Näköaloja: Pitovoimaratkaisuja

Monilla paikkakunnilla rakennetaan tiekarttaa kriisin yli. Pitkästä aikaa elinvoimapolitiikka on noussut keskusteluagendalle soten varjosta.

Koulut siirtyivät etäopetukseen parissa päivässä. Verkkokauppojen määrän kasvu on ollut eksponentiaalista. Konserneja johdetaan kesämökeiltä.
Kun normioloissa olisimme asettaneet kahdessa kuukaudessa toimikunnan pohtimaan etätyötä tai -opetusta, olemme nyt jo toteuttaneet massiivisen kokeiluvaiheen.
Seuraava harjoitus on ratkaista akuutteja elinvoimatoimia. Pystymme kyllä siihen, jos tahtoa on.
Seuraavien kuukausien elinvoimatoimena näen esimerkiksi sen, että seudulla alkavat tai jo aloitetut historiallisen suuret koulu- ja sairaalainvestoinnit mahdollistavat työtä optimaalisen paljon lähialueiden ammattilaisille. Tämä ei onnistu ilman erityisen avoimia ja hyvin aikataulutettuja hankintaprosesseja.

Toinen elinvoimatoimi on alueen kilpailukyvyn parantaminen. Tähän kuuluu olennaisena osana mm. sähkömaksujen alhaisempi taso ja toisaalta riittävän laaja valokuituverkko monipaikkaisen työnteon mahdollistamiseksi.
Kolmas elinvoimatoimi on se, että otamme yksityisen sektorin palvelut aidoksi osaksi palvelupalettia. Monituottajamalli on etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa joustava ja painetta hyvin kestävä toteutustapa.
Neljäs toimi on kesän avaaminen luovasti, täysillä ja niiden rajoitusten puitteissa, mitä valtiovalta linjaa. Seutukunnan markkinoinnin olisi syytä käynnistyä viimeistään nyt.

Sitten tarvitsemme vielä yhteisöä – ihmisiä ja yrityksiä rakentamaan rakkaita elinympäristöjä. Tässä ajassa ei pidä tehdä mitään sellaista, joka haavoittaa vapaaehtoisuutta ja osallistumista.
Lyhyen aikavälin elinvoimatoimet ovat eritoten pitovoimatoimia. Ne mahdollistavat yrityksille ja ihmisille kasvutilaa.

Niina Kuuva
Aluejohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät

1. Kaiku kentältä 21/05/2020 22:41

Luin mielenkiinnolla kahteen kertaan läpi nuo jutut. Hetken mietittyäni ajattelin, että oikein hyvä yritys ja monta ajatusta.

Mietittyäni lisää tuli mieleeni, että ehkä yksi uusi ja oikeasti toteutettava asia riittäisi tässä tilanteessa. Sillä lisäajatuksella, että se uusi iso asia olisi myös käytännössä toteutettavissa ja se hyödyttäisi ihan oikeasta eteläsavolaisia yrityksiä.

En siis kannata monia erilaisia ns. ajatusten heittoja, jotka eivät johda mihinkään, koska ne ovat vain mielipiteitä vailla minkäänlaista toimintasuunnitelmaa. Nyt tarvitaan käytännönläheisiä tekoja, jotka kantavat ja joita halutaan yhdessä tehdä.