Täältä tulee Mikkelangelot

Sirkka Lindroos ja Juhani Leskinen Mikkelangeloista näkevät taideyhdistyksen tulevaisuuden valoisana.

Tavoite on, että viiden vuoden kuluttua jokainen mikkeliläinen tietäisi, mikä Mikkelangelot on, maalailee ensi vuoden alusta taideyhdistyksen puheenjohtajana aloittava Juhani Leskinen.
Mikkelangeloiden viimeviikkoisessa syyskokouksessa valittiin yhdistykselle uusi hallitus. Leskinen hyppää yhdistyksen ruoriin varapuheenjohtajan paikalta, jossa aloittaa Reijo Aalto.

Samalla kokouksessa suunniteltiin yhdistyksen uusia tuulia, joita onkin luvassa melkoisesti.
Mikkelangelot on viime aikoina tiivistänyt yhteistyötään paikallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa, kehittänyt näkyvyyttään ja nyt tarkoituksena on tuoda yhdistys yhä lähemmäksi kaupunkilaisia.
– Eli viedä jäsenkuntamme taidetta sinne, missä väki liikkuu. Tavoite on näkyä ja kuulua enemmän, sanoo Mikkelangeloiden toinen perustajajäsen ja vuodenvaihteen jälkeen yhdistyksen sihteerinä aloittava Sirkka Lindroos.

Mikkelangelot ei ole elänyt varjoissa tähänkään saakka, mutta viime vuosina sen toiminta, kurssit ja näyttelyt ovat keskittyneet pääsääntöisesti yhdistyksen päämajaan, Maaherrankadun Emolan puoleisessa päädyssä sijaitsevaan Siniseen taloon. Yhdistys on toiminut rakennuksessa vuodesta 2015.
Nyt jäsenkunnan on aika tulla enenevissä määrin ulos linnoituksestaan. Ensimmäinen suuri askel kohti näkyvämpää yhdistystä otetaan tulevana maanantaina, jolloin Kahvila Nandassa avautuu jäsenistön yhteisnäyttely Talven taikaa.
Koko marraskuun ajan esillä olevaan näyttelyyn tulee nimensä mukaisesti talviaiheisia teoksia.
Samaan aikaan Sinisessä talossa on esillä Ritva Montosen taidenäyttely Siveltimellä ja palettiveitsellä.

Tavoite on näkyä ja kuulua.

Nandan näyttely on Lindroosin ja Leskinen mukaan vasta alkusoittoa yhdistyksen tunnettuuden kohentamiseksi.
Suunnitteilla on muun muassa taiteen vieminen Laiturikadun Carlsonin julkisivuun.
– Neuvottelut maalauksen tekemisestä Carlsonille ovat jo pitkällä. Teos tehdään neljälle isolle vanerilevylle. Lopputulos tulee olemaan näyttävä, Leskinen sanoo.

Mikkelangeloiden jäsenmäärä on ollut kovassa kasvussa. Tällä hetkellä jäsenten lukumäärä hipoo sataa.
Taideyhdistyksen historia juontaa juurensa vuoteen 2007, jolloin kaksi mikkeliläistä taiteilijaa Sirkka Lindroos ja Peter Kaun havahtuivat ongelmaan, ettei kaupungissa toimi harrastelijoillekin sopivaa taideyhdistystä.
– Keräsimme Kaunin kanssa 16 jäsentä. Tuolla jäsenmäärällä aloitettiin, joten kasvua on tullut melkoisesti, Lindroos sanoo.
Toiminta polkaistiin käyntiin rivakasti. Ensimmäinen taidenäyttely pidettiin jo ennen yhdistyksen virallista perustamista.

Sittemmin Mikkelangelot on pitänyt lukuisia ja lukuisia taidenäyttelyitä sekä ollut muutenkin aktiivisesti mukana kaupungin kulttuurielämässä, järjestäen esimerkiksi erilaisia taidepainotteisia kursseja ja seminaareja.
– Nyt olisi kova tavoite saada jäsenmäärä kasvamaan entisestään. Toivomme mukaan myös nuoria taiteilijoita ja taiteesta kiinnostuneita, sanoo Lindroos.
– Toivomme myös, että Mikkelin ympäristökunnista saataisiin lisää jäseniä. Tavoitteena on laajentaa toimintaa myös kaupungin ulkopuolelle, Leskinen kertoo.

Marraskuun 30. päivä Mikkelangelot esittäytyvät Etelä-Savon ammattiopiston Otavankadun toimipisteessä järjestettävillä Naisten messuilla ja 10.-22. joulukuuta yhdistys on mukana Mikkelin torilla järjestettävässä Kulttuurijoulukaupassa.

Anni Suomela