27.05.

Ravintolat avaavat ovensa

Roope Raskin johtama Bitsro Holvi on aloittamassa laajennuksen, jossa terassin asiakaspaikat tuplaantuvat.

Mikkelissäkin monet ravintolat avaavat ovensa asiakkaille maanantaina. Asiakaspaikoista saa hallituksen päätöksen mukaan ottaa aluksi käyttöön puolet. Ovet on pantava kiinni klo 23, ja anniskelu päättyy tuntia aiemmin.

Osuuskauppa Suur-Savo avaa maanantaina kaikki ravintolansa lukuun ottamatta yökerhoja.
– Ratkaisu helpottaa siltä osin, että ylipäätään saadaan avata. Ohjeet ovat suhteellisen selkeät ja niiden kanssa pystytään toimimaan, sanoo matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi.

Nurmi sanoo toivoneensa, että asiakaspaikoista olisi saatu alkuvaiheessa käyttöön 75 prosenttia. Hänen mielestään olisi voitu luottaa, että ravintoloitsijat osaavat hoitaa asian vastuullisesti.
– Haluaisin, että lehdistö tiedottaisi ravintolassa käynnin turvallisuudesta sekä kannustaisi ihmisiä käyttämään palveluita sekä matkustamaan kotimaassa. Tämä on todella tärkeä viesti, jotta kulutus lähtee käyntiin ja yrityksille annetaan mahdollisuus selvitä tilanteesta.

Ravintola Vinoa, Augustia ja Mikaelia sekä työpaikkaravintoloita pyörittävä Serviini Oy pyrkii avaamaan kaikki toiminnot lain näin salliessa.
– Aukiolorajoite ei juurikaan vaikuta toimintaamme. Asiakasmäärien rajoittaminen sen sijaan on vaikea pala, koska ravintolatoiminta on normaali oloissakin pienikatteista, sanoo toimitusjohtaja Timo Hyöppinen.

Ohjeet ovat suhteellisen selvät

Hyöppinen arvelee, että eniten tuskaa tuottaa kuitenkin buffettarjoilun kieltäminen. Ruoat ja juoma täytyy annostella asiakkaalle, mikä kasvattaa palkkakuluja.
– Teemme kuitenkin konseptista asiakaslähtöisen. Asiakas saa toivoa annoskoon ja hakea lisää niin paljon kuin haluaa.

Suomalainen ravintolakulttuuri elää Hyöppisen mukaan kriittisiä aikoja. Hän toivoo tautitilanteen sallivan sen, että loput rajoitukset voidaan purkaa mahdollisimman nopeasti.
– Uskomme, että terveellä järjellä toimimalla, niin henkilökunta kuin asiakkaatkin yhteisymmärryksessä, saamme aikaan hyviä ravintolaelämyksiä jatkossakin.

Bistro Holvin yrittäjä Roope Rask avaa ravintolansa asiakkaille maanantaina. Tarkkoja aukiolotunteja ei hän vielä ole päättänyt, vaan aikoo edetä tilanteen mukaan.
– Hallituksen ratkaisu on ruokaravintoloita kohtaan ihan ok. Mutta olut- ja seurusteluravintolat kärsivät. Yökerhojen kiinniolon ymmärrän. Ehkä alkoholin anniskelua olisi voinut jatkaa hieman pidempään.

Surkeista ajoista Rask löytää hyvääkin. Holvin poikkeusajan tuotekehitys on tuottanut takapihan drive-in -myynnin, ennakkoon tilattavat perhepaketit, ruoka-annoksia myyntiin kauppoihin ja oman olueen yhdessä Narvan Kyläpanimon kanssa.
– Lisäksi päätimme toteuttaa jo aiemmin suunnitellut remontit teatteriklubille sekä terassilaajennuksen.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.