19.09.

Lehti kääntyy Tertissä

Arttu Pylkkänen on valmis tarttumaan Tertin Kartanon ohjaimiin. (Kuva: Kari Reponen)

Arttu Pylkkänen katsoo Tertin Kartanon kahvilan ikkunasta avautuvaa syyskuista maisemaa. Vihmoo vettä. Lokakaivon kanssa on ollut edellisyönä ongelmaa.
–Tämä on minun juttuni, hymyilee Pylkkänen leveästi.

Tertin Kartanon alku ravintolayrityksenä sijoittuu 1970-luvulle, jolloin Pepita ja Matti Pylkkänen alkoivat niittää mainetta lähiruoallaan. Pylkkäsen suvulla tila on ollut sukupolvia kauemmin, yli 120 vuotta.
Arttu Pylkkänen, 36, on ollut mukana menestyvän perheyrityksen toiminnassa kymmenkunta vuotta. Oppivuodet ovat olleet tarpeen.
–Ei ole mikään yksikertainen asia pyörittää koko palettia, Pylkkänen sanoo.

Arttu Pylkkänen sanoo, että yrityksessä on menossa sukupolvenvaihdos. Tertin Kartanon liiketoiminnan omistus ja johto ovat siirtymässä vanhemmilta pojalle.
–Sukupolvenvaihdosta viedään muutaman vuoden sihdillä läpi.

Nuorempi Pylkkänen kertoo olevansa muutoksesta hyvin innostunut. Vastuun kasvaessakin hän haluaa edelleen tarttua homman kuin hommaan.
Lokakaivot hoituvat, mutta erityisen painokkaasti Pylkkänen toteaa kalastuksen yhä kuuluvan hänen harrastuksiinsa.
–Omavaraisuus on kalan ja luonnontuotteiden suhteen hyvin tärkeä.
Eränkäynti on Tertin isäntien perinne. Matti-isä on parhaillaankin suomenpystykorvineen pohjoisessa metsällä.

Edellisen sukupolven luoma Tertin Kartano ei Pylkkäsen mukaan kaipaa muutoksia. Perusbisnestä ovat puutarha, ravintola, kahvila, hotelli ja liikelahjat.
–Vanhempien luomaa erinomaista yritystä on ilo jatkaa.

Maailma toki tuo eteen muutoksia, joihin on reagoitava. Uusi verkkokauppa avautuu muutaman viikon kuluttua. Ensi vuonna muuttuva Viitostien linjaus ei Pylkkästä huolestuta.
–Valtatie jää muutaman kilometrin päähän ja liikenteen melu katoaa. Asiakaslähtöisyyden ja kunnon opasteiden myötä uskomme tulevaisuuteen.

Pylkkänen tavoittelee jatkossa Tertille maltillista kasvua. Nyt liikevaihto on 1,7 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä vaihtelee vuodenajasta riippuen 12 ja 30 hengen välillä.
–Tavoitteena nykyisten investointien parempi hyödyntäminen ennen kuin uusia aletaan suunnitella. Haluan, että tämä on myös innostavaa eikä pelkkää totista puurtamista.
Kartanoon on saatu hyviä osaajia. Siitä Pylkkänen kiittää erityisesti yhteistyötä oppilaitosten kanssa.
–On aivan ydinasia, että meillä on niin loistavaa väkeä töissä.

Mikkelin seudun vetovoimaan Pylkkänen uskoo jatkossakin. Saimaa, puhdas luonto, rauha ja loistava ruoka on vaan saatava vielä laajemmin ihmisten tietoon.
–Täällä ihmisten on hyvä ladata akkujaan.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.