14.06.

Mikaeli, Talvela ja Liikasen lampaat

Konsertti- ja kongressitalo Mikaeli täyttää syksyllä 30 vuotta, mitä juhlitaan jo heinäkuussa Martti Talvela -seminaarissa. Puhetta johtaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Mikkelin Musiikkijuhlien seminaari juhlistaa 30-vuotiasta kulttuuripyhättö Mikaelia ja Martti Talvelaa. Puhetta johtaa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
– Syksyllä Mikaeli täyttää 30 vuotta. Talon hieno Martti Talvela -sali toi mieleen koota musiikkijuhlien yhteyteen seminaari suuren hahmon upeasta urasta, sanoo Liikanen.

Seminaarin pohjustukseksi on nähty melkoisesti vaivaa. Esiin on kaivettu Belgian kansallisen RTBF- tv-kanavan vuonna 1989 Juvan Inkilässä kuvaama dokumentti, joka esitetään seminaarin yhteydessä ensi kertaa Suomessa.
– Siihen sisältyy yksi viimeisistä Talvelan haastatteluista. Dokumenttia ei ollut helppo löytää, mutta suomalainen diplomaatti Kirsi Rantala onnistui samaan sen käsiin. Olen muuten itse kääntänyt filmin tekstit ranskasta suomeksi, Liikanen sanoo.

Seminaarissa nähdään myös Ylen tuottamaa dokumenttiaineistoa, jossa on muun muassa toimittaja Pekka Myyryläisen tekemä haastattelu Juvan Inkilässä.
Talvelaa hahmottelevat kanteiltaan tietokirjailija ja dokumentaristi Pekka Hako ja Ylen musiikkitoimittaja Outi Paananen. Aiheina ovat Martti Talvelan ura, taiteilijapersoona ja äänitteet.

Paljon Talvelan kanssa työskennellyt pianotaiteilija, professori Eero Heinonen kertoo laulajan ja pianistin yhteistyöstä. Oopperalaulaja, professori Petteri Salomaan aiheena on Martti Talvela ja suurten bassojen traditio.

Liikanen lupaa, että seminaari tarjoaa jokaiselle jotakin. Sisään kannattaa tulla olipa mikkeliläinen, juvalainen tai kesäasukas.
– Tarjolla on yleiskiinnostavaa historiaa Juvan Inkilään asettuneesta opettajasta, luomuviljelyn edelläkävijästä ja maailmantähdestä. ¨

Liikasen omista muistoista löytyy hauska juttu, johon Talvela vahvasti liittyy. Talvella 1984 kansanedustaja Liikanen kuuli bassoa pääroolissa New Yorkin Metropolitanissa.
– Tapasin Talvelan, ja hän suositti vahvasti lampaankasvatusta, kun tiesi meillä olevan saaripaikka Anttolassa Saimaalla kesäasuntona.

Niinhän siinä kävi, että Liikasilla oli seuravana kesänä saaressaan lammaslauma, jonka kansanedustajaystävänsä Antti Lehkosen kanssa kuskasi perille vuoraamallaan pickupilla.
– Hyvin meni, mutta kerran lampaat livahtivat saunaan. Silloin astui esiin Talvelaakin mahtavampi hahmo eli vaimoni Assi. Seuravana kesänä meille ei lampaita enää tullut.

Martti Talvela -seminaari pidetään konserttitalo Mikaelissa Martti Talvela -salissa lauantaina 7. heinäkuuta kello 13. Vapaa pääsy.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.