28.06.

Kolumni: Muutosvastarintaa

Tuleeko autoja lisää vai vähemmän uuden taksilain myötä, sen näyttää aika. Keskiviikkona puolilta päivin Mikkelin taksitolpalla näytti tältä.

Maailmanmeno tuntuisi kiihtyvän. Näin usein sanotaan, mutta on siitä myös oikeita todisteita.
Ilmastonmuutos on esimerkki muutoksesta, jonka voimme ikävä kyllä aistia lisäävän vauhtiaan.
Arvojen muutosvauhti tuntuu sekin turhan lennokkaalta. On näköjään aivan hyväksyttävää alistaa totuus ja demokratia valtapyrkimyksille.
Monessa maailmankolkassa voima jyllää tärkeimmätkin periaatteet yhä useammin syrjään. Mitähän siitäkin sitten seuraa.

Riittää näitä muutoksen tuulia lähempänäkin. Sotea on uudistettu yli 10 vuotta, mutta jäljellä on suuri hämmennys ja lasku, jonka loppusummaa ei osata eikä uskalleta laskea.
Pienempi myllerrys on taksilain uudistus, joka on edessämme sunnuntaina. Minulle ei ole selvinnyt, mikä on uudistuksen perimmäinen syy.
Kokemukset naapurimaista kertovat, että hinnat voivat nousta ja asiakkaan epävarmuus lisääntyä. Taksin saatavuus hiljaisina aikoina ja syrjäseuduilla heikkenee.
Taksi tarvitsee yhä luvan, mutta taksina voivat toimia henkilöautojen lisäksi mm. pakettiautot, mopoautot, mönkijät tai kuorma-autot.
Uudistus voi olla hyväkin, mutta huonosti se on kansalaisille myyty, Mitkä ovat sen todennäköisimmät hyödyt? Entäpä ne edut, jotka edes mahdollisesti toteutuvat?

Kun maailma myllertää, on ehkä aika ottaa muutama askel sivummalle, vaikkapa Puulan Pakosaareen.
Kun sihtaa saunaterassilta kohti Heposelkää, tulee muuta miettivää kuin se, miten mahtaisi taksimatka taittua mopoautossa.
Edessä kohoaa se kilpikaarnainen ikimänty, joka on vähintään 150 vuotta vanha. Se on nähnyt nälkävuodet, itsenäistymisen ja sodat.
Ennen muuta puuvanhus on nähnyt valtavasti luonnonrauhaa ja kauneutta. Sitä samaa luontoa olemme saaneet nauttia kohta 10 vuoden ajan, Kuljemme sen rinnalla vain hetken.

Jos mieli vielä velloo, pitää ottaa hieman lisää perspektiiviä. Sitä tarjoaa kuikka, joka soutaa mielellään Puulan kirkkaita, kalaisia vesiä.
Kuikka on pyörinyt näillä nurkilla pitkään. Sen historia juontaa 40 miljoonan vuoden taa.
Rauhoittavaa lomaa meille kaikille lomalaisille.

Tapio Honkamaa
Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.