15.02.

Matkalla maailman parhaaksi

Katja Huuhtanen (vas.), Katja Nikkinen ja Timo Saahko ovat ylpeitä uutuustuotteesta, joka joustaa ihon tavoin. (Kuvat: Olga Davydova) [caption id="attachment_6388" align="alignright" width="225"] Timo Saahko sanoo, että Pursialan tehtaan yli 22 000 neliötä riittävät toistaiseksi.[/caption]

Timo Saahkon tapaavalle tule nopeasti selväksi, että siinä on mies joka osaa hommansa. Paikat Saahkon johtamalla Mölnlycken Mikkelin tehtaalla ovat piirulleen järjestyksessä ja kalvot kunnossa. Niin on myös tehtaan tulos.

Pitkän uran teollisuuden kansainvälisissä johtotehtävissä tehnyt Saahko on vetänyt Mikkelin tehdasta ja Mölnlycke-konsernin suomalaista tytärtyhtiötä Mölnlycke Health Care Oy:tä vuodesta 2016 saakka. Tulokset ovat nähtävissä: Mikkelin tehdas on huimassa vauhdissa.
– Viime vuosi oli meille historian paras. Kaikki tavoitteet saavutettiin tai ylitetiin. Olen joka suhteessa tyytyväinen, sanoo Saahko.

Mikkelin tehtaan liikevaihto kasvoi viime vuonna yli kahdeksan prosentin tahtia 105,2 miljoonaan euroon, mikä ylitti tavoitteen 5,5 miljoonalla eurolla.
Myös kannattavuus on kohdallaan. Mikkelin tehtaan tulos yli kaksinkertaistui toissa vuodesta.
Kasvun lisäksi tulosta paransi selvästi kulujen karsiminen ja toiminnan tehostaminen.
– Löytyi monta parannusta, mutta suurin oli, että teemme aiemmin ulkoa ostetun polyuretaanivaahdon nyt itse Mikkelin tehtaalla.

Tavoitteet ovat jatkossakin korkealla. Vuonna 2020 Mikkelin tehdas täyttää 50 vuotta. Silloin sen tulee Saahkon mukaan olla maailman tehokkain kehittyneiden haavanhoitotuotteiden tuotanto- ja tuotekehitysyksikkö.
– Viime vuoden erinomainen tulos oli iso askel kohti visiotamme.

Tehdas etsii 13 uutta työntekijää.

Kovin kaukana maali ei taida olla, kertovat tehtaan mittarit. Työtapatumia tilastoitiin viime vuonna kuusi kappaletta miljoonaa työtuntia kohden, mikä alle neljännes suomalaisen teollisuuden keskiarvosta. Myös laatua ja toimitusvarmuus ovat huippuluokkaa.
– Mikkeli on konsernin lippulaiva. Pääkonttorilla Göteborgissa ymmärretään, miten hyvää työtä Mikkelissä tehdään.
Ruotsalaisomistajan luottamus näkyy siinä, että kolmannes lähivuosien investoineista suuntautuu Mikkeliin. Konserniin kuuluu 16 tehdasta ympäri maailman.

Mikkelin tehtaalla on meneillään 60 miljoonan euron investointiohjelma, josta tänä vuonna toteutuu kolmannes.
– Tänä vuonna asennetaan liki 20 miljoonalla uutta konekantaa. Suurimmat ovat haavanhoitotuotteita tuottava iso konvertointikone ja laminointikone.

Uusien koneiden myötä myös tuotteet uudistuvat. Tänäkin vuonna konsernin kaikki keskeiset uutuudet lanseerataan Mikkelissä.
Uuden haavanhoitotuotteen tie markkinoille kestää viidestä seitsemään vuotta. Saahko esittelee silikonipintaisen tuotteen, jota ei tarvitse haavan puhdistuksen yhteydessä vaihtaa.
– Kustannukset vähenevät, ja infektiovaara vähenee.

Viime vuonna valmistunut uusi tuote leikkauksen jälkeiseen hoitoon venyy ja joustaa lähes kuin iho.
– Se joustaa sekä pituus- että sivusuuntaan ja sitoo tehokkaasti nestettä. Tuote on saanut erittäin hyvän vastaanoton.

Koneita tehtaalla on niin paljon, ettei Saahko itsekään tiedä esimerkiksi robottien määrää. Kaikista tärkein voimavara ovat silti tehtaan 440 työntekijää, joiden osaamisesta ja hyvinvoinnista halutaan pitää hyvää huolta.
– Panostamme paljon hyvään johtamiseen. Juuri nyt koulutamme 10:tä työpaikan sovittelijaa, joita tarvitaan, kun erimielisyyksiä ilmenee.
Parhaillaan tehdas etsii 13 uutta työntekijää sekä lisäksi 80 kesätyöntekijää.
– Tarvitsemme hyviä tyyppejä. Koulutuksella ei ole niin suurta väliä.

Tehdas leviää Pursialassa kaikkiaan 22 300 neliömetrin alueelle. Tuorein laajennus otettiin käyttöön vuosi sitten, kun kaupungin kiinteistöyhtiö Naistinki Oy rakennutti vuokralaiselleen lisää varastotilaa.
– Seinät riittävät toistaiseksi.

Mikkelin tehdas
• Osa Mölnlycke-konsernia, jolla 16 tehdasta ympäri maailmaa
• Perustettu 1970
• Tuottaa yli 300 miljoonaa haavanhoitotuotetta vuodessa
• 440 työntekijää

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.