23.05.

Hallitustorilla harjoiteltiin

Suuronnettomuusharjoitus alkoi eilen keskiviikkona tasan kello 12, kun savua alkoi purkautua keskelle Hallitustoria parkkeeratusta pakettiautosta. Pelastushenkilöstö ryhtyi pelastamaan altistuneita.

Harjoitusaamun käskynjako. Varusmiehet kuuntelevat, kun ylikonstaapeli Toni Reinikainen kertoo suuronnettomuusharjoituksen kulusta.


Mikkelin Hallitustorilla keskiviikkona järjestetty suuronnettomuusharjoitus onnistui hyvin, arvioi Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka heti savun laskeuduttua eilen iltapäivällä.
– Palautepalaverit ovat juuri menossa, mutta isoja ongelmia ei ollut ja harjoitus vastasi tarkoitustaan.
Lokan mukaan yksi tärkeä osa oli, että harjoituksessa testattiin uusia teknologioilta, joista yksi oli miehittämättömään ilma-alukseen eli droneen asennettu kaasunmittauslaite.
– Aiemmin on mittaus tehty mies ja mittari -menetelmällä, joten nyt saamme asiasta aivan uutta tietoa.

Kansainvälisen suuronnettomuusharjoituksen avajaissanat lausuttiin aluehallintoviraston talossa keskiviikkoaamuna. Äänessä on Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka.

Mukana oli kaikkiaan noin 300 osallistujaa kaikista keskeisistä viranomaistahoista. Kansainvälisiä vieraita oli lähes sata. Toimittajia oli muun muassa BBC:tä ja Reutersilta.
Suuronnettomuusharjoitus alkoi kello 12 aikaan näyttävästi, kun Hallitustorin keskellä olleesta pakettiautosta alkoi nousta sakeasti savua, joka olisi tositilanteessa ollut klooria. Potilaan roolia esittäneet 120 vapaaehtoista kellahtivat kuka mihinkin pitkin torin pintaa.

Ensimmäisen hälytysajoneuvon tulo otti runsaat viisi minuuttia, mutta siten alkoi tapahtua. Drone pörräsi ilmassa ja pelastushenkilöstä hääräsi pakettiauton ja potilaiden kimpussa.
Tori eristettiin harjoituksen ajaksi, mutta yleisö pääsi seuraamaan harjoitusta kävelykadulta. Toiminta veti runsaasti katsojia ympäri torin reunoja. Harjoitus näkyi myös Hallituskadulle sijoitetusta jättinäytöstä.

Kaiken on toimittava saumattomasti.

Pienoislennokilla eli droenella oli tärkeä sija harjoituksessa. Sen tehtävänä oli selvittää, mitä kaasua ilmaan oli päässyt.

Harjoituksen projektipäällikkö Heikki Silvennoinen MikseiMikkelistä sanoo, että kansainvälinen nelivuotinen Toxi Triage -hanke huipentui Mikkelin harjoitukseen. Johtovastuu ja viestinnän koordinointi FTX Disperse- harjoituksessa on Etelä-Savon pelastuslaitoksella.
– Myös Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy on osallistunut tiiviisti harjoituksen suunnitteluun ja valmisteluihin. Järjestelyihin on osallistunut myös muita paikallisia yrityksiä. Esimerkiksi tietoliikenneyhteyksien varmistamiseksi paikallinen puhelinyhtiö MPY on toimittanut harjoitusalueelle erillisen viranomaistasoisen verkon pelkästään harjoitusta varten.

Samanaikaisesti Mikkelin keskussairaalassa toteutettiin erillinen harjoitus, jossa kokeillaan uudistetun sairaalan kykyä vastata laajempiin myrkyllisten aineiden onnettomuuksiin. Harjoituksessa on kaksi päällekkäistä tavoitetta; Viranomaiset harjoittelevat vaarallisten aineiden tilanteessa yhteistoimintaa hyvin vaativissa olosuhteissa keskellä asutuskeskusta.
Mukana oli väkeä Etelä-Savon pelastuslaitokselta, Essoten ensihoidosta, puolustusvoimista ja poliisista sekä Punaisesta Rististä. Noin 120 XAMKin ja Esedun opiskelijaa toimii harjoituksen uhreina.
– Sosiaali- ja terveydenhoitolan tulevat ammattilaiset saavat ensikäden ymmärrystä työhönsä myös uhrien näkökulmasta. Viranomaisten ja vapaaehtoisten lisäksi harjoituksen totuttamiseen osallistuu Toxi Triage -hankkeen henkilöstöä 18 organisaatiosta ja yhdeksästä Euroopan maasta.

Heikki Silvennoinen ja Reetta Väisänen ovat junailleet Mikkelin kansainvälisen harjoituksen käytännön asioita kuukausia. Hyvin sujunut harjoitus sai hymyä huuleen.

Silvennoinen sanoo, että itse harjoitusta harjoiteltiin kaksi päivää XAMKin tiloissa ja kentällä. Harjoitus on erittäin monisyinen ja monimutkainen kokonaisuus, jossa kaikkien osapuolten on toimittava saumattomasti yhteen.
– Järjestelyt ovat vaatineet laajaa ja huolellista etukäteissuunnittelua, sekä kaikilta toimijoilta joustavaa suhtautumista väistämättömiin päivittäisiin haasteisiin ja ongelmiin. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvin ja kansainvälinen sekä eri organisaatioiden välinen yhteistyö on toteutunut hyvin ja aidosti hyvässä yhteishengessä.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.