Painetun sanan puolustaja

Erkki Liikanen haluaa kaikin voimin puolustaa lukemisen kulttuuria. Tiistai-iltana hän johtaa Mikaelissa keskustelua, johon osallistuu kahdeksan suomalaista kirjailijaa.

Erkki Liikanen tuo kirjallisuuskiertueensa tiistaina Mikkeliin. Mukana Mikaelin illassa on huippunimiä alkaen Sofi Oksasesta nouseviin lupauksiin kuten Antti Heikkinen.

Rakkaudesta kirjallisuuteen -kiertueen pitkät juuret johtavat Jorma Kaimioon, joka aikanaan toimi Akateemisen Kirjakaupan ja WSOY:n johdossa. Kaimio aloitti kirjallisuusillat Savonlinnassa ja Rantasalmella.
Suomen Pankin pääjohtajan virasta eläköitynyt Liikanen tuli kiertueen vetäjäksi pari vuotta sitten, kun Kaimio häntä siihen kysyi.
– Jorma muisti, kun 30 vuotta sitten Akateemisessa haastattelin André Brinkiä. Minua tällainen imarteli ja sillä tiellä ollaan, sanoo Liikanen, joka on tuonut kirjallisuusillat myös kotikaupunkiinsa Mikkeliin.

Liikasen mukaan kirjallisuusillat ovat vaihtoehto kirjamessujen hälinälle. Ne tarjoavat mahdollisuuden kuunnella ja keskustella rauhassa sekä tavata kirjailijoita kunnolla.
– Tämä on ihan huippu juttu. Savonlinnan tapahtuma on jo myyty loppuun, mutta Mikaeliin mahtuu vielä mukaan.

Mikaelissa on tiistaina mukana nimekäs joukko suomalaisen nykykirjallisuuden huippunimiä. Sofi Oksasen ja Antti Heikkinen lisäksi paikalla ovat Elina Hirvonen, Sirpa Kähkönen, Johanna Laitila, Henrik Meinander, Matti Rönkä ja Arttu Tuominen.

Liikanen nostaa esiin nuoren nilsiäläisen Antti Heikkisen, joka on kirjoittanut erinomaisen kuvauksen Kalle Päätalon elämästä. Hän toinen uutuutensa on Maaseudun tulevaisuus, joka kertoo yhden päivän tapahtumista samaan tapaan kuin Volter Kilpi ja Joel Lehtonen pääteoksissaan.
– Heikkisen molemmat teokset ovat erittäin kiinnostavia. Hän on tulevaisuuden nimi, uskoo Liikanen.

Liikasen kirjallinen ura jatkuu pian.

Ukrainan lapsitehtaista ja hedelmöitysbisneksestä kertovaa Sofi Oksasen uutuuskirjaa Koirapuistoa Liikanen kuvaa ”isoksi kirjaksi”. Kiinnostava on myös Henrik Meinanderin läpileikkaus vuodesta 1968.
Dekkaristeistä mukana ovat Matti Rönkä sekä nuoremman polven porilainen Arttu Tuominen.
– Esiintyjiä on vähän joka puolelta maata. Sirpa Kähkönen tulee Kuopiosta ja Johanna Laitila Lapista.

Syyskuussa ilmestynyt Liikasen Olin joukon nuorin -omaelämäkertateos on myynyt hyvin. Menossa on kolmas painos. Myös muu vastaanotto miellyttää tekijää.
– Se on mennyt joka suhteessa hyvin. Olen saanut enemmän palautetta kuin mistään aiemmin kirjoittamastani.

Teos piirtää kuvan Liikasen elämästä 50 ensimmäisen vuoden ajalta. Oman elämän tapahtumat limittyvät Suomen ja maailman menoon. Teosta on pidetty lempeänä.
– Sitä se on. Olen pärjännyt elämässä hyvin. En ole halunnut kostaa kenellekään, enkä ole kateellinen kenellekään mistään.

Liikasen kirjallinen ura jatkuu pian. Hän aloittaa elämäkertansa toisen osan kirjoittamisen ensi vuoden alussa, ja se ilmestyy 2021.
– Kirja jatkuu siitä, mihin edellinen päättyi. Se sisältää Suomen tarinan EU:n ja EKP:n jäsenenä.

Liikanen haluaa kaikin voimin puolustaa painettua sanaa, jonka ympärillä voi nähdä moniakin uhkia.
– Teen kaikkeni, että lukemisen kulttuuri Suomessa säilyy. Se on hirveän tärkeä sivistysvaltion pohja. Tapahtuu suuri vahinko, jos emme pysähdy sana ääreen syventymään ja ajattelemaan.

Sanomalehdistöstä kantautuvia uutisia Liikanen suree. Ilkka ja Pohjalainen ovat kertoneet yhdistymisestä, ja viime viikolla tuli esiin vihreiden äänenkannattajan Vihreän Langan lopettamisuhka.
Liikanen ei ole ehtinyt keskustella Vihreän Langan kohtalosta vihreitten puoluesihteerinä toimivan veljenpoikansa Veli Liikasen kanssa.
– Näyttää, että puoluesihteeri on pantu yksin perustelamaan päätöstä. En ole ehtinyt Velin kanssa asiasta puhua, mutta surullinen juttu tämä on.

Rakkaudesta kirjallisuuteen -tilaisuus alkaa Mikaelissa tiistaina 5.11. kello 18, jolloin kirjakauppa avataan. Kirjailijoita odotetaan paikalle klo 18.30:een mennessä. Kello 19 alkava keskustelu on kaksiosainen, ja välillä on puolen tunnin tauko.