13.02.

Paraatipaikka tyhjenee

Lääninhallituksen rakennuksen tulevaisuus on auki sen jälkeen, kun aluehallintovirasto muuttaa vuoden päästä pois.

Mitä tapahtuu Mikkelin lääninhallituksen talolle, kun Itä-Suomen aluehallintovirasto muuttaa pois noin vuoden kuluttua? Kysymys polttelee sekä Mikkelin kaupungin päättäjiä että lääninhallituksen talon omistavaa Senaatti-kiinteistöjä.

Carl Ludvig Engelin suunnittelema, vuonna 1843 valmistunut rakennus on kokenut monet vaiheet. Viimeksi kuluneet kymmenen vuotta vuokralainen ollut aluehallintovirasto, jonka 50 työntekijää muuttavat noin vuoden kuluttua viereiseen valtion virastotaloon.

Lääninhallituksen jatkokäyttöä säätelee se, että kaikki korttelin rakennukset on suojeltu joko Valtioneuvoston päätöksellä tai asemakaavalla. Museovirasto ja ely-keskus ovat pitäneet kiinni nykyisestä kaavamerkinnästä, joka rajaa pois muun käytön kuin valtion virastot. Museovirasto katsoo, etteivät palvelu- ja liikerakennusten käyttötarkoitukset sovellu rakennusten historialliseen ominaisluonteeseen.
–Rakennuksen jatkokäytön suunnittelu on toistaiseksi kesken. Valtion tilatarpeiden nähdään kuitenkin vähenevän Mikkelissä mm. uusien tilankäytöltä tehokkaampien työympäristöratkaisujen vuoksi. Siitä johtuen Senaatti-kiinteistöt näkisi tarkoituksenmukaisena kaavamuutoksen, joka mahdollistaisi jatkossa myös muun kuin valtiokäytön, sanoo kiinteistökehityspäällikkö Elias Rainio Senaatti-kiinteistöistä.

Myös Mikkelin kaupunki toivoo sallivampaa kaavaa. KaavapäällikköIlkka Tarkkasen muistuttaa, ettei uusia valtion työpaikkoja ole Mikkeliin luvassa, koska virastojen alueellistamisesta on luovuttu. Hän toivoo, että rakennukseen olisi tulevaisuudessa mahdollista sijoittaa myös liiketiloja ja vaikkapa ravintola.
–Olisi tietenkin parempi, että taloon tulisi toimintaa. Jo nyt on huolena, ettei lääninhallituksen puolella ei ole torille päin paljokaan elämää.

Lääninhallituksen
korttelin kaava oli esillä kaupunginhallituksessa helmikuun alussa, jolloin se palautui valmisteluun. Talon tulevaisuudesta neuvotellaan tällä viikolla kaupungin, Senaatti-kiinteistöjen, museoviraston ja ely-keskuksen kesken.

Tapio Honkamaa

Kommentit

 1. Aija Partanen 13/02/2020 18:05

  Kyllä!! Juuri taidemuseo, aivan loistava idea!! Arvokas ja kaunis rakennus, erittäin hyvällä paikalla. Liikehuoneistona menettää arvokkuutensa. Kamarikonsertti paikkana myös juhlava, Mlin musiikkijuhlien aikana ja muutenkin. Juuri klassisen musiikin konsertteihin, voisi lisätä tarjontaa…

 2. Perinteitä kunnioittaen 13/02/2020 15:10

  Ainoa oikea ratkaisu olisi Taidemuseo. Jyrkkä Ei jollekin ketjuravintolalle tai kauppaketjuille. Pahoin pelkään, että tämäkin kohde turmellaan…

 3. Jari Rahikainen 13/02/2020 11:43

  Hyvä otsikko. Näillä eväillä ei ole muuta jäljellä, kuin tuo paraatipaikka rakennuksen edessä.

 4. Vuokko Reponen 13/02/2020 11:42

  Uudet tilat Mikkelin taidemuseolle! Hyvä paikka ja kauniit huoneet. Ei varmaankaan olisi mahdoton muuttaa sopivaksi.

 5. O-P 13/02/2020 11:04

  Mikkelin taidemuseo ja Suur-Savon museo saisivat näistä arvoisensa tilat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.