20.05.

Artesaanikahvia, olkaa hyvä

Myös koira-asiakkaat ovat tervetulleita Kirjalan kahvipaahtimon hiljattain avattuun kahvilaan. Olli Siitari vastaa papujen paahtamisesta ja Anna Siitari on ottanut vetovastuun kahvilasta.

Mikkelin Nuijamieheen hiljattain avatussa pienessä kahvilassa leijailee huumaava kahvin tuoksu.
Yrittäjä Olli Siitari ja hänen tyttärensä Anna tervehtivät tulijaa iloisesti.
– Maistuuko kahvi? Saako olla tummaa vai vaaleaa, huikkaa kassapöydän takana hääräävä Anna Siitari asiakkaalle.

Kahvilan ovi näkyy käyvän tiuhaan, vaikka toistaiseksi kahvilassa harjoitetaan vain ulosmyyntiä virusepidemian vuoksi.
– Saadaan avattua sisätilat asiakaskäyttöön toivottavasti kesäkuun puolella. Noutokahvin ostajia on riittänyt kohtalaisen hyvin.

Uudesta kahvilasta saa artesaanikahvia sanan varsinaisessa merkityksessä. Olli Siitari on itse paahtanut kahvipavut Mikkelin Ristiinassa Saimaan rannalla sijaitsevassa pienpaahtimossaan.
– Uudet tilat ovat olleet nyt käytössä jonkin aikaa. Sitä ennen paahtimo pyöri kotini yhteydessä sijaitsevassa autotallirakennuksessa Kirjalassa, sanoo Siitari, jonka moni mikkeliläinen muistaa myös vuoteen 2017 saakka toimineesta autotallipizzeriastaan.

Kahvi tuli konkreettisesti kuvioihin vajaa kaksi vuotta sitten, kun Siitari perusti Kirjalan kahvipaahtimo -nimisen yrityksensä.
Ajatus ehti kypsyä kuitenkin pidempään. Idea kahvipaahtimoon tuli nelisen vuotta sitten erään porvoolaisen hotellin aamiaisella.
–Siellä tarjottiin niin hyvää kahvia, että se seisautti veret. Se oli aivan järkyttävän hyvää. Kahvi oli peräisin yhdestä paikallisesta pienpaahtimosta, jonne ryntäsin heti ostoksille. Siitä jäi sellainen kipinä, kertoo kahvin suurkuluttajaksi tunnustautuva Siitari.
Kipinä oli niinkin suuri, että mies päätti itsekin alkaa valmistamaan kahvia.

Kahvinpaahtimen rakentaminen ei ollut Siitarin mukaan ihan yksinkertainen asia. Työ vaati pitkää pinnaa, lukuisia kokeiluja ja opettelua. Paahtimen valmisti mikkeliläinen metallialan ammattimies Juha Piiroinen.
Kun paahdin oli kasassa ja kaikki vaikutti pelittävän, oli aika alkaa tositoimiin. Kirjalan kahvipaahtimon tuotteet saavuttivat mikkeliläisten suosion, ja Siitari alkoi suunnitella kahvilan avaamista.

Sopivat tilat löytyivät tänä keväänä Nuijamiestenkadulta, entisistä jääpalloseura Kampparien tiloista.
– Kun näin nämä tilat, ajattelin heti, että tässä se on. On etu, että paikka ei ole keskustassa, sillä täällä on ihan omanlaisensa tunnelma. Tämä katu on maisemallisestikin Mikkelin upeimpia katuja.

Tarjolla on sekä vaalea- että tummapaahtoista kahvia. Kahvien pavut ovat peräisin El Salvadorista ja Etiopiasta.
– Vaalea paahto on hieman kirpsakampi ja tumma taas pehmeämpi. Papujen paahtaminen ei ole mitään yksinkertaista hommaa sekään. Minä paahdan pavut manuaalisesti, joten tulos voi olla joka kerta erilainen. Se on tarkkaa puuhaa.

Suodatinkahvin lisäksi tarjolla on pientä suolaista purtavaa.
Kun kahvilan sisätilat saadaan kunnolla avattua, tulee tarjolle myös erikoiskahveja. Myös syötävien herkkujen tarjontaa lisätään. Kahvilan leipomotuotteet valmistaa Ristiinalainen Saveniuksen leipomo.
Tarkoitus on tuoda valikoimiin myös haudutettua teetä.
– Ja pöytiintarjoilu tulee ehdottomasti, Siitarit vakuuttavat.

Koska paras kahvi on Olli Siitarin mukaan juuri paahdettu ja jauhettu, on suunnitteilla myös pienen paahtimen hankkiminen itse kahvilaan.
– Se olisi uniikki palvelu, jos pavut paahtaisi tässä paikan päällä. Sitä tuoreempaa kahvia ei voi saada.

Yrityksen työnjako on yksinkertainen. Tytär on ottanut vastuun kahvilan toiminnasta, isä puolestaan huolehtii paahtamisesta ja toimituksista.
– Kahvilan pyörittäminen on ollut pieni haave pitkään. Kyllähän tämä tuntuu mukavalta. Vielä kun saadaan kahvila kunnolla avattua, Anna Siitari sanoo.
Kirjalan kahvipaahtimon tuotteita jälleenmyyvät K-market Karikko ja K-market Tuuliviiri. Lisäksi kahvi kuuluu Kenkäveron ja Anttolassa sijaitsevan Kahvila-Ravintola Ninnin tarjontaan.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.