27.09.

Taiteesta tuhkaksi, tuhkasta teossarjaksi

Taiteilija Pirita Lautala poltti vanhoja teoksiaan ja laittoi niiden tuhkat valmistamiinsa uurniin. Ash you wish –näyttely avautuu yleisölle tulevana lauantaina Studio Wäkewässä.

Studio Wäkewän syksy käynnistyy hieman erikoisemmissa merkeissä. Lauantaina yleisölle avautuva näyttely on nimeltään Ash you wish – Tuhkaako haluat. Näyttelyn tarkoituksena on pakottaa pohtimaan taiteen elinkaarta.

Mikkeliläinen taiteilija Pirita Lautala on polttanut Ash you wish – projektissaan vanhoja teoksiaan ja laittanut niiden tuhkat käsin valmistamiinsa keraamisiin uurniin.
Studio Wäkewään tulee esille 12 tuhkauurnaa, joiden oheen liitetään kuvat poltetuista teoksista ja tiedot niiden elinvuosista.
– Rakennamme eräänlaisen muistelutilan, jonne tulee suruvalittelukukat ja muistokirjat. Jos on jossain kohtaa tavannut jonkun näistä vainajista, voi jättää muistokirjaan suruvalittelut, kertoo Studio Wäkewän galleristi, kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti.

Pirita Lautala ei suinkaan ole ensimmäinen taiteilija, joka tuhoaa vanhoja töitään, mutta miten syntyi ajatus polttaa taidetta ja rakentaa tuhkasta uusi teossarja?
Taiteilija kertoo, että projekti sai alkunsa monen syyn summana.
– Mukana on sekä turhautumista että syyllisyyttä materian tuottamisesta. Nykyään kaikesta yritetään karsia ja toimia mahdollisimman ekologisesti. Tämä on eräänlainen kannanotto.
– Pohdin taiteen elinkaarta ja taideteoksen merkitystä konkreettisena objektina. Minkä verran teoksille on sijaa maailmassa, jossa kaikki tänä päivänä on aineetonta elämystä? Pohdin myös, että onko taiteilija itse oikea taho päättämään siitä, mitä hänen teoksistaan dokumentoidaan.

Lautala päätti pohdintojen seurauksena polttaa töitään, kerätä niiden tuhkat ja rakentaa uuden teossarjan.
– Ajatukseni ei missään vaiheessa ollut tuhota lopullisesti töitäni. Ei mikään materia oikeasti koskaan häviä kokonaan, vaan se muuttaa muotoaan, kuten tässäkin tapauksessa.

Ash you wish on avoinna yleisölle Studio Wäkewässä Tenholankadulla 29. syyskuuta – 7. lokakuuta arkisin kello 17-19, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12 – 16.

Syksy on tuonut muutoksia Wäkewään

Galleristi, kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen-Ripatti on remontoinut Wäkewän tiloja entistä enemmän studiomaiseksi purkamalla väliseinän työhuoneen ja niin kutsutun galleriatilan välistä.
– Tarkoituksena oli tehdä tilasta avarampi ja nimenomaan studiomaisempi.

Jatkossa Wäkewässä tullaan järjestämään myös muiden kulttuurialojen tapahtumia. Hän on hiljattain aloittanut yhteistyön taidetta, kulttuuria ja käsitöitä tuottavan Kulttuuriyhdistys Korpin ja kirjakustantamo Osuuskumman kanssa.
– Luvassa on siis kirjallisuutta ja käsitöitä. Toteutamme yhteistyössä näiden tahojen kanssa esimerkiksi ristiinalaisen kirjailija Anne Leinosen ohjaamia kirjoittajakursseja.

Törönen-Ripatti kertoo, että tavoitteena on mahdollistaa mikkeliläisille tutustuminen monialaisesti ja matalalla kynnyksellä eri kulttuuriaktiviteetteihin.
– 8. joulukuuta järjestämme Wäkewässä joulunavaustapahtuman, jossa kehrätään lankaa ja myydään käsin värjättyjä lankoja. Jokainen voi tuoda omat välineensä mukanaan, tehdä käsitöitä täällä, ja samalla kuunnella mikkeliläisten kirjoittajien kynästä syntyneitä tekstejä. Esillä on myös Elämänlankaa -näyttelyn teoksia.
Wäkewän aukioloajat muuttuvat hieman lyhyemmiksi, tähdäten siihen, että toiminta tulee jatkossa olemaan enemmän tapahtumaluonteista.

Törönen-Ripatti aikoo lisäksi jatkossa järjestää nykytaidetuokioita päiväkoti-ikäisille.
– Minua on alkanut ärsyttää tendenssi siitä, että taide kuuluu vain heille, joilla on koulutus sitä ymmärtää. Näin sen ei kuulu olla. Taiteen täytyy tulla nähdyksi ja se kuuluu kaikille. Tässä syy, miksi haluan järjestää toimintaa myös lapsille.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.