28.03.

Tonttipula kuihduttaa

Toimitusjohtaja Pasi Puttonen näkee Kirkonvarkauden sillalta Mikkelin kaupungin ainoan myynnissä olevan rantatontin. Lisää rantatontteja on onneksi kuitenkin luvassa.

Kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen (vas.) ja kaupungingeodeetti Hannu Peltomaa panevat parastaan, että Mikkelin kaupungin tonttitarjonta olisi kunnossa. (Kuva: Raghad Mchawh)

Pasi Puttonen kävi Kirkonvarkaudessa katsastamassa Mikkelin kaupungin ainoan myynnissä olevan rantatontin. Hintalappu on 250 000 euroa.


Maanmittauksen ammattilainen Pasi Puttonen kysyy, haluammeko me Mikkeliin lisää asukkaita ja vapaa-ajan asukkaita vai ajaudutaanko ja tyydymmekö väen vähenemisen tiehen?
– Ongelma on, ettei tontteja ole riittävästi, sanoo Mikkelissä omaa Maanmittauspalvelu Puttonen Oy:tä pyörittävä Puttonen.

Yrityksille on tilaa Tuskussa ja Visulahdessa, mutta omakotitonteista on pula. Puttonen ynnää, että tällä hetkellä tarjolla on muutama tontti asuntomessualueella ja Tuskussa sekä 17 tonttia Vuolingossa plus ne tontit, mitkä ei ole menneet vuosiin kaupaksi.
Puttonen arvioi, että terve pientalojen tonttivaranto olisi Mikkelin kokoisessa kaupungissa vähintään 50 kappaletta. Hän sanoo, että Seinäjoki mainostaa sataa uutta tonttia tälle vuodelle.
– Onko Seinäjoen menestyksen syy se, että siellä on tarjolla 100 tonttia heti ja tänä vuonna tulee 100 lisää.

Oma lukunsa ovat Puttosen mukaan rantatontit. Saimaan rantakaupungilla on tarjota tällä hetkellä yksi ainoa rantatontti. Kirkonvarkauden sillan kupeessa sijaitsevan rakennuspaikan hinta on 250 000 euroa.
– Mikkeli ratsastaa Saimaalla, mutta tonttitarjonnassa se ei näy millään tavalla.

Yksityisillä markkinoilla Etuovi.comissa omarantaisia tontteja Mikkelissä on myytävänä runsaat 20.
– Miksi Savonlinnassa tai Puumalassa on moninkertainen määrä rantatontteja tarjolla? Onko siellä kaavoitus tehty onnistuneemmin?
Syytä tonttipulaan Puttonen ei tiedä, mutta ongelma on hänen mielestään suuri. Hän kysyy, onko maanhankinta ja kaavoitus kunnossa?
– Virkamiehet varmaan tekevät resurssien puitteissa parhaansa. Asukkaita ja mökkiläisiä pitää saadaa myös Mikkelin taajamiin, esimerkiksi Anttolaan ja Haukivuorelle jotta saadaan palvelut pidettyä niissäkin.
Puttonen toivoo, että etenkin johtavat poliitikot löytävät keinot ja halun lisätä Mikkelin vetovoimaa.
– Nuoret muuttavat opiskelujen jälkeen pois Mikkelistä, vaikka tällä hetkellä täälläkin olisi töitä. On poliittinen linjaus, haluammeko tänne lisää asukkaita. Nyt on iskun paikka, sillä kaavoitus ja maanhankinta ovat pitkiä ja monimutkaisia prosesseja.

Puttonon sanoo, että ympäröivissä kunnissa on pyrkimyksiä, joista voisi ottaa Mikkelissä oppia. Pertunmaa pyrkii muuttamaan loma-asuntoja ympärivuotiseen käyttöön soveltuviksi asunnoiksi, Hartolassa saneerataan kaavoja kunnan ja maanomistajien yhteistyöllä.
– Puumala on onnistunut maapolitiikalla saamaan asukaskeskittymän Hurissaloon. Miksei sama onnistuisi vielä paremmin Mikkelissä? Rikkaimmat rakentajat vuodamme Puumalaan ja Sysmään, vesien äärelle.

Puttonen toivoo, että päättäjät Mikkelissä ottavat käteen tarpeeksi suuren pensselin, jolla hahmoteltaisiin Kuopion Saaristokaupungin tapainen visio.
– Voisiko meillä Kuopion Saaristokaupungin tyylistä luonnon huomioivaa rantarakentamista Saimaan kauniin Mikkelin keskustan lähellä, pienemmässä mittakaavassa? Kirkonvarkauden sillan toisella puolella tai Salosaaressa, Annilassa, Launialassa tai Visulahdessa? Tuodaan se järvi lähelle asukasta, luontoarvot huomioiden.

Puttonen sanoo ettei hän puhu maakäytöstä omassa asiassaan, vaan kotikaupungin kehityksestä huolestuneena mikkeliläisenä
– Meidän firman töihin tonttien lisäämisellä ei ole vaikusta. Huoli on veronmaksajana siitä, että väkimäärä vähenee ja veroprosentti nousee niin tämä kehityssuunta pitää saada katkaistua.

Pasi Puttosen resepti
1. Tontteja lisää eri puolille Mikkeliä
2. Rantatontteja niille, joilla on rahaa
3. Loma-asuntoja vakinaisiksi asunnoiksi
4. Kaavoitus muutettava mahdollistavaksi kieltojen sijaan
5. Tontti tunnissa, lupa kuukaudessa -palvelulupaukseksi

Helpotusta tonttipulaan

Omakotitaloja rakennetaan seuraavina vuosina rantamaisemiin Launialassa ja Annilanselällä
Tonttipulaan on Mikkelissä luvassa helpotusta lähivuosina. Kaupunki myy uusia omakotitontteja seuraavan kahden vuoden aikana Launialaan ja Kirkonvarkaudesta etelään Annilanselälle. Myös harvinaisia rantatontteja tulee tarjolle.
Kaavoituspäällikkö Ilkka Tarkkanen sanoo, ettei Mikkelin kaupungilla ole pulaa kaavoitetusta tonttimaasta. Tonttituotantoa rajoittaa enemmän se, ettei kunnallistekniikan rakentamiseen ole osoittaa budjettivaroja.

Tarkkanen sanoo, että kaikki nykyiset tontit eivät ehkä sijaitse kysynnän kannalta parhailla mahdollisilla paikoilla. Suositun Rantakylän Vuolingon tonttikysyntää taas on hidastanut yhtenäiskoulun remontti.
– Remontin takia alueelta ei ole voitu myydä tontteja muutamaan vuoteen, mutta nyt tämä rajoite on poistunut.
– Kirkonvarkaudesta menisi tontteja ilmeisesti enemmänkin kaupaksi, mutta kaavoittamme maata tasapuolisesti ympäri kaupunkia. Myös entiset kuntakeskukset pitää muistaa.
Kaupungingeodeetti Hannu Peltomaa sanoo, että Tuskun alueen kysyntä on ollut pettymys. Alueen yhdeksän vapaata tonttia eivät ole keränneet kiinnostusta.
– Ilmeisesti palveluja ei ole tarpeeksi lähistöllä, jotta alue houkuttaisi rakentajia.
Lisäksi messualueen vaiheilla on vielä kuusi vapaata tonttia sekä Lehmuskylässä ja Savisillassa kummassakin yksi tontti.

Nyt tulossa on kaksi uuttaa aluetta, joilta kaupungintalolla odotetaan paljon. Kaupunki osti vuosi sitten Launialasta 40 hehtaarin alueen, joka sijoittuu Saimaan ja vanhan Viitostien väliin. Tilaa on 100–200 pientalolle, jotka sijoittuvat Saimaan rannan tuntumaan.
– Omaa rantaa tonteilla ei ole. Periaate on, että lähellä keskustaa rantojen virkistyskäyttö halutaan taata kaikille kaupunkilaisille, Tarkkanen sanoo.
Peltomaa arvioi, että Launialan tonttien hinnaksi tulee 30 000-50 000 euroa. Rakentaminen on mahdollista aikaisintaan kesällä 2021.

Kirkonvarkauden alue kasvaa kohti etelää. Kaavan valmistuttua ensi vuonna myyntiin tulee 30 tontti, joista kuusi ulottuu Saimaan rantaan saakka.
– Aluetta muokataan terassimaisesti laskevaksi rinteeksi kohti Saimaata, jolloin jokaiselta tontilta avautuu järvinäköala, sanoo Tarkkanen.
– kaava pyritään laatimaan niin, että jokaiselta tontilta avautuu terassinäköala Saimaalle, sanoo Tarkkanen.
Kirkonvarkaudesta kaavoitus jatkuu Annilanselän kautta kohti Kyyhkylää. Kaava valmistuu ensi vuoden puolella, mikä merkitsee vajaan kymmenen uuden rantatontin tuloa myyntiin.
Kuopion tyyppistä Saaristokaupunkia ei Mikkeliin saada. Tarkkanen sanoo, että paukut pannaan Satamanlahteen, jonne nousee 3000–5000 asukkaan uusi kaupunginosa.
– Suunnittelu alkaa tänä vuonna 200 000 euron määrärahalla. 200 000 euron suunnittelurahan turvin. Rakentaminen pääsee alkuun, kunhan VR suostuu neuvottelupöytään maaomistuksistaan. Kaavan eteneminen jumittaa harmittavasti

Tarkkanen sanoo, että Mikkeliä myytäessä tarvitaan nykyistä enemmän markkinointihenkeä. Sama koskee myös tonttikauppaa.
– Markkinointia on terästetty jo asuntomessujen aikana ja Visulahden yritystontteja kaupiteltaessa. Kaupungin verkkopalvelun etusivulle tulee painike, josta pääsee ostamaan tontteja,

Tapio Honkamaa

Kommentit

 1. FAKTAA 12/01/2021 13:54

  Sellaiset, joilla on vähän suurempi rantatontti lähellä kaupunkia, olisivat aivan varmasti kiinostuneita lohkomaan kunhan saisivat rakennusoikeutta. Mutta eihän niin tietysti voi tehdä, koska paremp maas ku jumalattoman suus!

 2. FAKTAA 12/01/2021 13:52

  Asuntoalueita pitäisi suunnitella siten, että niiden palvelut ja infra tulevat toisiaan. Siten erilliset alueet, jotka ovat kaukana toisistaan eivät ole parhaita mahdollisia. Pitää myös pohtia, mihin suuntaan on järkevä kasvaa. Esimerkkeinä Ristiinan suunta sekä kantakaupungin ja Rantakylän liimaaminen toisiinsa.

 3. Josefina Fernandez 09/01/2021 18:16

  Haluaisin ostaa pieni rantatontti lähellä Mikkeliä.

  Asun Mikkelissa ja minun aviomies haluaa rantatontti el iso.

  Me asume Lehmyskylässä, MIKKELI.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.