14.06.

Maalina Eiffel-torni

Aaro Liukkonen pyöräilee joka vuosi tuhansia kilometrejä. Hyväntekeväisyysmatka Pariisiin tuo mittariin 1400 kilometriä.

Aaro Liukkonen, 30, on mikkeliläinen lääkäri, joka pitää pyöräilystä ja ihmisten auttamisesta. Nyt hän lähdössä hyvätekeväisyyspyöräilyyn kohti Pariisia.

Opiskeluaikoja lukuun ottamatta Liukkonen on asunut Mikkelissä. Lapsuus ja nuoruus sujuivat Launialassa, ja nyt hän asuu Kirkonvarkaudessa asuntomessujen jälkeen valmistuneessa paritalossa.
– Mäen päältä on hyvät maisemat Saimaalle, sanoo Liukkonen, joka kertoo palaneensa Mikkeliin jäädäkseen.

Harrastus numero yksi on maantiepyöräily, jota Liukkonen on harrastanut kuntoilumielessä 10 vuotta. Kilpaa hän ei ole ajanut.
Pyöräilyssä viehättää kuntoilun lisäksi myös tekniikka. Hän on koonnut maantiepyöriä mukavana harrastuksenaan.

Kesällä Liukkosella on allaan maantiepyörä ja talvella fatbike eli läskipyörä. Kilometrejä kertyy vuodessa 3000-4000. Hän harjoittelee sekä yksin että porukassa, kuten Velo Saimaan ja Mikkelin Ladun yhteisillä lenkeillä.
Liukkonen osallistuu kuntopyöräilytapahtumiin kuten Tour de Mäntyharjuun ja Luonteri Pyöräilyyn, joissa molemmissa hän on ollut useita kertoja.
– Pyöräily on hyvää vastapainoa työlle, sanoo Etelä-Savon Työterveys Oy:ssä työterveyslääkärinä työskentelevä nuori mies.

Nyt Liukkosella on edessään kaikkien aikojen polkemisurakka, kun hän parin viikon kuluttaa aloittaa taivalluksen Jyväskylästä kohti Pariisia.
– Team Rynkeby on hyväntekeväisyysprojekti, jossa keräämme rahaa syöpää sairastavien lasten hyväksi. Minulle se sopii loistavasti, koska sekä pyöräily että ihmisten auttaminen ovat lähellä sydäntäni.

Liukkosen matka kohti Pariisia sai alkunsa jo vuosi sitten pyöräilymessuilla, joilla hän huomasi Team Rynkebyn esittelyn ja innostui heti.
– Nyt olemme siinä vaiheessa, että lähtö on 27. kesäkuuta ja perillä Eiffel-tornin luona joukkue on 7. heinäkuuta.

Suomesta lähtee matkaan seitsemän joukkuetta, joissa on yhteensä noin 200 ajajaa. Runsaasti pyöräilijöitä tulee myös muista Pohjoismaista, sillä tapahtuma on saanut alkunsa Tanskasta.
– Lahjoitusten kohteena ovat Sylva ry ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö, joille on tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon varoja sponsoreilta.

Team Rynkebyn osallistujat maksavat kustannuksensa itse, joten kaikki lahjoitukset menevät hyväntekeväisyyteen.
– Matka maksaa pyöräilijöille kustannuksineen noin 3000 euroa. Kaikki on kyllä hyvin järjestetty huoltoautoineen ja hotellivarauksineen.

Matkaan Liukkonen joukkoineen lähtee parin viikon kuluttua Jyväskylästä, josta poljetaan Helsinkiin. Lautta vie edelleen Travemündeen ja sieltä pyöräillen Saksan, Hollannin ja Belgian kautta Pariisiin. Kaikkiaan matkaa kertyy 1400 kilometriä eli runsaat sata kilometriä päivässä.

Liukkosen säätoive ajon ajaksi on noin 20-asteinen lämmin kesäkeli, helteestä ei ole väliksi.
– Ihan hyvillä mielin olen lähdössä. Uskon, että kunto riittää. Meillä on joukkueessa 25 polkijaa, joista puolet on naisia. Ikähaitari on 30–68 vuotta, sanoo Liukkonen, joka toimii myös joukkueensa lääkärinä.

Aaro Liukkosen matkaa Pariisiin voi seurata Team Rynkebyn ja Etelä-Savon Työterveys Oy:n verkkosivulta.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.