Kolumni: Energiakaupat esiin

Kuntien talousahdinko on nostanut monin paikoin keskusteluun kunnallisten energiayhtiöitten myynnin. Yksi kaupat jo tehneistä on kainuulainen Sotkamo.
Kunta kauppasi keväällä osan sähköyhtiö Loisteen omistuksestaan. Kassa karttui 50 miljoonalla eurolla.
Suoranaista pakkoa Sotkamolla ei osakekaupoille ollut. Kaivos- ja matkailubisneksen turvin kukoistava kunta käyttikin rahat reippaaseen veroaleen.

Myös Jyväskylä virittelee osakekauppoja. Kaupunki selvittää energia- ja vesiyhtiönsä Alvan vähemmistöosuuden myyntiä.
Yhtiön markkinahinnan arvioidaan olevan jopa miljardi euroa. Osittainenkin myynti toisi Jyväskylälle satoja miljoonia euroja.
Jyväskylä tuskin laskee veroja, vaikka kaupat syntyisivät. Velkainen kaupunki tarvitsee rahat kaupungin elinvoiman ja investointikyvyn parantamiseksi.

Mikkelissäkin on sama harkinta väistämättä edessä. Kaupungin huonoksi päästetty talous kaipaa ratkaisuja, joita etsitään myös omaisuuden myynnistä.
Kaupungin suurin omaisuusmassa on kiinni juuri energiayhtiössä, joista ESEn Mikkeli omistaa kokonaan. Suur-Savon Sähköstä kaupungin salkussa on 14 prosenttia.
Karkea arvio Mikkelin potin arvosta lienee 200 miljoonan euron vaiheilla. Omaisuuden arvo selviää vasta, kun ja jos nimet ovat kauppasopimuksessa.

Pitääkö Mikkelin kajota energiaosakkeisiin vai ei? Mahdollista se ainakin on, jos myyntihaluja ilmenee. Ostajat ovat selvästikin liikkeellä.
Jos osakkeita kaupataan kovalla hinnalla, haluavat ostajat omansa pois korkojen kanssa. Se voi nostaa energian kuluttajahintaa. Toki kilpailu hillitsee hinnankorotuksia.
Jos kauppaa käydään, miten varmistetaan, etteivät miljoonat livahda kassasta saman tien? Niin kävi viime vuosikymmenellä monille kunnille, jotka möivät energiaosakkeitaan kansainvälisille jäteille.
Ikävä kyllä Mikkelin tilanne on lähempänä Jyväskylää kuin Sotkamoa. Velkainen kaupunki tarvitsee rahaa alijäämien kattamiseen ja veronkorotusten välttämiseen.
Rahaa tarvitaan välttämättä myös elinvoiman ja investointikyvyn parantamiseen. Jostakin on päättäjien ne rahat kaivettava.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.