Näköaloja: Tulevaisuutta ei ole peruttu

Mervi Simoska

Viime päivinä sosiaalisen median kanava Facebookissa on meitä ilahduttanut nuoruuskuvahaaste. Se on antanut meille poikkeusolojen aikana paljon aihetta hymyyn, vienyt ajatukset menneeseen, huolettomiin aikoihin.
Me olemme eläneet poikkeusoloissa toista viikkoa. Olemme yrittäneet sopeutua noudattamaan meille annettuja säädöksiä. Meille vapauteen tottuneille on vierasta, että joku rajoittaa perusoikeuksiamme yhteisen edun nimissä.
Monen perheen arki muuttui lähes yhdessä yössä, kun harrastukset loppuivat, lapset siirtyivät opiskelemaan ja aikuiset etätöihin kotiin. Yhteiskuntamme teki todellisen digiharppauksen monilla aloilla, ehkä saamme aikaan pysyvänkin muutoksen?

Kaikesta huolista huolimatta kannattaa muistaa, että elämä on tässä ja nyt. Ollaan kiitollisia siitä, mitä meillä on, nautitaan siitä. Ehkä opimme kaiken keskellä myös arvostamaan meille normaalioloissa itsestään selviä asioita ja katsomaan maailmaa uusin silmin. Esi-isämmekään eivät luovuttaneet vaikeina aikoina, vaan sisu auttoi heitä eteenpäin.
On luonnollista, että ihminen tarvitsee toista ihmistä. Silloin kun ei ole mahdollisuutta tavata fyysisesti, kaipuu kasvaa. Nyt viimeistään ota yhteyttä ystävääsi, soita isovanhemmillesi, ilahduta perinteisellä postikortilla. Järjestä yhteisölliset bileet etäyhteyksin.

Käytä mielikuvitustasi. Löydä taitoja, joita et ehkä tiennyt itselläsi edes olevan. Yllätä myös itsesi. Ehkä itsekin kaivan vanhat kuva-albumit arkistojen kätköstä ja julkaisen jotakin sosiaalisessa mediassa?
Kunnioitetaan ja noudatetaan viranomaisten ohjeita, vaikka se voikin tuntua haasteelliselta. Käyttäydytään siten kuin tietäisimme olevamme itse taudin aiheuttajia. Tämä kaikki siksi, että mahdollisimman monella olisi tulevaisuus.

Mervi Simoska
Juvan kunnanjohtaja