Asuntokaupan hirsinen hittituote

Jonatan Hämäläinen ja Nea Korpelainen löysivät unelmiensa kodin uudesta rivitalosta Kirkonvarkaudessa.(Kuva: Anni Suomela)

Jouni Kekkonen (vas.) ja Ville Kekkonen rakennuttavat Kirkonvarkauteen rivitaloja joiden kysyntä on yllättänyt kokeneen kiinteistövälittäjän Pertti Oravan.

Jouni Kekkonen kävelee kevätauringossa Mikkeli Kirkonvarkaudessa. Juuri aloitettu rivitalotyömaa lämmittää mieltä, vaikka ajat ankeat ovatkin.
–Täyttä varmuutta ei tietenkään ole siitä, miten korona vaikuttaa rakentamiseen. Meillä kyllä lähes kaikki työmiehet ovat paikallisia, sanoo Kekkonen, joka on yksi rakennusyhtiö Kenora Oy:n omistajista.

Everstiluutnantti evp Kekkonen, 63, on hiljakkoin aloittanut kolmannen työuransa. Pitkä urakka puolustusvoimissa päättyi 2007, jolloin hän jäi eläkkeelle Itäisen Maanpuolustusalueen henkilöstöpäällikön tehtävästä.
–Ajattelin, että alan kalastella Saimaalla, naurahtaa Kekkonen.
Ihan niin ei kuitenkaan käynyt. Henkilöstöhallinnon taitavalle upseerille oli kysyntää. Pian hän aloitti Ahlströmin Mikkelin tehtaan henkilöstöpäällikkönä. Toimenkuva laajeni koko Suomen konserniin, joten Kekkonen jäi eläkkeelle Ahlströmin Suomen henkilöstöpäällikön tehtävästä 2015.

Tässäkään ei vielä ole koko tarina. Kekkosen perhepiirissä alkoi elää idea uudesta tavasta rakentaa koteja suomalaisille. Se on ekologinen puurakentaminen, jossa asiakasta kuunnellaan niin paljon kuin mahdollista.
–Olen ikäni rakentanut jotakin, viimeisimpänä omakotitaloja sukulaisille. Perhepiirissä on muutakin rakennusalan osaamista, sillä pojallani Villellä on sähköurakointiliike. Kenoran taustalla on myös talousalan ja yritystoiminnan kokemusta.

Ville Kekkosesta tuli Kenora Oy:n toimitusjohtaja, ja yhtiö alkoi räätälöidä hirsikoteja mikkeliläisille. Ensimmäinen kuuden asunnon rivitalo valmistui joulukuussa asuntomessualueen kupeeseen Väänäsenpolulle. Talotarpeet on tuottanut suuri kotimainen hirsitaloyhtiö Kontio.
–Ekologisuus, hirsirakentaminen, laatu, paikallisuus ja syvä vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ovat meille tärkeitä. Asukkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä, Jouni Kekkonen sanoo.

Kenoran tuotantoa myyvä Kiinteistömaailma Mikkelin toimitusjohtaja Pertti Orava on hämmästynyt hirsitalojen saamasta suosiosta. Hän sanoo suoraan. että Kenoran asunnot menevät kuin kuumille kiville.
–Nämä asunnot menivät kaupaksi ennen rakentamisen aloittamista. Kakkos- ja kolmosvarauksia oli joka asuntoon, mikä ei Mikkelissä ole kovinkaan tavallista. Nyt on puhe sentään yli 300 000 euronkin kaupoista.

Sama tahti on jatkunut Kenoran uudessa kohteessa, jonka rakentaminen alkoi Forsiuksenpolulla viime viikolla. Orava sanoo, että ennakkovaraukset kahdeksaan asuntoon täyttyivät jo kuukausia sitten.
–Monesta ostajasta on välittynyt ekologista ajattelua ja arvostus hirsirakennuksen terveellisyyttä kohtaan. Moni myös pitää tärkeänä, että saa päättää pitkälle, mitä asuntoonsa haluaa.

Forsiuksenpolun asunnot valmistuvat ensi vuonna helmikuussa. Kenoran seuraava tontti odottaa sekin Kirkonvarkauden asuntomessualueella. Alueelle nousee 10-12 erillistaloa yhtiömuotoisesti toteutettuna.
Ville Kekkonen sanoo, että Kenora aikoo jatkaa rakentamista Mikkelissä sekä laajentaa toimintaansa lähikaupunkeihin ja pääkaupunkiseudulle.
–Hyvät tontit kiinnostavat meitä Mikkelin lisäksi ainakin Jyväskylässä ja pääkaupunkiseudulla.

Mikkelissä ei Kekkosen mukaan ole ruuhkaa sopivista tonteista.
–Odotamme kiinnostuneena, mitä tulee myytiin lähivuosina Annilanselän ja Launialan alueilla.

Oolannin poika viihtyy Mikkelissä mainiosti

Jonatan Hämäläisen
, 20, tie toi kaksi vuotta sitten Mikkeliin Ahvenanmaalta, missä hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa.
Mikkeli on Hämäläiselle kyllä tuttu kaupunki, sillä hänen molempien vanhempiensa juuret ovat Etelä-Savossa.
–Perheen mökki on Puumalassa. Olen viettänyt täällä paljon lomia, sanoo Hämäläinen, jonka kotikieli on aina ollut suomi. Hän työskentelee Rinta-Joupilla automyyjänä.

Viihtyminen Mikkelissä on taattu myös sen puoleen, että Hämäläinen on avopuolisonsa Nea Korpelaisen, 24, kanssa muuttanut vuodenvaiheessa valmistuneeseen upeaan kotiin. Huoneet ovat korkeat ja avarat.
–Sijainti Kirkonvarkauden maisemissa on paras mahdollinen, sanoo Lääkärikeskus Ikioman toimistossa työskentelevä Korpelainen.

Hämäläinen etsi uutta kotia jo jonkin aikaa. Asuntomessualueen kupeeseen valmistuva 54 neliön kaksio herätti heti kiinnostuksen, ja loppuvuodesta 2018 hän teki ennakkovarauksen. Korpelainen ilmestyi kuvioihin vuotta myöhemmin.
–Emme halunneet enää maksaa vuokraa, joka on aika lailla hukkaan menevää rahaa, Hämäläinen sanoo.

Omistusasunnon
hankkiminen ei pariskuntaa pelottanut. Hyvä sijainti ja laadukas asunto on heidän mukaansa hyvin hintansa väärti. Neliöhinta oli kolmen tuhannen euron vaiheilla.
–Kyllä tällaiselle asunnolla on aina kysyntää, jos tulee tarvetta myydä, sanoo Korpelainen.

Korkealla kalliolla sijaitsevasta kodista näkyy Saimaalle. Rauhallinen sijainti takaa pääsyn suoraan takapihalta metsikköön.
–Aivan täydellinen paikka, huokaa Korpelainen muutaman kuukauden asumisen jälkeen.

Pariskunta on erittäin tyytyväinen yhteispeliin rakennusliike Kenoran kanssa. Heitä viehätti se, että he saattoivat vaikuttaa moniin ratkaisuihin vielä rakentamisen edetessä.
–Meitä on palveltu erittäin hyvin myös muuton jälkeen. Jos on ollut korjattavaa, on paikalle tultu vaikka viikonvaihteessa, sanoo Korpelainen.