Asukkaat valaisevat Mikkeliä

Siiri Särkkä ja Annet Akkermans jakoivat tiistai-iltana valoa mikkeliläisille. (Kuva: Iina Särkkä).

Mikkeliläisten kotien parvekkeille, pihamaille ja ikkunoihin on syttynyt tällä viikolla illan hämärässä valoja muistutuksena siitä, ettei kukaan ole yksin, vaikka vallitseva koronatilanne vetää mieltä maahan.

#valaise20
-kampanjan ideana on, että kaupunkilaiset valaisisivat ikkunansa, pihansa ja parveensa jokaisena iltana kello 20 koko poikkeustilan ajan.
Osallistujiksi toivotaan kaikkia mikkeliläisiä.
–Jokaisella on muistoja ja yhteinen kokemus siitä, millainen voima valolla on meille suomalaisille. Me juhlitaan valoa juhannuksena ja pimeän aikaan. Pyhinä sytytetään kynttilöitä lohduksi ja ystävien muistoksi, ammentaa kampanjaa luotsaava mikkeliläinen Iina Särkkä.

Kampanjan tavoitteena on siis lisätä yhteisön voimaa ja kannustaa toisiamme läpi koronaepidemian.
–Antaa merkki, että kukaan ei ole yksin, kun seinät alkavat kaatua päälle karanteenissa, on ikävä vaikkapa isovanhempia tai puutetta tekemisestä. Valolla voi näyttää, että ollaan henkisesti yhdessä, vaikka fyysisesti etäällä, kuten presidentti meitä kehotti.

Särkkä sai idean valokampanjasta seuratessaan mediasta koronatilannetta kotisohvalta.
–Olin itse jo viettänyt usean päivän eristyksessä. Halusin tietotulvasta tauon ja tehdä jotain hyödyllistä, luovaa ja lohduttavaa. Ajattelin, että Daruden soittaminen ikkunoista ei ehkä lohduta yhdenvertaisesti kaikkia, eivätkä etelänmaiden yhteislaulut piristä pakkasessa.

Särkkä kehitteli ideaa yhdessä ystävänsä Maija Haaparannan kanssa ja inspiroitui Illumio-valotapahtuman järjestäjä Elisa Hillgenin kädenjäljestä.
–Peilailin ideaa Elisankin kanssa. Olisi kiva, jos Naisvuorella olisi nyt ne värivalot tuomassa sitä valoa ja väriä pimeään, jota Illumion aikaan oli. Ehkäpä sekin on mahdollista toteuttaa.

Omia kuvia
ja ideoita voi jakaa esimerkiksi Instagramissa hashtagilla #valaise20.
–Ihmiset voivat sytytellä valoja, pihatulia sekä heilutella taskulamppuja parvekkeilta, ikkunoista ja pihoista sekä bongailla toisten valoja ja viestejä iltaisin kello 20. Samalla voi antaa kannustusta ja aplodit terveydenhuollolle sekä kaikille muille, jotka nyt ahertavat puolestamme.
–Olisi upeaa, jos tämä ottaisi tuulta purjeisiin ihan koko Suomessakin. Valaistaan koko maa, Särkkä visioi.

Anni Suomela