15.02.

Suomen lainatuin tutkija

Mikkeliläisprofessori Mika Sillanpää on Suomen siteeratuin luonnontieteilijä. (Kuva: Teemu Leinonen)

Mikkeliläistä huippututkija Mika Sillanpäätä lainataan maailmalla enemmän kuin ketään muuta suomalaista luonnontieteilijää.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratoriota Mikkelissä johtava professori Sillanpää on noussut ensimmäistä kertaa maailman viitatuimpien noin 3300 tutkijan joukkoon.

Sillanpää sanoo listasijoituksella olevan iso merkitys tiedemaailmassa.
– Viittaukset ovat paras käytössä oleva keino arvioida tutkimuksen vaikuttavuutta. Tätä listausta yliopistot maailmalla käyttävät markkinoinnissaan ja tutkijat maailmalla hakeutuvat ryhmiin, joissa on listalle nousseita.

Sillanpää ratkoo vesiongelmaa.

Sillanpää on viimeisimmällä Highly Cited Researchers -listalla ainoa kemian alan tutkija Suomesta. Lisäksi Sillanpää on listan ainoa suomalaistutkija maamme teknillisten yliopistojen joukosta. Edes Aalto-yliopistosta ei ole listalla yhtäkään tutkijaa, vaikka siihen on laitettu kovia panostuksia.
Maailman viitatuimpien tutkijoiden listalla 2017 on 21 suomalaista tutkijaa Suomen tutkimusyhteisöistä. Tämä tarkoittaa, että noin 0,6 prosenttia maailman viitatuimmista tutkijoista on suomalaisia. Maailmassa on kymmeniä miljoonia tutkijoita, joista vain noin kymmenesosapromille on tällä viitatuimpien tutkijoiden listalle.

Viittausmäärät kertovat yleisesti siitä, kuinka hyvin tutkijan julkaisut tunnetaan maailmalla ja antavat erinomaisesti osviittaa tutkimuksen vaikuttavuudesta.
– Kun muut tutkijat viittaavat Sillanpään julkaisuihin, se kertoo siitä, että heidän tuloksensa ovat tarvinneet lähtötiedoikseen Sillanpään tuloksia. Voidaankin sanoa, että Sillanpään tutkimusta pidetään kansainvälisesti hyvin relevanttina ja sillä on todella kova vaikuttavuus, avaa LUT:n tutkimuksesta vastaava vararehtori Jari Hämäläinen.

Tutkijana Mika Sillanpää pyrkii osaltaan ratkaisemaan puhtaan veden saannin ja riittävyyden ongelmaa paikoissa, joissa se on uhan alla. Tällä hetkellä hänen tutkimuksensa suuntautuu yhä enemmän kiertotalouden suuntaan.
Professori Sillanpäällä on yli 500 kansainvälisesti referoitua tieteellistä artikkelia, julkaisuja yhteensä yli 700 ja viittauksia julkaisuihin noin 18 000. Hän on ohjannut lähes 40 väitöskirjaa. Lisäksi hän on toiminut arvioijana yli 240 akateemisessa lehdessä. Sillanpään Mikkelissä sijaitsevalla laboratoriolla on ollut yhteistyötä yli 80 johtavan tutkimuspartnerin kanssa ympäri maailmaa.
Vuonna 2010 professori Sillanpää sai kansainvälisen ympäristötieteiden tiedepalkinnon. Sen myöntäjä SCOPE on kansainvälinen tiedekomitea, joka tutkii ympäristökysymyksiä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.