12.09.

Kolumni: Viisasta puhetta

Mikkelin yhteiskoulun poika Petteri Taalas puhui järkeä viikko sitten Talouselämä-lehden haastattelussa. Hän sanoi, ettei ilmatonmuutos merkitse maailmanloppua.
Taalaksen puhe on paitsi viisasta myös rohkeaa. Toivottavasti hän ei tuottanut pettymystä maailmanlopun maalareille sanoessa, ettei ilmatonmuutos ole riistäytynyt käsistä.
Harva asettaa Taalaksen asiantuntemuksen kyseenalaiseksi. Hänet valittiin juuri toiseksi kaudeksi YK:n alaisen maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeriksi. Vastaehdokkaita ei ilmaantunut.

Taalaksen resepti on, että nyt pitää laittaa jäitä hattuun ja pohtia, mikä on oikeasti tämän ongelman ratkaisu. Tärkeintä on saada fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenemään.
Hän sanoo, että isot asiat pitää tehdä valtiotasolla. Jos alat elämään munkin elämää, ei maailma sillä pelastu, hän toteaa.

Suomi on rohkaiseva esimerkki siitä, että muutos on torjuttavissa. Suomen päästöt ovat viidenneksen pienemmät kuin vuonna 1990, vaikka talous on kasvanut.
Silti juuri Suomessa keskustelu on kääntynyt Taalaksen mukaan jo liian ahdistavaksi. Uusin asia on nuorten parien ahdistus siitä, voivatko perheet tehdä enää lapsia.
Taalaksen viesti on selvä. Ilmastonmuutoksen torjunta ei vaadi yksilöiltä askeetista elämää eikä lastenteosta luopumista.
Toivottavasti Taalaksen mietteet luettiin huolella myös vihreitten puoluetoimistossa. Puoluesihteeri Veli Liikanen on voimakkaasti ajanut hakkuiden pienentämistä ilmastosyistä.
Taalas muistuttaa, että Suomen metsänhoito ja ympäristöasioiden hoito ovat maailman kärkeä. Hän ei liity niihin, joiden mielestä Suomen hakkuiden rajamainen olisi merkittävä ilmastoteko.

Kuunnellaan vielä Taalasta, joka siteeraa ruotsalaista professori Hans Roslingia: ”Maailman ilmastonmuutos ja väestönkasvu ovat asioita, jotka eivät ole hyvällä tolalla, mutta nekin voidaan ratkaista.”
Kahden viisaan miehen, Taalaksen ja Roslingin, sanoihin on hyvä päättää.

Tapio Honkamaa
Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.