Peräpään valvoja: Selvä kuin Mikkelin vesilaitos

Bar Domin Juha Parkkinen ja Marski Datan Toni Salo kannustavat Essoten Mari Hytösen kautta keskussairaalan väkeä tärkeässä työssään. Mikke ry:n kampanjassa ovat mukana myös Eepin Grilli, K-kauppa Karikko ja Marskinlilja.

Kaupunginjohdolla voisi Mikkelissäkin olla näinä aikoina muuta setvittävää kuin vedenpuhdistamon sotkut. Silti aika moni kaupunkilainen haluaisi luultavasti tietää, mitä vesilaitoksella oikein puuhataan.
Puhdistamon kustannusarvio on paisunut alkuperäisestä 45 miljoonasta eurosta 60 miljoonaan euroon. Selkeää laskelmaa syistä ei ole nähty.
Urakoitsijoiden valinta ei ole sujunut hyvin. Toissa syksynä puhdistamon johtolinjan veto jäi kesken, kun urakoitsija Maamerkki Infra Oy meni nurin.

Viime viikolla tuli taas uutta osumaa, kun vesilaitos antoi potkut pääurakkaa hoitaneelle Suomen Maastorakentajat Oy:lle. Syytä sopimuksen irtisanomiselle ei kaupunki kertonut.
Suomen Maastorakentajat ei sen sijaan ole ollut hiljaa. Yhtiö uhkaa Mikkeliä kalliilla oikeudenkäynnillä, koska pitää kaupungin toimintaa perusteettomana.
Tiettävästi sopimuksen purku tuli eteen, koska kaupunki huolestui urakoitsijan taloudellisesta tilanteesta. Tuorein tilinpäätös kertoo, että huoleen oli syytä.
Suomen Maastorakentajat Oy on tehnyt uusimman tilinpäätöksen mukaan 4,3 miljoonan euron tappion. Omat varat on taseesta syöty.

Kun virallinen tiedostuslinja on vaitonainen, kuullaanpa rakennustöissä mukana ollutta asiantuntijaa. Hän kysyy, tuliko suunniteltua liian hieno ja kallis hanke tiedostamatta maanalaisen rakentamisen hitautta.
–En halua osoitella yhtään yksittäistä tahoa, mutta ehkä sellaista unelmahöttöä on hanke ollut rahan ja aikataulun suhteen. Paljonko halvemmalla olisi tullut Pursialaan vaikka entiselle betonitehtaan tontille? Olisiko tullut puoleen hintaan, kysyy asiantuntija, joka ei välitä saada nimeään lehteen.

Mustien joutsenten parveillessa putsarin yllä voi vain toivoa, että loppu sujuu sutjakammin. Vahva rooli kuvioissa on Operon Groupin Jyri Koivistolla, joka on luvannut Mikkelille yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista vesiosaamisen tiimoilta.
Hartain toive Koiviston suuntaa on kuitenkin se, että hänen Mikkelille markkinoima uudenkarhea puhdistusmenetelmä todella toimii käytännössä. Tässä ei ole enää varaa ryssiä.

Yrittäjät ovat aktivoituneet kekseliäästi koronan vastaisessa taistelussa. Mikkelin Kiviveistämön yrittäjä Petteri Laurikainen on siirtänyt suuren osan kivimalleista ulos hautakiviveistämön eteen. Asiakkaat voivat käydä tutustumassa hautakiviin, vaikka veistämöllä ei olisi yrittäjiä paikalla tai asiakkaat haluavat välttää kontaktia.
Tertin kartano taas tuntee kriisit kaukaa, kun se toimi sodanjohdon majapaikkana. Nytkin on apua tarjolla.
–Tarjoamme majoitusta esimerkiksi Mikkelin keskussairaalan terveydenhuollon ammattilaisille, jotka tarvitsevat väliaikaismajoitusta poikkeustilanteessa. Koemme, että näin voimme auttaa tässä tilanteessa, sanoo Pepita Pylkkänen.

Männä viikolla
valtion turveyhtiö Valtioyhtiö Vapon yhtiökokous päätti jakaa osinkoa 4 miljoonaa euroa. Suurena osakkaana myös Suur-Savon Sähkö nettoaa sievoisesti.
Eteläsavolaisten rooli on jatkossakin vahva Vapon hallinnossa. Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen jatkaa hallituksen varapuheenjohtajana.
Vapon hallintoneuvostossa jatkavat kansanedustaja Antti Häkkänen ja Tiina Snicker, joka leipätyökseen toimii talouspäällikkönä Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa.