Mikkeli tutkii taskujaan

Arto Seppälä, Kirsi Olkkonen ja Armi Salo-Oksa.

Mikkelin kaupungin päättäjät painivat yhä tukalamman taloustilanteen kanssa. Harkinnassa ovat nyt kaikki keinot, joilla kurssi oikeaisi.

Kaupungin vuoden 2019 maanantaina julkistettu taloudellinen tulos on 18,1 miljoonaa euroa alijäämäinen. Taseessa on nyt kertyneitä alijäämiä 42,2 miljoonaa euroa, jotka on lain mukaa katettava vuoden 2023 loppuun mennessä. Muuten Mikkeli valahtaa kriisikunnaksi.

Kaupunginhallituksen mukaan Mikkelillä on tarvetta sekä taseomaisuuden järjestelyille että mahdollisesti verojenkorotuksille myös ensi vuonna. Kaupunki omistaa kokonaan Etelä-Savon Energian ja on Suur-Savon Sähkön suurin omistaja.
1. Onko Mikkelin myytävä energiaomistuksiaan? Minkä muun omaisuuden myynti voi tulla eteen?
2. Minkä suuruisia veronkorotuksia kunta/kiinteistöveroissa on odotettavissa 2021?

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd):
1. Tämä asia on aivan alkutekijöissä. Mikkelin energiastrategia on vielä kesken ja siksi on aivan liian aikaista ottaa mitään kantaa asiaa.
Mikkelin kaupungilla on hyvinkin rajallinen määrä taseomaisuutta. Varmaan kaikki taseomaisuus tulee tarkasteluun, josta voidaan luopua kokonaan tai osittain.
2. Tässä vaiheessa ei ole mitään syytä nostaa keskusteluun verojen nostamista. Hoidetaan yhdessä nyt koronaepidemia mahdollisimman nopeasti.

Kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Kirsi Olkkonen (kesk):
1. Mikkelin kaupungin alijäämä on niin suuri, että tarvitaan tasejärjestelyjä ja tähän liittyen Mikkelin kaupunki tarvitsee koko Mikkelin alueen energiaselvityksen. Lisäksi tarvitaan selvitys molempien energiayritysten tulevaisuuden liiketoiminnan näkymästä. Tarvitaan myös ehdottomasti valtioneuvoston kuntien talouspaketti sekä Essoten kulujen hillintä.
Näen henkilökohtaisesti tärkeänä, että energiaomistus pysyy Mikkelin ja maakunnan käsissä. Vesilaitos on ehdottomasti pidettävä Mikkelin omistuksessa.
Minusta mm. biolaitoksiin liittyvä selvitys on hyvä tehdä, kun ne valmistuvat. Onko Mikkelin järkevää omistaa laitokset jatkossa?
2. On pelko, että suuret veronkorotukset aiheuttavat asukkaiden ja yritysten muuttoa ja siksi veronkorotukset täytyy olla viimeisimpiä keinoja tulonmuodostuksessa.

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Armi Salo-Oksa (kok):
1. Ennen kuin lähdetään edes osittainkin energiaomistuksia järjestelemään, omaisuuden myynnin kannalta on järkevää selvittää kaikki mahdollisuudet.
Yhtiöiden ja vesiliikelaitoksen erillinen tarkastelu ja mahdollinen yksityistäminen tulee mieleen. Metsä- ja kiinteistöomistuksien myynti on myös yksi vaihtoehtoinen mahdollisuus, mutta sen taloudellinen merkitys on vähäinen kokonaisuus huomioiden.
2. Veronkorotuksia on kaikin keinoin vältettävä. Tuloverot ovat jo nyt tapissa, joka vaikuttaa kaupungin vetovoimaan ja lisää kaupungin veropakolaisuutta.

1. Vesilaitos pidettävä omana, 02/04/2020 19:34

Vettä ei saa yksityistää! Se kuuluu kaikille ja on oltava yhteiskunnan hallinnassa.
    Armi Salo-Oksa on vaarallisilla teillä. Hän onkin kokoomuksesta.

2. Vesilaitos pidettävä kaupungilla 02/04/2020 15:51

Olkkonen on oikeassa siinä, että vesilaitos on pidettävä kaupungin omissa käsissä. Salo-Oksa kunnon kokoomuslaisena sen tietysti yksityistäisi piittaamatta karmeista seurauksista kaupungille ja etenkin kaupunkilaisille. Seppälä puhuu tässäkin ympäripyöreitä eikä niistä saa mitään selvää.