Etelä-Savo on vaarassa

Pertunmaalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) toivoo, että Etelä-Savossa kaikki voimat keskitetään maakunnan kehittämiseen ja tulevaisuustyöhön, ei sen hajottamiseen. (Kuva: Laura Kotila)

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) pitää kiinni hallitusohjelman kirjauksista, joiden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan nykyisten 18 maakunnan pohjalta. Savonlinnan ajama erillisratkaisu vaarantaa hänen mielestään sekä Etelä-Savon maakunnan että Kuopion yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueen.
– En tule kannattamaan nykyisten maakuntarajojen muutoksia, kommentoi pertunmaalainen Leppä Savonlinnan valtuuston maanantaista päätöstä, joka mukaan Savonlinna haluaa osallistua Pohjois-Savon sote-maakunnan valmisteluun.

Onko mielestäsi selvää, että Savonlinna saa tahtonsa läpi ja pääsee mukaan Pohjois-Savon sote-maakunta-valmisteluun?
– Kuntien tahtotila on totta kai yksi osa valtioneuvoston ratkaisua. Sosiaali- ja terveyspalveluita on kuitenkin ajateltava myös koko Kuopion yliopistollisen erityisvastuualueen näkökulmasta. KYSin erityisvastuualueeseen kuuluvat Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin lisäksi Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, Keski-Suomen ja Itä-Savon sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut. Seuraavaksi odotamme koko erityisvastuualueen ratkaisua sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin arviot ja ratkaisut osaltaan. Myöhemmin valtioneuvosto linjaa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista

Jos Savonlinnan suunta on Kuopio, mitä tämä merkitsee Etelä-Savon maakunnalle?
– Mikäli Savonlinnan suunta on Kuopio ja maakunta vaihtuisi jossain kohtaa Pohjois-Savoon, Etelä-Savon maakunnan väkiluku vähenisi merkittävästi. On muistettava, että mahdollisten muutoksien jälkeenkin maassamme olisi edelleen meitä pienempiäkin maakuntia. Etelä-Savon maakunnalle ja sitä kautta jokaiselle maakunnan asukkaalle päätös näkyisi ennen kaikkea edunvalvonnan heikkenemisenä. Edellä mainitut asiat yhdessä väestöennusteiden, huoltosuhteen ja elinvoiman heikkenemisen kanssa aiheuttaisivat merkittävää epävarmuutta tulevasta. Edessä voisi olla maakunnan eri osien hakeutuminen eri suuntiin ja sitä kautta hajoaminen kokonaan.

Entäpä Kuopion yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueelle?
– Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri päätti reilu viikko sitten ottaa aikalisän ja siirtää päätöksentekoaan koskien Sosterin suunnitelmia. Seuraavaksi odotamme KYS-ervan osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin selvitykset ja muutoksen vaikutukset koskien koko KYSin erva-aluetta. Tällaiset Savonlinnan haluamat erillisratkaisut voivat johtaa koko erva-alueen hajoamiseen. Lopulta valtioneuvosto tekee ratkaisut tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta lakien ja asetuksien osalta, jotka huomioivat koko Itä-Suomen kokonaisedun.

Edessä voi olla maakunnan hajoaminen.

Onko vaara, että hallitusohjelman 18 maakunnan malli hajoaa?
– Keskustan yksi kynnyskysymys hallitusneuvotteluihin lähtemiselle oli seuraava: Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut turvataan 18 maakunnan pohjalta. Uudistuksessa maakunnista tehdään monialaisia. Keskusta haluaa kantaa vastuuta koko Suomesta ja jokaisen maakunnan jokaisen kulman palveluista, tämän periaatteen pohjalta olemme myös neuvotelleet nykyisen hallitusohjelman, josta pidämme kiinni.

SDP on näyttävästi tukenut Savonlinnan vapautta valita. Voiko tästä nousta hallituskysymys?
– En ota kantaa SDP:n linjauksiin puolueena tai SDP:n yksittäisten ministereiden osalta. Keskustalle riittää se, että pidämme kiinni hallitusohjelmassa sovitusta sote-ratkaisusta, joka tehdään mahdollisimman nopeasti, että pitkään jatkunut epävarmuus saadaan loppumaan. Hallitusohjelman kirjaukset antavat avaimet päätöksiin, jonka kautta Etelä-Savossa turvataan laadukkaat palvelut molemmissa sairaaloissa sekä Savonlinnassa ja Mikkelissä. Hallitusohjelman kirjauksien kautta myös päätöksenteko sote-palveluista pysyy lähellä kuntalaisia. En tule kannattamaan nykyisten maakuntarajojen muutoksia. Etelä-Savossa meidän kannattaa keskittää kaikki voimat maakunnan kehittämiseen ja tulevaisuustyöhön, ei sen hajottamiseen.