Rantakylään frisbeegolfrata

Timo Ruuska esitteli uuden frisbeegolfradan aluetta Mikkelin Rantakylässä. Kumpuileva maasto tarjoaa mahdollisuuden liidättää kiekkoa suurissa korkeuseroissa. (Kuva: Tommi Lempinen)

Mikkelin Rantakylässä pääsee pian pelaamaan frisbeegolfia. 9-väyläinen rata on tarkoitus avata pururadan maastoon tämän kesän aikana.
– Heittämään pääsee viimeistään alkusyksystä. Puut on kaadettu ja tarvittavat raivaustyöt tehty talkooporukalla, sanoo radan suunnittelija ja projektin vetäjä Timo Ruuska.

Mikkelin frisbeegolf ry:n ja Mikkelin kaupungin liikuntatoimen yhdessä toteuttama rata on vapaasti käytettävissä, jonka lisäksi sillä on tarkoitus järjestää myös lähellä sijaitsevan Rantakylän koulun koululiikuntaa.
– Palaute koulun suunnalta on ollut myönteistä. Paljon on tullut ”jes, vihdoinkin”-kommentteja.
Ruuska on varma, että rata tulee kovalle käytölle.
– On täysin varmaa, että tästä tulee menestys. Käyttäjiä aivan varmasti on.

Rantakylän pururadan alue soveltuu Ruuskan mukaan frisbeegolfille hyvin. Uusi frisbeegolfrata sijoitetaan pururadan muodostaman kahden lenkin sisälle, aivan koulun ja viihdeuimala Rantakeitaan läheisyyteen. Kumpuileva maasto tarjoaa mahdollisuuden liidättää kiekkoa suurissa korkeuseroissa.
– Lisäksi mäntymetsän pohja on sellainen, että rata on helppo pitää kunnossa, koska aluskasvillisuutta kasvaa hyvin vähän. Radalle soveltuvia paikkoja on Mikkelissä melko vähän, tämä on yksi sellainen.
Rata on suunniteltu niin, ettei sen pitäisi häiritä muuta toimintaa kuntoradalla.
– Rata on rakennettu niin, että siellä heitetään poispäin pururadasta. Yhtään väylää ei kulje kuntoratoja pitkin. Tietysti vastuu on aina heittäjällä. Sääntöjä täytyy noudattaa.

Mikkelin frisbeegolf ry:n perustaja Ruuska alkaa olla ratojen suunnittelussa kokenut konkari. Hän on suunnitellut Mikkelin frisbeegolfpaikoista Siekkilän, Kaihun, Suomenniemen ja Haukivuoren frisbeegolfpuistot.
– Esimerkiksi Siekkilän radalla on tungosta. Laji kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, joten tälle uudelle radalle on todellakin tarvetta.
Rata tulee soveltumaan Ruuskan mukaan sekä vasta-alkajille että kokeneille konkareille.
– Vaikka rata on niin sanotusti aloittelijarata, se tehdään mielenkiintoiseksi kokeneemmillekin heittäjille. Jokainen väylä on erilainen ja tarvitsee erilaisen heiton. Tulee ihan todella hyvä rata. Olen tyytyväinen jo tässä vaiheessa.

Radasta tulee todella hyvä

Mikkelin frisbeegolf ry on perustettu syksyllä 2012, pari kuukautta Siekkilän frisbeegolfradan valmistumisen jälkeen.
Ruuskan oma innostus frisbeegolfiin syttyi kesällä 2011 perheen kanssa kylpyläreissulla Vesileppikseen.
– Ostin hotellin respasta pari kiekkoa ja lähdettiin kokeilemaan. Lasten into lopahti aika nopeasti, mutta itse olin käytännössä koukussa muutaman väylän jälkeen.
– Soitin kavereille, että nyt löytyi hyvä laji. Siitä saakka olen frisbeegolfia harrastanut.

Lähes ensitöikseen Ruuska kokosi talkooporukan rakentamaan rataa Siekkilään. Se saavutti suosionsa käytännössä heti valmistumisen jälkeen.
Jo alkukeväästä 2013 kävi ilmi, että 12-väyläinen rata ei riittänyt alkuunkaan suositulle lajille. Siekkilän rataa laajennettiin 15-väyläiseksi, mutta kun sekään ei näyttänyt riittävän, laajennettiin rataa seuraavana keväänä 21-väyläiseksi.

Yhtä nopeasti suosionsa saavutti seura, jonka jäsenistöön liittyi puolensataa innokasta harrastajaa ensimmäisen toimintavuoden aikana.
– Nyt seuralla on jo noin 130 jäsentä. Olen ilokseni saanut huomata, että aiemmin miesvaltainen laji on alkanut kiinnostaa myös naisia. Meillä onkin seurassa pari SM-tason naisfrisbeegolfaria: Heidi Laine ja Justine Bitka.
Myös kilpailutoimintaa järjestävän seuran puheenjohtaja on Satu Väisänen.
– Ja loistava puheenjohtaja onkin, Ruuska kehuu.

Nyt kun uuden radan kaikki valmistelu- ja raivaustyöt on tehty, on aika alkaa rakentamaan heittopaikkoja.
Rakennustöihin kaivataan Ruuskan mukaan vielä talkoolaisia.
– Mitä isompi porukka, sen nopeammin saadaan rata valmiiksi.
Talkoisiin voi ilmoittautua Facebook-ryhmässä Frisbeegolfrata Rantakylään.

Anni Suomela