07.06.

Ystävysten aakkoset GalleriArissa

Heli Mustonen (vas.) ja Heli Seppänen esittelivät taideteoksiaan viime viikolla GalleriArissa. Aakkoset niin kuin Mustonen ja Seppänen on esillä Ullakkogalleriassa tämän kuun loppuun.

GalleriArin taidekesä on täydessä vauhdissa.
Kesäkuun ajan GalleriArin ullakolla pääsee tutustumaan valkeakoskelaisen tuunaja, runoilija Heli Mustosen ja mikkeliläisen kuvataiteilija Heli Seppäsen värikkääseen ja persoonalliseen yhteisnäyttelyyn.
Esillä on Seppäsen akvarelleja ja akryylitöitä sekä Mustosen runoja ja kierrätysmateriaaleilla tuunattuja käsilaukkuja. Näyttelyn punaisena lankana toimivat aakkoset, aasta ööhön.

Aakkoset niin kuin Mustonen ja Seppänen – näyttely juontaa juurensa vuosikymmenten taakse, 1970-luvulle. Mikkelin Yhteiskoulu, ystävyys, kouluvuosien uhma ja mielekkäät kuvaamataidontunnit toimivat vahvana inspiraationa näyttelylle.
– Me molemmat olimme hieman kapinallisia koululaisia, vaikka koulu menikin ihan hyvin arvosanojen puolesta. Kuvistunnit olivat meille kuin keidas koulumaailmassa. Olimme jo silloin luovia, ja nyt vuosien jälkeen päätimme yhdistää voimamme näyttelyn muodossa, Mustonen valottaa näyttelyn taustaa.

Yhteisten kouluvuosien jälkeen elämä kuljetti Seppäsen ja Mustosen fyysisesti kauas toisistaan.
– Teimme teoksiamme 300 kilometrin päästä toisistamme. Näimme toistemme työt ensi kertaa vasta ripustamisvaiheessa. Se oli mystinen kokemus, sillä kumpikaan ei tiennyt, mitä jokin sana tuo toiselle mieleen. Teoksissa on hämmästyttävän paljon yhtenäisyyksiä, pohtii Mustonen.
Kaksikko valitsi 29 yhteistä sanaa, jotka toimivat lähtökohtana teoksille. Sanoiksi valikoituivat esimerkiksi muistijälki, orja, lapsi ja uhma.
– Kustakin sanasta on tehty runo, maalaus ja tuunattu käsilaukku. Kaikkiaan esillä on siis noin 90 teosta, Seppänen summaa.

GalleriArin keskikerroksessa pääsee puolestaan ihastelemaan vanhaa taidetta myyntinäyttelyn merkeissä. Vanhan taiteen näyttelyssä esillä on laaja kirjo yksityiskokoelman kotimaisia taidehelmiä.
GalleriArin kesäkuun näyttelyt ovat avoinna kuun loppuun saakka.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.