20.05.

Unelmana upea kiekkoura

Tuore ylioppilas Eetu Randelin saavutti ison tavoitteen. Nyt on aika lähteä kohti seuraavia päämääriä. Luis-koira kannustaa toveriaan täysillä.

Päiväaurinko porottaa lämpimästi omakotitalon pihamaalle Mikkelin Rantakylässä. Vastapäätä terassilla istuu tyytyväinen nuori mies, Jukurien maalivahti Eetu Randelin, 18.
Randelinin mieltä lämmittää alkukesän auringon lisäksi tuore ylioppilastutkinto.
– Fiilis on loistava ja helpottunut, nuorukainen iloitsee.
Hän sanoo, ettei valmistuminen tänä keväänä ollut suinkaan itsestäänselvyys, sillä urheilun ja opiskelun sovittaminen yhteen ei ollut helppoa.
– Lukion alussa asetimme opinto-ohjaajan kanssa tavoitteeksi, että suoritan opiskelut neljässä vuodessa. Valmistuin siis käytännössä vuoden etuajassa.

Opintojen maaliin vieminen on siis vaatinut työtä, sitä ei käy kieltäminen.
– Etenkin kirjoitusten alla kaikki vapaa-aika meni lukemiseen. Kun treenaa kuutena päivänä viikossa, ei aikaa jää paljon muulle. Jostain oli tingittävä.
Kova työ palkittiin ja nyt on aika ottaa hivenen rennommin.
– Onneksi kesällä ehtii viettämään enemmän aikaa kavereiden kanssa. Myös muille harrastuksille jää tilaa. Uusin harrastukseni on golf, jonka löysin hiljattain. Se on hyvä ja sopivan kevyt vastapaino jääkiekolle.

Randelin on suunnitellut kesän kuluvan treenaamisen, kavereiden ja oleskelun merkeissä. Mutta mitä sen jälkeen?
– Olen päättänyt keskittyä jääkiekkoon. Opiskelut saavat nyt jäädä hetkeksi.
Suunnitelmia jatkokouluttautumisen saralta kuitenkin löytyy.
– Yrittäjyys ja talous kiinnostavat. Sen tarkempia suunnitelmia en ole vielä tehnyt, mutta varmasti jotakin niihin liittyvää tulen tulevaisuudessa opiskelemaan.

Randelin ei suoranaisesti syntynyt maalivahdiksi, mutta eipä kaukaa liipannut.
– Jo pikkupoikana halusin ehtiä harjoituksiin etuajassa, jotta ehdin kaivamaan maalivahdinvarusteet varastosta ensimmäisenä, Randelin naurahtaa ja sitten vakavoituu.
– Maalivahti kannattelee koko joukkuetta. Jos maalivahti mokaa, se kostautuu koko joukkueelle. Se on vaativa paikka niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Opiskelut saavat jäädä hetkeksi

Jääkiekossa kiehtoo lajin vauhdikkuus ja intensiivisyys.
– Siinä on mukana ihan sellainen omanlainen tunne.
– Ja onhan voittaminen hienoa. Sitä lähtee aina hakemaan. Sellaista fiilistä ei saa mistään muualta, jonka pelin voittamisesta saa. Olen todella voitonnälkäinen niin jääkiekossa kuin kaikessa muussakin.
Kysyttäessä, oliko lajivalinta jo pikkupoikana selkeä, Randelin nyökkää varmasti.
– Aina olen tykännyt urheilusta ja haaveillut ammattiurheilijan urasta. Piti valita jalkapallon ja jääkiekon väliltä. Valitsin jääkiekon, enkä ole kyllä päivääkään katunut.

Randelinin omat maalivahti-idolit ovat suomalaiset Miikka Kiprusoff ja Pekka Rinne.
– He ovat tunnettuja, NHL:ssä pelaavia, hyviä maalivahteja.
Entä kenen lämäriä pelkäisit?
– En kyllä sanoisi pelkääväni kenenkään lämäriä. Kaikki otetaan rohkeudella vastaan. Alexander Ovechkin suoraan syötöstä lyöty lämäri voisi olla vaikea, mutta ei pelottava, Randelin nauraa.

Myös nuorukaisen suurimmat haaveet liittyvät luontaisesti jääkiekkoon.
– Unelma on, että saisin tehtyä hienon ja pitkän uran jääkiekossa. Toivotaan, että paikat pysyisivät kunnossa ilman suuria loukkaantumisia.
Unelmia löytyy toki kaukalon ulkopuoleltakin.
– Jossain vaiheessa perhe ja omakotitalo. Haluan elää hyvää, tasapainoista elämää. Ei sitä mitään ihmeellisyyksiä tarvita.

Rantakylässä varttunut Randelin teki helmikuussa 2019 Jukureiden kanssa kevääseen 2022 asti ulottuvan SM-liigasopimuksen. Hän on Jukurien oma kasvatti, joka teki liigadebyyttinsä tämän vuoden helmikuussa mainioin torjunnoin. Nyt katse siintää jo tulevan kauden miesten peleissä.
Millaisia henkilökohtaisia tavoitteita olet asettanut ensi kaudelle?
– Ensimmäinen tavoite on pärjätä Jukurien miehissä. Toinen suuri tavoite on vuodenvaihteessa olevat nuorten MM-kisat.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.