24.06.

Kivan puuhastelun paikka

Kulttuuripaja Kajon vertaisohjaaja Heini Kärki (vas.) ja vastaava ohjaaja Katja Luukkonen (oik.) ihastelivat Kirsi Härkösellä työn alla olevaa taideteosta. Taidenäyttely avautuu tänään keskiviikkona.

Mikkelin keskustassa Savilahdenkadulla on paikka, jossa kuka tahansa nuori aikuinen pääsee laittamaan luovuutensa valloilleen.
Rakennuksen sisäpihalla sijaitsevassa Kulttuuripaja Kajossa järjestetään erilaisia maksuttomia ryhmiä, joissa esimerkiksi musisoidaan, taiteillaan, kirjoitetaan, valokuvataan, neulotaan ja pelataan.

Maanantaina puoliltapäivin paikalle oli kokoontunut pieni joukko nuoria maalailemaan, jutustelemaan ja ripustamaan tänään keskiviikkona avautuvaa näyttelyä. Tunnelma on hyväntuulinen ja rento, jollainen pajalla on tarkoituskin olla.

Lämminhenkisen pajan toiminta on suunnattu 18–35-vuotiaille, joilla on jokin mielenterveyden haaste tai muu haastava tilanne elämässä, mutta pajalle ovat tervetulleita kaikki itsensä kohderyhmään kuuluvaksi tuntevat nuoret aikuiset. Kajo haluaa tavoittaa myös henkilöitä, jotka tuntevat itsensä yksinäisiksi.
– Oma kiinnostus riittää mukaan pääsemiseksi. Meillä ei täytellä täällä mitään papereita. Kuka vaan voi tulla mukaan toimintaan hyvin matalalla kynnyksellä, sanoo pajan vastaava ohjaaja Katja Luukkonen.
– Jos ei halua osallistua toimintaan, voi tulla ihan vain katselemaan tai kahvittelemaan, lisää toiminnanohjaaja Sari Mäkitalo-Tulokas.
Ohjaajat sanovat, että pajalla ei lokeroida ketään. Itsestään saa kertoa juuri sen verran kuin haluaa.
– Ei tarvitse sitoutua mihinkään. Kaikki toiminta on maksutonta ja vapaaehtoista.

Kulttuuripaja on aloittanut Mikkelissä viime vuoden keväällä. Osallistujien käyntikertoja ennen koronaepidemiaa oli kuukaudessa keskimäärin 150. Kajossa työskentelee kaksi palkattua työntekijää, mutta muuten se toimii täysin vapaaehtoisvoimin.
– Paja täydentää ja tukee paikallista nuorten aikuisten parhaaksi toimivaa palveluverkostoa. Yhteistyö eri tahojen kanssa on toimivaa. Voimme antaa tukea kaikkiin mieltä askarruttaviin asioihin ja tarvittaessa ohjata oikean avun piiriin.

Pajan näyttely avautuu tänään

Ryhmiä ohjaavat koulutetut vertaisohjaajat, joita pajalla on reilu kymmenkunta. He myös vastaavat ryhmien suunnittelusta.
– Vertaisohjaaja saa itse päättää ohjattavan ryhmän teeman. Jotkut haluavat ohjata maalausryhmää, toiset peliryhmää ja toiset käsityöryhmää. Ohjelma on hyvin monipuolista, Luukkonen ammentaa.

Parhaillaan sisäpihaa koristaa iso joukko maalaus-, runo- ja tekstiteoksia, jotka ovat syntyneet Kajolla kuluneen vuoden aikana.
Teokset kuvaavat pajan osallistujien mielenmaisemia taiteellisten tuotosten muodossa. Väreissä ja ajatuksissa ei ole säästelty.
Jokainen tekijä on saanut vapaat kädet toteuttamiseen eikä teoksia arvostella.
– Näyttelyn rakentaminen on ollut todella jännittävä prosessi ihan alkuvaiheista tähän pisteeseen, jossa teokset ovat jo valmiita. Prosessi on paljon enemmän kuin tuotos kaikkine tunteineen ja vaiheineen. Lopputulos on yllätyksellinen, sanoo Heini Kärki, joka on yksi Kajon vertaisohjaajista.

Myös Kajon vertaisohjaajaksi voi ryhtyä kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut. Seuraava vertaisohjaajien koulutus käynnistyy tulevana syksynä.
– Aikaisempaa osaamista ei vaadita. Myöskään vertaisohjaajilla ei ole sitoutumisvelvollisuutta ryhmien ohjaamiseen. Jokainen voi osallistua oman jaksamisensa mukaan, Luukkonen kertoo.

Eri puolilla Suomea toimivat kulttuuripajat ovat Sosped-säätiön ylläpitämiä ja osana terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n rahoittamaa kolmivuotista hanketta.
Mikkelin Kulttuuripaja Kajo toimii osoitteessa Savilahdenkatu 5–7 sisäpihalla ja on 3.7. asti avoinna ma-pe kello 10–16. Loman jälkeen toiminta jatkuu 3.8. Kulttuuripajan näyttely on avoinna 2. heinäkuuta saakka.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.