19.03.

Taiteilijan laboratoriossa

Taiteilija Marko Bovellan ei säästele mielikuvitustaan – eikä värejä. Kuvan teos on suurennus ravintolakuitille tehdystä tussityöstä. (Kuva: Tommi Lempinen)

Mikkeliläinen Marko Bovellan, 49, on vienyt taidettaan sinne, missä ihmiset liikkuvat. Kauppakeskus Stellassa on voinut jo muutaman vuoden ajan ihastella Bovellanin kädenjälkeä.
Osassa muotokuvatoksista esiintyy kaikille tuttuja kasvoja, muun muassa Michael Jackson ja Sauli Niinistö. Bovellan kuitenkin lähtökohtaisesti suosii taiteessaan paikallisuutta, joten Stellassa voikin hyvässä lykyssä törmätä vaikkapa omaan tai kaverin muotokuvaan.
–Etsin muotokuviin malleja paljon Facebookista, mieluusti vielä sellaisia malleja, jotka ovat täältä Mikkelistä. Pyrin aina ilmoittamaan henkilölle, jos teen hänen muotokuvaansa.

Taidetta on asetettu yhdelle seinustalle kauppakeskuksen kakkoskerroksessa. Ensivaikutelma taidekulmauksesta on värikäs. Esillä on ainakin akvarelli-, tussi- ja puuväriteoksia. Muutamaan teokseen hän on yhdistänyt CD-aihioita.
Entistäkin mielenkiintoisemmaksi Bovellanin taiteesta tekee se, että hänen työskentelytapansa ei ole aivan perinteisimmästä päästä. Hän käyttää taiteen pohjina muun muassa kuitteja, raamatun sivuja, sanomalehtiä ja lakikirjoja.

Hän itse
kutsuu kauppakeskuksen taidenurkkaustaan laboratorioksi.
–Koska täällä on esillä minun kokeita. Haluan tehdä aina jotain uutta ja tuoretta, kokeilla erilaisia tekniikoita ja käyttää hulluuttani, Bovellan nauraa.

Tekstipinnoille taiteen tekeminen lähti sanomalehdistä 2000-luvun ensivuosina. Sanomalehti päätyi Bovellanin maalausten pohjaksi alun perin taloudellisista syistä.
–Aloin maalata sanomalehdille yksinkertaisesti rahanpuutteessa. Ei ollut varaa ostaa pohjia. Töihin tulikin ihan uutta sisältöä tekstien avulla.

Ajatuksena oli kuvata sähköistä mediaa ja nykyaikaa. Kun tekstit kääntää pystysuuntaisiksi, ne näyttävät ikään kuin koodeilta.
–Tykkään tästä printtijäljestä, joka tuo meidän ajan piirteitä mukaan teokseen. Ihastuin visuaalisesti ajatukseen, jossa ihminen ei pysty tekemään samanlaista jälkeä kuin robotti. Näissä on nähtävissä sitä kontrastia.

Viimeisen parin vuoden ajan Bovellan on ollut erityisen innostunut taiteen tekemisestä ostoskuiteille. Taideteos syntyy monesti kahvittelun lomassa jossakin paikallisessa kahvilassa.
–Kuitit ovat jopa muodostuneet vähän pakkomielteeksi, mies naurahtaa.
–Yleensä maalaan sellaisen muotokuvan, joka jollakin tapaa linkittyy kuittiin. Kuitti voi esimerkiksi kuvastaa henkilön persoonaa. Kuitit ovat siitäkin mielenkiintoisia, että vaikkapa viidenkymmenen vuoden kuluttua teoksista voi nähdä, millainen toimintakulttuuri meillä on tässä ajassa ollut.

Bovellan on myös työskennellyt muutama vuosi sitten Mikkelin taidemuseossa.
Siitäkin huolimatta taiteen esillä pitämisessä nimenomaan kauppakeskuksen kulmauksessa on Bovellanin mielestä sitä jotakin. Se on hänen juttunsa. Hän ei ole haaveillut taiteensa viemisestä gallerioihin.
–Tästä on tullut minun oma pienen pieni paikka, jossa voin luennoida ihmisille taiteesta ja kertoa omasta tekemisestäni.

Bovellan suhtautuu taiteeseen intohimolla. Inspiraatio tekemiseen tulee sykleissä, eikä sitä voi pakottaa.
–Toisena päivänä koen mieletöntä onnistumisen riemua, seuraavana tekee mieli vaan tuhota kaikki nämä, mies virnistää viittoen teoksiaan kohti.

Bovellan on
taiteen moniosaaja. Kuvataiteen lisäksi hän tekee musiikkia, sanoittaa ja säveltää.
–Ensin maalaaminen oli hiljainen vastapaino musiikille, mutta nyt olen keskittynyt enemmän kuvataiteeseen. Jossakin vaiheessa aloin vain huomata, että elämässäni on paremmin tilaa kuvataiteelle, sillä pystyn sen avulla paremmin terapioimaan itseäni. Musiikki on silti vahvasti mukana elämässä.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.