15.02.

Taidekodin intohimoinen maalari

Taiteilija Irja Kallio-Korpelan koti on täynnä lukuisia taideteoksia. Maalausten aiheet vaihtelevat eläimistä moderniin abstraktiin.

Taiteilija Irja Kallio-Korpelan kotona Mikkelin Vanhalassa on lämmin tunnelma.
Kodin seiniä koristavat kauttaaltaan hänen itse maalaamansa taideteokset, jotka pitävät sisällään elämänmakuisia tarinoita.
Taiteilijan omien laskujen mukaan seinälle on päässyt vähintäänkin puolensataa teosta.
– Ei mahdu kaikki kerralla. Vaihdan sitten välillä taulujen paikkaa, Kallio-Korpela hymyilee.
Hän arvio, että kodista löytyy useampi sata maalausta. Osa maalauksista on jo maailmalla.
– Ensimmäisen maalaukseni tein vuonna 1986, jonka jälkeen olen maalannut viikoittain aina tähän päivään saakka. Piirtämisen aloitin jo ihan pikkutyttönä.

Kallio-Korpelan ensimmäinen maalaus on hevosaiheinen, kodin remontista ylijääneillä maaleilla maalattu.
– Etsin kaikki mahdolliset maaliksi luokiteltavat kokeillakseni, josko piirtämisen lisäksi myös maalaus onnistuisi minulta. Hyvin tuntui onnistuvan, ja tässä sitä nyt ollaan satojen maalausten ympäröimänä, hän nauraa.

Maalaan melkein aiheesta kuin aiheesta.

Kallio-Korpela kuvailee maalaamista kohtaloksi, joka vei mukanaan heti ensi kokeilulla.
– En oikeastaan tiedä mitä tekisin, jos en maalaisi. Kun maalaan, pääsen ihan toiseen maailmaan, kauas todellisuudesta. Tämä on minun intohimoni.

Inspiraatiota taiteilija kertoo löytävänsä luonnosta. Seinille on ripustettu upeita maisemateoksia, eläinaiheisia tauluja ja abstrakteja taidonnäytteitä. Hän kertoo, että monet maalaukset ovat saaneet syntynsä elämän poluilta.
– Tällä hetkellä suosikkiaiheitani ovat eläimet. Eläimet ovat muutenkin lähellä sydäntäni. Kuten huomata saattaa, pidän myös erittäin paljon väreistä.

Kerran viikossa, kuuden vuoden ajan Kallio-Korpela on käynyt mikkeliläisen taiteilijan, Marja-Liisa Partasen vetämällä maalauskurssilla Mikkelin työttömien tiloissa.
– Pystyn keskittymään maalaamiseen myös ryhmässä. Jo ennen tunnin alkua, laitan aivot narikkaan ja annan taiteen viedä mennessään. On myös mukavaa vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa maalaamisen lomassa.

Mitään tiettyä tyylisuuntaa Kallio-Korpela ei osaa teoksilleen määritellä. Kokoelmasta löytyy sekä realistisia muoto- ja maisemakuvia että modernia abstraktia. Väreinä hän käyttää öljy- ja akryylivärejä.
– Annan paljon taulujani lahjaksi sukulaisille ja ystäville. Tiedän melko hyvin, että minkälainen maalaus sopii mihinkin kotiin. Minulla ei ole oikeastaan rajoja. Maalaan melkein mitä vaan aiheesta tai tyylisuunnasta riippumatta. Seuraavaksi suunnittelen kokeilevani pointillismia eli pistetaidetta.

Irja Kallio-Korpelan teoskokoelmasta löytyisi materiaalia ja aineista useampaankin taidenäyttelyyn. Kutsun toivossa kysyn, milloin mahdollinen myyntinäyttely pidetään?
– Onhan se on mielessä käynyt, mutta pitäisi viedä idea toteutustasolle saakka. Sitäpä en ole ajatellutkaan, että näyttelyn voisi pitää täällä meillä kotona. Täytyy laittaa vinkki ehdottomasti korvan taakse, taiteilija nyökyttelee.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.