20.05.

Puhtaus yhä tärkeämpää

Marita Mäkitalo (vas.) ja Milla Periäinen huolehtivat Mikkelin keskussairaalan puhtaudesta sekä ruoka- ja vuodehuollosta.

Korona ei pelota, kun ammattitaito ja suojautuminen ovat kunnossa, vakuuttavat Milla Periäinen (oik.), Marita Mäkitalo ja Satu Turkki.

Mikkelin keskussairaalan puhtaudesta huolehtii yli sadan ammattilaisen joukko. Koronan takia laitoshuoltoon on palkattu melkoinen joukko uusi osaajia.
– Keskussairaalassa on noin 100 hengen suuruinen laitoshuollon henkilöstö. Koronan takia olemme ottaneet 10-20 henkeä lisää, sanoo Essoten Puhtauspalvelun esimies Marita Mäkitalo.

Uusia käsipareja tarvitaan, koska siivousta on selvästi tehostettu koronaepidemian takia.
– Tähän mennessä olemme puhtaanapidossa onnistuneet hyvin taistelussamme koronaa vastaan.

Ihan helppoa ei alan ammattilaisten pestaaminen Mikkelissä ole, sillä Mäkitalon mukaan osaajista on pulaa. Toisaalta tilannetta helpottaa se, että keskussairaalan maine työnantajana on hyvä.
– Esimerkiksi kesätyöntekijöitä olemme löytäneet hyvin, mihin saattaa toki vaikuttaa myös se, että koronan takia muut kesätyöt ovat vähentyneet.

Puhtaanapidon opettaja Satu Turkki Esedulta vahvistaa, että pula laitoshuoltajista on todellinen. Hän toivoo, että myös laitoshuoltajat saisivat terveydenhuollon muiden ammattiryhmien rinnalla näkyvyyttä.
– Me puhtaanapidon ammattilaiset ymmärrämme, että sairaalassa siivoustyötä tekevät henkilöt ovat suuressa osassa ehkäisemässä infektioiden leviämistä. He ovat tärkeä ammattikunta palveluketjussa.
– Kertaakaan en ole katunut, että vaihdoin uuteen työhön, sanoo laitoshuoltaja Milla Periäinen.

Lapsiperheen äiti viihtyy työssään

Periäinen siivoaa työkseen Mikkelin keskussairaalan uusia, kiiltäviä käytäviä ja huoneita. Laitoshuoltajan tehtäviin kuuluvat myös sairaalan ruoka- ja vuodehuolto.
Kolmilapsisen perheen 28-vuotias äiti sanoo viihtyvänsä työssään, koska toimenkuva on monipuolinen ja työporukka loistava. Kaksivuorotyö sopii lapsiperheen arkeen.

Periäinen aloitti uuden työnsä kaksi vuotta sitten oppisopimuskoulutuksella. Vakituinen työsuhde ravintolan vuoropäällikkönä vaihtui silloin aluksi määräaikaiseen sopimukseen.
– Olen kyllä tyytyväinen. Työskentelen muun muassa synnytysosastolla ja leikkaussalissa, joissa vaatimukset ovat erityisen korkealla.

Hyvältä tuntuu sekin, että keskussairaala on hyvässä kunnossa. Sitä on uudistettu viime vuosina isoilla remonteilla, jotka maksavat 137 miljoonaa euroa.
– Me haluamme pitää hyvää huolta uudistuneesta keskussairaalasta, Periäinen sanoo.

Puhtaanapito ei aina ole ollut nuorten suosiossa. Alan mielikuvaa halutaan kohentaa monissa paikoissa, myös Essotessa.
Aiemmat ammattinimekkeet ovat Essotessa väistyneet. Vuodenvaiheesta saakka on puhuttu laitoshuoltajista, joiden toimenkuvaan kuuluvat puhtaanapito sekä ruoka- ja vuodehuolto.
– Sairaalassa on myös pula ammattitaitoisesta siivoustyötä tekevästä henkilökunnasta. Olisi hyvä saada enemmän näkyvyyttä tälle ammattiryhmälle, sanoo puhtaanapidon opettaja Satu Turkki Esedusta.

Puhtaanapidon tärkeys korostuu korona-aikana, mutta Turkin mukaan se ei välttämättä näy mediassa, missä esillä ovat enimmäkseen muut ammattiryhmät.
– Terveydenhuolto on pitkä ketju. Välttämätön osa siitä on puhtaus, joka parissa työskentelee paljon ammattilaisia.

Mikkelin keskussairaalan puhtaudesta huolehtii yli sata työntekijää. Koronan takia joukkoon kaivataan vahvistusta.
– Osaajista on pulaa. Etsimme lisää hakijoita oppisopimuskoulutukseen, joka alkaa syksyllä, sanoo Turkki.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.