22.02.

Eläintalossa vihdoin rauhaisa aika

Hirvikoira Sirulla riittää reippautta. Löytöeläintalon vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen kehuu Sirua rakastavaksi toveriksi, joka nauttii vauhdikkaista leikeistä ja rapsutuksista. Nuorehko tyttökissa Lucie on odottanut omaa perhettään jo vuoden ajan. (Kuvat: Olga Davydova)

Mikkelin Eläinsuojeluyhdistyksen löytöeläintalolla eletään rauhaisia aikoja.
Vastaava eläintenhoitaja Marjo Laatikainen kertoo, että tällä hetkellä löytöeläintalossa on meneillään poikkeuksellisen hiljainen kausi.
– Kissoja on 14 ja koiria viisi. Voisin jopa sanoa, että näin hiljaista kautta ei löytöeläintalossa ole nähty aikoihin. Tilanne on juuri nyt erittäin hyvä.
Laatikainen on hyvillään siitä, että ihmiset eivät ole jättäneet lemmikkejään pakkasen armoille.
– Näyttää siltä, että ihmiset ovat alkaneet ottaa vastuuta lemmikeistään. Talvisin eläimen jättäminen yksin ulos voi olla sille kohtalokas.

Hän muistelee, että pahimpina aikoina Mikkelin löytöeläintalossa kotia on odottanut liki sata kissaa.
– Pari vuotta sitten meillä tuli jo kirjaimellisesti tila vastaan. Tavallisesti tänne tulee vuosittain yli 200, joskus jopa lähemmäs 300 löytökissaa, mutta hurjempiakin aikoja on nähty.

Laatikainen kertoo, että eniten kissoja otetaan vastaan keväisin ja syksyisin. Syynä tähän on Laitisen mukaan se, että pentuja syntyy kyseisinä aikoina paljon.
Löytöeläimiä tulee lain mukaan säilyttää 15 vuorokautta, ja jos omistaja ei vielä silloinkaan ole noutanut lemmikkiään, voidaan sille alkaa etsiä uutta kotia.
Tämän jälkeen eläin rokotetaan, steriloidaan ja sirutetaan. Eläimen madottaminen tehdään yleensä jo aikaisemmassa vaiheessa.

Nyt löytöeläintalossa asuvilla kissoilla on tilaa temmeltää mielin määrin. Kissalan oviin teipatut varattu-laput osoittavat, että monta onnellista kissaa pääsee pian tutustumaan uusiin omistajiinsa.
Onni uudesta kodista ei ole kuitenkaan ole vielä tavoittanut Kissalan Onnelassa asustavaa tarkkailevaa ja rauhallista tyttökissa Lucieta, joka on odottanut kotiaan jo vuoden.
– Lucielle olisi hyvä löytää rauhallinen koti, jossa mahdollisesti odottaisi myös herrasmies. Lucie tykkää eniten punaisista kollikissoista, mutta viihtyy varmasti myös muun väristen kanssa, Laatikainen nauraa.

Varsinaisten löytöeläinten lisäksi talossa asustaa eläinsuojelullisin perustein huostaan otettuja eläimiä, joiden omistaja ei syystä tai toisesta pysty huolehtimaan lemmikistään.

Koiralassa vastassa on ystävällinen ja reipas kaksivuotias hirvikoira Siru, joka tervehtii vierasta iloisella hännän heilutuksella. Sirun mieleen ovat pallot ja herkut, mutta erityisesti Siru pitää rapsutuksista.
-Siru on todella kiltti, mutta haukkuu lenkkeillessä, joka on myös sille rodunomaista. Siru etsii aktiivista kotia, ja se tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa.
Miksi iloinen ja ihmisläheinen Siru on joutunut löytöeläintalon hoiviin?
– Sirun entinen omistaja halusi itse luopua koirasta, koska hirvijahti ei luonnistunutkaan siltä omistajan toivomalla tavalla. Sirulla on kuitenkin vielä rutkasti aikaa oppia.

Löytöeläintalon tehtävänä on etsiä eläimelle loppuelämän koti, jonka vuoksi uudet omistajaehdokkaat haastatellaan tarkoin.
– Haluamme olla varmoja siitä, että uudella omistajalla ei ole aikomustakaan laittaa eläintä kiertoon, sillä nämä eläimet ovat jo kokeneet kovia.
– Täytyy myös varmistaa, että eläin ja uusi mahdollinen perhe sopivat yhteen. Koskaan ei voi kuitenkaan täysin tietää ennen lemmikin kotiutumista, että kuinka se sopeutuu, joten välillä eläimiä palautuu takaisin hoiviimme.

Koska löytöeläintalon pito vaatii paljon työtunteja, on eläinten hoito ja yhdistyksen muu toiminta järjestetty suurelta osin vapaaehtoisvoimin.
Vapaaehtoistoiminnan lisäksi myös lahjoituksista on löytöeläintalon asiakkaille suuri apu.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.