Kolumni: Viruksen varjosta

Juuri nyt meillä on vaikeuksia nähdä viruksen varjosta myönteisiä asioita. Silti niitäkin tapahtuu ympärillämme joka päivä.
Mikkelissä ja Juvalla on syytä iloita kovaa vauhtia valmistuvasta Viitostien remontista. Eteläsavolaiset ovat uneksineet siitä niin kauan, että harvan muisti yltää alkujuurille.
Vaikeasta tautitilanteesta huolimatta remontti etenee ainakin nykynäkymin alkuperäisessä aikataulussa. Jo puolen vuoden kuluttua ykkösvaihe Mikkelistä Nuutilanmäkeen on valmis.
Uudistus tuo mukanaan paitsi sujuvamman ja turvallisemman liikenteen myös kohenevat kehitysnäkymät. Esimakua on saatu, kun Biltema alkuvuodesta ilmoitti aikeestaan rakentaa tavaratalo Visulahteen.

Valtavan kalliin tieremontin rahoitus oli kiven alla. Pitkäjänteisimmin työtä sen hyväksi jaksoivat tehdä Heikki Laukkanen ja Markku Kakriainen, joita kumpaakin on hyvällä syyllä muistettu arvonimellä.
Viitostie Mikkelistä Juvalle tulee nykymuodossa palvelleeksi valtatienä reilut kuusi vuosikymmentä. Puolet tuosta ajasta ehti kunnallisneuvos Laukkanen Juvan kunnanjohtajana toimiessaan olla mukana lukuisissa kehittämishankkeissa.
Välillä suunnitelmat olivat hyvinkin lennokkaita kuten idea moottoritiestä Järvenpäästä Iisalmeen. Lama toi 1990-luvulla piirustuksiin liikaakin realismia.

Vaikka tarpeelliset kotiläksyt oli maakunnassa hoidettu kuinka hyvin, tarvittiin loppurutistuksessa myös tuuria. Etelä-Savon onneksi Juha Sipilän (kesk) hallituksessa sattui oikealla hetkellä olemaan kaksikin maakunnalle suopeaa ministeriä.
Ilman ulkomaakauppa- ja kehitysministerinä toiminutta Lenita Toivakkaa (kok) ja elinkeinoministerinä toiminutta Olli Rehniä (kesk) ei tieremontti olisi alkanut. Aika-ikkuna syykesällä 2016 ei ollut pitkä, mutta se oli riittävä.

Toinen esimerkki
tule Kirkonvarakaudesta, missä erinomaisen asuntomessualueen kylkeen tulee kaiken aikaa lisää asuntoja. Uudet, laadukkaat kodit vetävät kauniiseen maisemaan varsinkin nuoria pareja ja perheitä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.