29.11.

Jättipotti Mikkelin tutkijoille

Henri Hakala

Mikkelin yliopistokeskukselle sijoittuva tutkimusryhmä alkaa tutkia muovin korvaamista puupohjaisille materiaaleilla. Suomen Akatemia myönsi maanantaina hankkeelle rahoitusta viideksi vuodeksi.
– Merkittävä akatemiarahoitus on iso juttu Mikkelin kampukselle. Meille tulee 2–3 uutta työpaikkaa tähän hankkeeseen, sanoo Henri Hakala, joka työskentelee Mikkelissä LUT-yliopiston kauppakorkeakoulun professorina.

Hakalan työryhmä on osa VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlinin johtamaa konsortiota, jossa ovat mukana myös Åbo Akademi ja Luonnonvarakeskus (Luke).
Koko konsortion rahoitus on lähes 6 miljoonaa euroa. Rahoitusmalli on 3+2 vuotta, joista ensimmäiset kolme vuotta sai rahat nyt.
Hanke etsii ratkaisuja elintarvikkeiden suojaamiseksi kuljetuksen aikana siten, että samalla vastataan globaaliin haasteeseen koskien muovipakkauksista syntyvää jätettä.

Teknologinen osaaminen hankkeeseen tulee VTT:ltä ja Lukelta, jolla on toimintaa myös Mikkelissä. Hakalan ryhmällä on vastuu liiketoimintamallin tutkimuksesta.
– Ratkaisuja muovin korvaajaksi on jo olemassa ja koko ajan tulee uusia. Lisää tutkimusta tarvitaan, sillä tähän mennessä uudet ratkaisut eivät ole vielä syystä tai toisesta yleistyneet.

Hakala sanoo, että tarpeen on löytää elintarvikepakkauksia, jotka ovat hyväksi luonnolle ja kuluttajille sekä kannattavia yrityksille.
– On löydettävä oikeat materiaalit ja tavat, joilla luodaan kuluttajille ja yrityksille toimiva malli korvata muovi. Se on kaikkien etu.

Muovin korvaaminen on Hakalan mukaan tärkeää ensisijaisesti luonnon kannalta. Myös metsäisen Suomen kansantaloudelle on luvassa hyviä uutisia.
– Muovin korvaavat materiaalit ovat lähinnä puupohjaisia. Meillä on hyvää osaamista sekä metsä-, kemian ja pakkausteollisuudessa. Suomi voi olla tässä edelläkävijä.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.