Vaimo veti Vun Suomeen

Naisvuorelle kavunnut Luong Tan Vu tunnetaan Mikkelin yliopistokeskuksella iloisena ja auttavana työtoverina. Työyhteisö valitsi hänet vuoden 2020 myönteisimmäksi työntekijäksi.

Tapasin Luong Tan Vun, 30, ensimmäisen kerran vappuna, kun leikimme pojanpoikani Aaron, 4, kanssa rekkapuistossa.

Muutoin tyhjälle leikkipaikalle saapui nuori isä pienen tyttärensä kanssa. Nopeasti kävi ilmi, etteivät he olleet kantasuomalaisia.
– Hänelle voit puhua suomea, sanoi ylpeä isä englanniksi osoittaen Linh-tytärtään.

Heitin tervehdyksen kaksivuotiaalle taaperolle, jonka suomi on karttunut päiväkodissa. Isä opiskelee myös kieltä, mutta suomi on kuulemma paljon takkuisempaa kuin hänen aiemmin opiskelemansa saksa.

Vu kertoi olevansa vietnamilainen tutkija, joka työskentelee LUTin palveluksessa Mikkelin yliopistokeskuksessa. Vaihdoimme kortteja, ja sovimme, että haastattelen häntä Mikkelin Kaupunkilehteen.

Vu on virkamiesperheen poika eteläisestä Vietnamista. Hän opiskeli yliopistossa kotimaassa ja Saksassa. Tutkimuksen kohteena ovat ympäristökysymykset ja etenkin vesi, jonka puute on iso ongelma Vietnamissa.

Suomeen Vu tuli vaimonsa perässä viime vuonna. Hänen vaimonsa Vy tuli Suomeen 10 vuotta sitten omaperäisellä tavalla.
– Hän pyöräytti maapalloa, ja sormi osoitti Suomeen. Niin hän tuli tänne opiskelemaan kansainvälistä markkinointia.

Kotiin Vietnamiin Vy matkusti ensimmäisen kerran sitten lähtönsä vuonna 2017. Käynti oli kohtalokas.
– Olimme tuttuja kouluajoilta. Nyt tapasimme uudestaan ja rakastuimme, sanoo Vu iloisesti.
Nyt Vy työskentelee ruokapalveluyrityksessä. Vantaalla, missä hän myös Linhin kanssa asuu.

Haluaisin kotiutua tänne paremmin

Vu itse ei alun perin pahemmin kaivannut Suomeen, jonka hän tiesi kylmäksi ja kalliiksi maaksi. Vyn lisäksi häntä veti pohjoiseen LUTin korkeatasoinen vesitutkimus, jonka hän löysi netistä.
– Työ LUTissa tarjoaa mahdollisuuden oppia lisää. Koko Mikkelin yliopistokeskus on loistava työpaikka.

Vun suunnitelmissa on viipyä Mikkelissä seuraavat kolme vuotta kunnes tohtorintutkinto on valmis.
Suurkaupunkeihin tottuneelle tutkijalle Mikkeli on pieni. Sen sijaan luotoa hän kehuu vuolaasti. Lenkit Kalevankankalla, sauna ja mökkeily ovat hänelle hyvin mieluisia.
– En käytä paljoa alkoholia, mutta se on kyllä hyvin kallista, sanoo olutharrastuksesta innostunut Vu.

Vu toivoisi pääsevänsä paremmin juttuun mikkeliläisten kanssa. Tähän saakka se ei ole onnistunut kovin hyvin. Töissä hän toki tapaa yliopistoväkeä.
– Suomalaisia olen tavannut kovin vähän. Tuntuu, että kaikki haluavat työn ulkopuolella olla vain perheensä kanssa. Haluaisin kotiutua tänne paremmin.

Vietnamissa suhtautuminen vierailijoihin on Vun mukaan avoimempaa. Heidät toivotetaan tervetulleiksi.
– Haluamme kertoa paljon kulttuuristamme ja maastamme.

Kotimaahan paluu on edessä, kun tohtorintutkinto valmistuu 2023. Vu haluaa auttaa Vietnamia selviämään ympäristöongelmistaan.

Suomalaisia Vu toivoo näkevänsä aikanaan kotimaassaan, minne vetävät luonto, meri, lämpö ja hyvä ruoka.
– Itse viettäisin viikon suukaupunki Ho Chi Minhissä ja toisen joko Keski-Vietnamin rantakaupungissa tai jollakin saarella etelässä, Vu opastaa.