16.04.

Taidetta jokaiselle pinnalle

Erikoismaalari Risto Heiskanen tekee taidetta melkeinpä mille tahansa kovalle pinnalle. Työvälineinä toimivat pääsääntöisesti kynäruisku, sivellin tai tussit.

Mikkeliläisen Risto Heiskasen, 38, pienen pienessä pajassa Mikkelin Tuskussa on syntynyt joukko toinen toistaan upeampia taideteoksia.
Pajan seinälle on maalattu keltaisella teksti special painter. Vain muutaman neliön kokoisessa työtilassa on valmistunut ruiskumaalauksia muun muassa autoihin, moottoripyöriin, jääkiekkokypäriin ja eläinten kalloihin.

Jotkut teoksista ovat päätyneet koristamaan seiniä, toiset ilahduttavat kansaa tien päällä, toiset taas kulkevat omistajansa matkassa ihan jokapäiväisessä arjessa.

Heiskanen sanoo
, että taiteen pohjana voi toimia käytännössä mikä tahansa kova materiaali maan ja taivaan väliltä. Hyvänä esimerkkinä siitä, että Heiskanen pystyy tekemään taidetta lähes mihin tahansa, toimii Jukuri-logolla varustettu jalkaproteesi.
Sen hän maalasi Juniori-Jukureissa pelaavalle mikkeliläispojalle marraskuussa 2018.
–Se oli mieleenpainuva työ. Tietysti unohtumattomia töitä on paljon, jokainen on sellainen omalla tavallaan, mutta tämä jäi erityisesti mieleen.

Heiskanen sanoo innostuneensa piirtämisestä jo pikkupoikana. Ruiskumaalaaminen tuli kuvioihin hiukan myöhemmin.
–Toki jo ihan pienenä selailin autolehtiä samalla ihaillen autoihin tehtyjä erikoismaalauksia. Yläasteella sitten aloin miettiä, että missäköhän ruiskumaalausta pääsisi oppimaan.

Kun prikulleen sopivaa koulutusta ei löytynyt, Heiskanen päätyi opiskelemaan ammattikouluun automaalariksi.
–Vaikka ei minua siinä mikään muu kiinnostanutkaan kuin ruiskumaalaus, mies nauraa.
–En tee niin sanottuja värinvaihtoja ollenkaan. Olen priorisoinut aikani niin, että teen vain sellaisia maalauksia, jotka ovat ominta omaani, eli taidetta, sanoo Postilla päivätyötä tekevä Heiskanen.

Koulusta sai
kuitenkin arvokasta laaja-alaista oppia ajoneuvojen pintakäsittelyyn. Ruiskumaalaaminen nimittäin on melkoisen teknistä puuhaa.
–Tässä on ollut kova opetteleminen. On niin mahdottomasti erilaisia maaleja eri ominaisuuksin ja pintoja vähintäänkin yhtä paljon. Saa ihan oikeasti miettiä.

Kun aivot
tarvitsevat lepoa ruiskumaalauksen teknisyydeltä, Heiskanen vaihtaa kynäruiskun siveltimeen tai tussiin.
–Sivellin- ja tussityöt ovat hyvää vastapainoa ruiskumaalaamisille, koska niitä tehdessä ei tarvitse juurikaan ajatella.
Heiskanen käyttää tussitöidensä pohjana perinteisen paperin sijaan esimerkiksi vaneria ja vanhoja skeittilautoja.

Inspiraationsa hä
n saa muiden tekemästä taiteesta, pääsääntöisesti musiikista.
–Musiikki soi täällä pajalla oikeastaan aina. Olen moniruokainen musiikin suhteen, mutta kuten töistäni näkyy, pidän melko synkistä aiheista.
Mitään suosikkiaihetta Heiskasella ei kuitenkaan ole.
–Kaikista mielenkiintoisempia töitä ovat sellaiset, joiden aihe tulee asiakkaalta. Aihe voi olla asiakkaalle hyvin henkilökohtainenkin, joka tuo tekemiseeni lisää haastetta ja samalla mielenkiintoisuutta.

Heiskanen oli myös taiteellaan mukana tsemppaamassa Essoten hoitohenkilökuntaa Mikkelissä. Hän maalasi covid-19 teemaisen taulun, joka huutokaupattiin yrityksen Facebook-sivuilla.
Korkeimman huudon 301 euroa teki Osuuskauppa Suur-Savon esimiehistä koostuva Suur-Savon Komiat -ryhmä.
Kauppasummalla Heiskanen osti keskussairaalle välipaloja varmistamaan jaksamista tärkeässä työssä.
–Olen itsekin saanut Essotelta hyvää hoitoa. Hyväntekeväisyys on yksi keino kiittää elintärkeästä työstä.


Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.