Valtuusto kauhisteli rajua veronkorotusta. Mikkelin tuloveroprosentiksi tulee 22.

Mikkelin kaupunginvaltuusto vahvisti myöhään maanantaina vuoden 2020 tuloveroprosentiksi 22,00. Korotus nykyisestä on peräti 1,5 prosenttiyksikköä.

Ilman äänestystä ei veroratkaisua saatu aikaan. Heikki Nykänen (kesk) esitti prosenttiyksikön ja Raimo Heinänen (ps) 0.75 prosenttiyksikön korotusta. Molemmat hävisivät äänestyksessä selvästi kaupunginhallituksen 1,5 prosenttiyksikön esitykselle.
Suuri korotus vie ostovoimaa ja vähentää Mikkelin vetovoimaa, Nykänen perusteli. Hän sai kannatusta puoluetovereillaan Markku Kakriaiselta ja Jaakko Väänäseltä.

Erityisellä riemumielellä ei muukaan valtuusto ollut veroja korottamassa. Joku puhujista arvelikin, että ”tätä saa kyllä kaupunkilaisille selitelle.”

Kaupungin rempallaan oleva talous kaipaa paikkaamista, koska sotemenot ovat kasvaneet yli kaikkien odotusten. Toisaalta verotulot ovat polkeneet paikallaan viimeksi kuluneet neljä vuotta.

Verojen korotuksista ja säästötoimista huolimatta on ensi vuoden talousavioesitys alijäämäinen. Joulukuussa päättyvät kaupungin yt-neuvottelut tähtäävät 6 miljoonan euron säästöihin, mikä tuonee tasapainoa talouteen.

Valtuustossa veropäätös syntyi lopulta suurella enemmistöllä. Ratkaisevassa äänestyksessä kaupunginhallituksen korotusesitys voitti Nykäsen esityksen, äänin 42–9. Nykäsen linja olisi tullut veronmaksajille 4 miljoonaa euroa halvemmaksi kuin nyt tehty ratkaisu.

Verojen korotuksilla tavoitellaan yhteensä 15 miljoonan euron verran lisää tuloa kaupungin kassaan. Kasvusta 13 miljoonaa euroa tulee tuloverojen kiristyksestä ja 2 miljoonaa euroa kiinteistöveron nostosta.

Keskimääräinen mikkeliläisperheen verotukseen korotus tuo runsaan 1000 euron vuotuisen lisän.
– Eniten tästä kärsivät pienituloiset palkansaajat ja eläkeläiset, myönsi Hannu Tullinen (sd), joka muutaman muun valtuutetun tavoin toivoi, että veroja päästäisiin jossakin vaiheessa myös laskemaan.

Tullinen näki kuten keskustan ryhmäjohtaja Pekka Pöyrykin, että talous on niin huonossa kunnossa, ettei verojen nostolle ole vaihtoehtoja.

Myös Paavo Barck (sd) kannatti korotusta, koska vaihtoehtoja ei ole.
– Itse olemme nostaneet menoja, ja nyt on laskun aika.

Kokoomuksen Armo Salo-Oksakin valitteli ostovoiman ja vetovoiman hiipumista.
– Hyväksymme tämän korotuksen pitkin hampain. Vastuullisessa talouden hoidossa kokoomus on usein aiemmin jääneet yksin.
Salo-Oksa kaipaa nyt myös nopeita toimia elinvoiman hyväksi.
– Miten on mahdollista, ettei Saimaan kauniissa kaupungissa ole edes tarjota rantatontteja rakentajille.

Heli Kauppinen
(vihr) sanoi ryhmänsä kannattaneen verojen nostoa jo vuosi sitten. Nyt korotuksesta tuli riittävä.
– Edes me emme esitä enempää.

Petri Pekonen (kesk) näki, että veronkorotus ja sopeutustoimet kertovat luottamuksen paluusta kaupungin päätöksentekoon.
– Tätä on pitkään odotettu. Vielä viime keväänä ei ollut mahdollista tehdä välttämättömiä ratkaisuja, mutta nyt meno on muuttunut. Näyttää että Mikkeli-puolue on nostamassa päätään.

Risto Rouhiainen
(kesk) esitti keskustelun lomassa, että kaupunki teettäisi ulkopuolisella konsultilla selvityksen koko kaupunkikonsernin toiminnasta.
– Ei ole oikein, että sopeutusta etsitään vain kaupungin omista toiminnoista, jolloin varsinkin lapset ja nuoret kärsivät säästöistä.

Rouhiaisen esitys otettiin vastaan yksimielisen hyväksynnän merkeissä. Virkakunta kaupunginjohtaja Timo Halosen johdolla lupasi edistää aloitetta

Kaupunginvaltuusto vahvisti myös kiinteistöverojen korotukset. Yleinen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna 1,37