Tasaisen varma Mikkeli

Juha Kauppinen polkee lujasti Miksei Mikkelin pyörää kaupunkisedun elinvoiman hyväksi.

Mikkeli tarvitsee lisää yksituumaisuutta, näkyvyyttä ja kovempaa edunvalvontaa, linjaa Miksei Mikkeli Oy:n toimitusjohtaja Juha Kauppinen.

Kauppinen on kaksi vuotta edistänyt keskeisessä tehtävässä Mikkelin elinkeinoja. Syksyllä 2016 hän aloitti Miksei Mikkeli Oy:n vt. toimitusjohtajana. Tämä vuonna hänen tehtävänsä vakinaistettiin.
Kauppinen sanoo, että kahden vuoden rupeaman aikana Miksein organisaatio on uudistunut. Eläköitymisten ja muiden lähteneiden sijaan on palkattu uusia avainhenkilöitä. Koko vahvuus on 35 henkilöä.
– Meillä on nyt hyvä porukka toteuttamaan sitä strategiaa, jonka kaupunki on itselleen laatinut. Teemme täysillä töitä Mikkelin elinvoiman eteen.

Paljon on urakkaa, että Mikkeli muuttuu nykyistä kiinnostavammaksi yritysten ja matkailijoiden sekä mahdollisten seudulle muuttajien silmissä. Yksi tärkeä kohderyhmä ovat Kauppisen silmissä opiskelijat.
– Opiskelijoiden muutto etenkin pääkaupunkiseudulle on saatava padottua. Sama ongelma on tosin melkein kaikissa maakuntakeskuksissa.

Kauppinen kuitenkin varoo liiallista itsensä pieksäntää. Asukasluku on tärkeä mittari, mutta liika surkuttelu ei auta.
– Katse on käännettävä vahvuuksiin.
Kauppinen katsoo, että Mikkelin vahvuus on tasainen varmuus. Yhtä selvää vahvuutta ylitse muiden ei ole, vaan koossa on hyvä paketti, joka takaa sujuvan arjen.
– Meillä on pienen kaupungin edut eli hyvät palvelut, jotka ovat lähellä. Pääkaupunkiin on näppärä matka.

Yrityksille Mikkeli tarjoaa kehittämisalustoja, joita on rakennettu biotalouden, veden, digitaalisuuden ja hyvinvoinnin ympärille.
– Kehittämisalustat ovat yrityksille erittäin hyvän kasvupohja, jossa on kovaa osaamista tarjolla.

Kaupunki on saanut hiljattain valmiiksi hyvää elämää huokuvan uuden strategiansa. Valmistella on edelleen mainekuvaa kirkastava brändityö.
Seuravaksi Mikkeli tarvitsee Kauppisen mukaan lisää näkyvyyttä. Vahvuudet pitää tuoda reilusti esiin.
– Olemme niin vaatimattomia, joten liiallisen kehumisen vaaraa ei ole.
Kaupunginvaltuustossa yksimielisesti hyväksyttyä strategiaa on Kauppisen mukaan nyt vietävä yksituumaisesti eteenpäin.
– Ei ole tarjolla sen suurempaa viisautta kuin ne linjaukset, jotka Mikkelin päättäjät ovat yhdessä miettineet.

Kauppinen arvelee, että Mikkeli tarvitsee nykyistä tehokkaampaa edunvalvontaa etenkin, kun moni vanhan liiton lobbari on väistynyt etulinjasta eläkkeelle.
– Tarvitaan lisää kovaa lobbamisen osaamista, jolla on pääsy valtakunnallisten päättäjien luo oikeaan aikaan.
Kauppisen oma tie vie Helsinkiin useita kertoja kuukaudessa, mutta jatkossa yhä useammin.
– Olisi varmaan hyvä käydä lisää Helsingissä, missä kuitenkin moni asia päätetään.

Uusi liite kertoo taloudesta

Miksei Mikkeli Oy ryhtyy kertomaan talouden ja työelämän uutisia entistä enemmän. Mikkelin Kaupunkilehden välissä ilmestyy ensi vuoden aikana kuusi liitettä, joista ensimmäinen tulee koteihin helmikuussa.
– Haluamme kertoa Mikkeli seudun asukkaille, yrittäjille ja päättäjille elinkeinoelämän uutisia ja tarinoita.
Liitteen merkittävä tehtävä on luoda uskoa Mikkelin mahdollisuuksiin. Tavoitteena on saada aikaan kasvua ja työpaikkoja.
– Tavoitteena on saada vauhtia ja kasvua, mikä on todella tarpeen Mikkelissä ja koko seudulla. Siksi haluamme tuoda esiin elinkeinoelämän myönteisiä kuulumisia.