Hengetär vaihtaa vapaalle

St Michel raveissa viime kesänä Riitta Lepistö herkisteli hienoja yhteisiä muistoja Kalevan Tallin ohjastajavelho Jussi Tuominiemen kanssa, joka tunnettiin legendaarisen Lord Pilatuksen kuskina.

Jaakko Laitinen

Mikkelin Ravirata Oy:n pitkäaikaisin osaaja, toimistosihteeri Riitta Lepistö, 64, siirtyy lokakuun myötä hyvin ansaituille oloneuvoksettaren päiville. Hänet tunnetaan koko Suomen ravialan keskuudessa ainutlaatuisena osaajana, muisti- ja tietopankkina.

43-vuotta raviratayhtiötä äärimmäisen tunnollisesti palvellut Lepistö on ujo, vaatimaton ja julkisuutta kaihtava.
Siksi tämä juttu syntyi Riittaa itseään kuulematta. Kertojina ja tietolähteinä toimivat kaikki kolme vuonna 1974 toimintansa käynnistäneen Ravirata Oy:n toimitusjohtajat Jaakko Laitinen (1974–2006 ja hallitus 2012–), Tuula Pihkala (2007–2011) ja Kari Tiainen (2012 – edelleen) sekä nykyinen hallituksen puheenjohtaja, maakuntaneuvos Markku Kakriainen.

Jaakko Laitinen sai ensimmäisenä ravipomona tehtäväkseen säännöllisen ravitoiminnan käynnistämisen ja osaajien rekrytoinnin.
Hän muistelee, että parin ensimmäisen vuoden aikana oli osa- ja määräaikaisia henkilöitä toimistotöitä pyörittämässä.
Toimistosihteeriä vakituiseen työsuhteeseen haettiin vuoden 1976 keväällä. Hakijoista haastatteluun kutsuttiin yo-merkonomiksi juuri valmistunut Riitta Lepistö.
Laitisen ja toto-pomo Erkki Miettisen haastattelussa tuoreen, hyvin arvosanoin suoritetun tutkinnon lisäksi ansioiksi arvioitiin hevosalan hyvä tuntemus. Lepistön kotitila ja Isä Viljo tunnettiin hevosen kasvattajana ja omistajana.

Laitisen muistin mukaan luonnikkaasti sujui myös kananmunien keittäminen sillivoileipien katteeksi ensimmäisiin raveihin 15.6.76.
Laitisen mukaan kukaan ei olisi Riitta Lepistöä luontevammin sopinut tuoreen raviyhteisön hallinnon, talouden ja toimiston pyörittäjäksi.
–Kirjanpidon ja koko talousallinnon osaamisesta hän sai vuolasta tunnustusta valtion verotarkastajaltakin. Tarkastuksetkin sujuivat muita yhteisöjä rivakammin.
Lojaalisuus ja sitoutuminen raveja ja työtä kohtaan oli Jaakko Laitisen mielestä ainutlaatuista.
–Riitta ei koskaan 30:n yhteisen työvuoden aikana ynnäillyt omia tuntejaan.

Ravirata Oy:n hallituksen puheenjohtajista Kakriainen ja maanviljelysneuvos Seppo Kauppila luonnehtivat Riitta Lepistöä aina ystävälliseksi ja tasapuolisesti kaikkien tahojen arvostamaksi osaajaksi ja ravirata yhteisön hengettäreksi, joka omaa käsittämättömän paljon hiljaista tietoa.

Antero Heikkinen