Vanha Sotku soikoon

Erik Hänninen (vas.) ja Ismo Funke ovat valmistelleet viikonlopun kulttuuritapahtumaa Vanhalla Sotkulla ahkerasti. Nettiin striimattava tapahtuma vaatii erityisesti valmisteluja tekniikan saralla.

Tulevana viikonloppuna mikkeliläisillä on mahdollisuus päästä nautiskelemaan paikallisesta musiikista ja teatterista kotisohviltaan.

Mikkelin seudun harrastajateatterin tukiyhdistys Hattu ry:n Hattu Aid Mikkeli 2020 -hyväntekeväisyystapahtuma tuo bändejä ja teatteriryhmiä kaksipäiväiseen tapahtumaan Vanhalle Sotkulle.
Monipuolisesti kulttuurin ilosanomaa julistava tapahtuma ei kuitenkaan uhmaa koronarajoituksia, sillä kävijöitä ei päästetä paikan päälle, vaan tapahtuma striimataan kansan nähtäväksi Youtubeen ja Facebookin.

Tapahtuma on pääsymaksuton, mutta samalla katsojat voivat tehdä haluamansa suuruisen rahalahjoituksen paikallisten yritysten ja kulttuurintekijöiden tueksi. Lahjoitusten kohteeksi valittiin Mikkelin kehittämisyhdistys Mikke ry ja sitä kautta syksyllä järjestettävän I Love Mikkeli -tapahtuman esiintyjät.
– Lahjoitusrahat menevät pienten, paikallisten kulttuuritoimijoiden esiintymispalkkioihin syksyn tapahtumaan. Tähän viikonlopun tapahtumaan bändit puolestaan tulevat soittamaan ilmaiseksi, selventää tapahtuman ideoija Erik Hänninen.

Hänninen nähdään stagella myös itse. Hän kuuluu kahteen tapahtumassa esiintyvään yhtyeeseen, Siipeen ja Duo Joakeriin.
Myös idea tapahtumaan tuli muusiikkirintamalta. Hänninen oli ennen koronaepidemiaa ehtinyt perustaa uuden duon, mutta juuri kun kaikki oli viimeistä silausta vaille valmista keikkailuun, kaikki keikat peruuntuivat.
– Sama tilanne on muillakin bändeillä, ja yrittäjätkin ovat ahtaalla.
– Minulle pälkähti kupla päähän, että mitä jos järjestettäisiin tapahtuma, jossa paikalliset yhtyeet ja teatteriryhmät pääsisivät lavalle muistuttamaan olemassaolostaan. Samalla voisimme saada tukea paikallisille yrityksille.

Pohdittuaan ajatustaan pari päivää, Hänninen otti yhteyttä Hattu ry:n Ismo Funkeen, joka myös innostui ideasta. Hattu ry ylläpitää vanhaa sotilaskotia yhdessä Mikkelin kansalaisopiston kanssa samalla järjestäen siellä erilaista kulttuuritoimintaa, pääsääntöisesti teatteria.
– Tapahtuma edistää myös tämän kulttuuritalon meininkiä. Talo menee juuri siihen käyttöön, johon se on suunniteltukin, Funke sanoo.

Reilusti esiintyjiä ja hyvää fiilistä

Tapahtuma toteutetaan pienellä budjetilla pitkälti talkoovoimin.
– Olemme saaneet Meijän Mikkelin Porukalla -hankkeelta apurahaa striimauskaluston vuokraukseen ja ääni- ja valomiesten palkkioihin, kertoo Funke.
– Koska kyseessä on hyvin tekniikkapainotteinen tapahtuma, tarvitsimme siihen pientä tukea. Kolme ammattilaista huolehtii tekniikasta. Muut tekevät ruokapalkalla, sanoo Hänninen.

Tapahtuman ensimmäinen päivä on musiikkipainotteinen.
Lauantain avaa kello 15 alkupuhe, jonka jälkeen estradin ottaa haltuun Midnight Signs duo, eli Roope Nykänen ja Teo Matala. Nykänen on myös tapahtuman juontaja.
Lauantain muita esiintyjiä ovat KAISLA, Octoband, Sir Covernator ja Siipi. Tapahtumapäivä päättyy kello 21.

Sunnuntaina stagelle nousevat ensimmäisenä kello 15.30 Sirkku & Mirkku. Muita esiintyjiä ovat Mortti Vuorinen, Hatusta asiaa -improryhmä, Duo Joaker ja The Peglegs.

Mikäli tapahtuma sujuu hyvin, on sitä tarkoitus järjestää tulevaisuudessakin.
– Nyt nähdään, että kiinnostaako tämän tapainen tapahtuma mikkeliläisiä. Jos kiinnostaa ja kaikki pelittää, niin varmasti tulemme toteuttamaan tapahtumaa jatkossakin.
Järjestäjäkaksikon odotukset ovat positiiviset.
– Uskomme, että tapahtuma tulee onnistumaan. Reilusti esiintyjiä ja hyvää fiilistä. Kattaus on monipuolinen, Funke ja Hänninen sanovat.
Tapahtuman Facebook-sivulta saa aikatauluista ja tapahtuman kulusta tietoa.

Hattu Aid 2010 -tapahtuma 30. ja 31. toukokuuta Vanhalla Sotkulla. Tapahtuma striimataan Youtubeen ja Facebookiin.

Anni Suomela