27.06.

Sairaalajako epäonnistui

Santeri Seppälä

Mikkeli haluaa Vaasan tapaan saada keskussairaalaansa laajan päivystyksen. Vielä parempana Mikkelissä pidetään, että koko jaosta luovutaan.

Nykyisin 12
keskussairaalalla on laaja päivystys ja kuudella suppea. Hallitusohjelma lupaa Vaasalle 13:ntena keskussairaalana laajan päivystyksen.
Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä pitää koko jakoa teennäisenä ja toivoo, että siitä luovutaan. Jos jako silti säilyy, kuuluu laaja päivystys hänen mukaansa ilman muuta myös Mikkelin keskussairaalalle.
– Meillä on Suomen modernein keskussairaala ja huomattavasti laajempi päivystys kuin osalla nykyisistä laajan päivystyksen sairaaloista.

Seppälä myös muistuttaa, että Mikkelin keskussairaalaan kohdistuu kovat vaatimukset, joita muun muassa laaja kesäasutus ja Viitostie aiheuttavat.
Käytännössä jako kahteen leiriin ei Seppälän mukaan ole muutamassa vuodessa aiheuttanut toiminnallisia muutoksia. Kaikki on jatkunut kumpaankin kastiin kuuluvissa keskussairaaloissa kuten enenekin.

Yksi merkittävä haitta jaosta on kuitenkin Seppälän mukaan ollut.
– Mielikuva alemman tason sairaalasta aiheutti meille vaikeuksia henkilöstön rekrytoinnissa. Senkin vuoksi on perusteltua, että jaosta luovutaan.

Seppälä uskookin, että keskussairaaloiden jako kahteen kastiin tulee tarkasteltavaksi lähiaikoina, kun hallitusohjelman mukaisesti terveydenhuoltolaki avataan Vaasan laajan päivystyksen saattamiseksi voimaan.
Mikkelin keskussairaala on toisaalta onnistunut rekrytoinneissa viime aikoina hyvin. Uudet tilat ja uuttera yritys ovat tuottaneen hyvää tulosta erikoissairaanhoidossa. Muun muassa lastenlääkäreitten vakanssit ovat syksyllä täyttymässä.
– Olemme onnistuneet avainrekrytoinneissa. Kun lääkäreitä on saatu kokeilemaan työtä Mikkelissä, ovat he tykästyneet ja jääneet virkalääkäreiksi.

Perusterveydenhuollossa tilanne on edelleen hankala. Seppälä sanoo, että tilanteen korjaaminen vaatii paljon työtä niin Mikkelissä kuin muualla maassa.
Keskittämisasetuksen 1000 synnytyksen raja tuottaa yhä enemmän tuskaa. Tänä vuonna synnytykset uhkaavat jäädä Mikkelissä alle 700:aan.
Poikkeuslupa on voimassa ensi vuoden loppuun. Sisällä ministeriösssä on hakemus poikkeusluvasta, joka olisi voimassa toistaiseksi. Seppälä on lähes varma, että lupa synnytyksiin heltiää.
– Luotamme, että synnytystemme hyvä laatu puhuu puolestaan.
Lupakäsittely odotetaan valmistuvan heti lomien jälkeen uuden perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.