02.12.

Satu Taavitsaisen vastine Mikkelin Kaupunkilehdelle

Olen vastannut sähköpostiviestillä Mikkelin Kaupunkilehden kolumnisti/tuleva päätoimittaja/toimitusjohtaja Tapio Honkamaan kolumniin 17.11., joka sisälsi mielestäni virheellistä tietoa ja tuntui loukkaavalta. Hän vastasi viestiini, johon vastasin takaisin ja pyysin välittämään sen tiedoksi esimiehelleen Jukka Ahokkaalle. Laitoin viestit kopiona myös nykyiselle vt päätoimittajalle Kari Reposelle. Viestien lukumäärä oli puoleltani kaksi, eikä niissä uhkailtu ketään tai kenenkään lähipiiriä.

Ahokkaan toimintaa yrittäjänä en millään tavalla arvostele ja pyydän anteeksi, jos hän on näin kokenut. Vakuutan, että edistän Mikkelissä yrittäjien tasapuolista ja reilua kohtelua.

Sekä henkilökohtaisesti että järjestömme harkitsee tapauskohtaisesti miten mainosrahamme käytetään. Ilmoituksilla haemme aina parasta mahdollista näkyvyyttä tapahtumillemme. Esimerkiksi ensi viikolla mainoksemme julkaistaan Mikkelin Kaupunkilehdessä. Toivon yhteistyön jatkuvan.

Käsitykseni mukaan Honkamaan parin viikon takainen kirjoitus juontaa siitä, että huomautin valtuustokauden alussa kaupungin viranhaltijoiden lain vastaisista toimista toimeentulotuen myöntämisessä. Asian korjaaminen olisi vaatinut lisähenkilöstön palkkaamista, mihin johto ja poliittinen oikeisto eivät suostuneet. Johtava sosiaali- ja terveydenhuollon viranhaltija käytti puheenvuoron: “Koskaan aikaisemminkaan Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtajat eivät ole puuttuneet sosiaali- ja terveydenhuollon asioihin. Etkö voisi olla kiinnostunut jostain muista asioista. Mitä väliä sillä on myönnetäänkö toimeentulotuki 7 vai 11 päivässä.”

Jokainen viranhaltija on velvollinen noudattamaan lakia, muutoin tekee virkavirheen. Täysin käsittämätöntä on se, että kansalaisten äänestystulos ei saisi vaikuttaa asioiden käsittelyyn, vaan toiminnan tulisi jatkua niin kuin ennenkin. Viranhaltijan ei myöskään tule antaa luottamushenkilöille ohjeita kiinnostuksen kohteista. Kansalaisten mielipiteiden kuuntelu, korruption ehkäisy ja avoimuuden lisääminen sekä ihmisten palveluiden laadukkuus ja lainmukaisuus ovat minulle tärkeitä.

Poliittinen tilanne tulehtui Mikkelissä eduskuntavaalien alla kaksi vuotta sitten. Kuten nyt Honkamaa muutama kuukausi ennen kuntavaaleja, kaksi vuotta sitten ennen eduskuntavaaleja Pauliina Viitamies, esittivät väitteen, että yllä kuvattu toimintani olisi aiheuttanut johtavien viranhaltijoiden joukkopaon. Tuolloin kyllä tosiaankin Kimmo Mikander hakeutui Jyväskylän kaupunginjohtajaksi ja myöhemmin valittiin KEVA:n varatoimitusjohtajaksi, Soile Kuitunen Kuntoutussäätiön toimitusjohtajaksi, Heikki Siira MAMK:n talousjohtajaksi ja Arja-Leena Saastamoinen Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtajaksi. He kaikki etenivät urallaan. Siira tosin palasi myöhemmin kaupungin talousjohtajaksi minusta huolimatta. Vastauksen siirtymisiinsä heistä jokainen on antanut julkisuudessa.

Seuranneen perusteettomiin väitteisiin pohjautuneen ilmapiiriselvityksen johdosta kaupunginhallitus käsitteli monivaiheisen episodin, jonka aikana tapahtui monia oikeusturvaani loukkaavia seikkoja. Asioista on silti päästy eteenpäin.

Tapio Honkamaa kirjoitti 17.11. Kaupunkilehteen tästä jo läpikäydystä aiheesta mielestäni asiavirheitä sisältävän kolumnin. Koin epäoikeudenmukaisena, että minulle ei ollut tarjottu mahdollisuutta kommentoida asiaa. Kirjoituksessa myös moitittiin valtuuston kokouksiin käytettävää aikamäärää sen sijaan, että asiat, jota siellä käsiteltiin, olisivat tulleet mainituiksi. Asialistalla oli veroprosentti ja suurin kuntien toimintaan vaikuttava asia: sote-lausunto. Demokratiaan kuuluu, että asioista keskustellaan, äänestetään ja päätösten kanssa eletään. Ympäri Suomea valtuustot ahkeroivat useita tunteja. Valtuuston puheenjohtajan tehtävä on huolehtia, että jokainen saa puhua ja pysyy asiassa. Valtuutetun puheoikeutta ei voi rajoittaa. Heidän tehtävänään on oman vaihtoehtonsa ja kysymystensä esiintuominen.

Kääntäkäämme negatiivisetkin asiat positiiviseksi energiaksi ja kehittäkäämme kaikki yhdessä kotiseutuamme entistäkin paremmaksi paikaksi asua.

Satu Taavitsainen
Kansanedustaja (sd.)
Kaupunginvaltuuston PJ
Mikkeli

Kommentit

 1. Leija 07/12/2016 10:56

  Taavitsainen kirjoittaa: “Sekä henkilökohtaisesti että järjestömme harkitsee tapauskohtaisesti miten mainosrahamme käytetään.”

  Ja sitten väittää, ettei painosta lehteä millään tavalla.

 2. Äänestän jatkossakin 05/12/2016 22:09

  Antaa tuloksien puhua puolesta, Taavitsainen saanut aikaan paljon, mutta ilmeisesti ei ole kiinnostavaa kun puolustetaan työttömiä ja sairaita.

  • Käytöstavat muistettakoon 06/12/2016 21:44

   Asioita voi ajaa monella tavalla. Taavitsaisen tapa ei mielestäni ole kovinkaan korrekti, eikä aikuismainen. Kyllä kanssaihmisiä täytyy osata kohdella hyvin ja kunnioittavasti, saattaa muuten loppua mahdollisuudet ajaa yhtään mitään asiaa.

   • Mie 26/03/2019 17:17

    Ikävä kyllä Satu toistaa virhettään. Kevättalvi 2019 näyttää etttä hän tarvitsisi henkilökohtaisen viestintäavustajan niin että välttyisi väärinymmärtämiseltä.

 3. Hande T. 04/12/2016 12:34

  Uskon, että ilmapiiri ei parane ennen kuin henkilövaihdoksia tehdään poliittisessa johdossa. Edelliset eduskuntavaalit olivat vaalitaistelun osalta kahden sosiallidemokraattisen naisen osalta kitkerää kamppailua. Vääntöä on ollut jo aiemman eduskuntavaalin jälkeen. Nyt kun toinen on muuttanut tappion tultua olisi voinut polittisen paineen hellittävän. Mutta ilmeisesti tilanne ei kuitenkaan helpota ennen kuin valtuusto saa uuden mahdollisuuden puheenjohtajansa vaihtoon. Eli valitettavasti tämä vaalikausi mennään näissä merkeissä. Toivotaan, että huono ilmapiiri ei aiheuta enempää vahinkoa Mikkelin kaupungille. Mitään hyötyä tästä tilanteesta ei kuitenkaan ole.

 4. Salla 03/12/2016 12:43

  Kolumni on käsittääkseni mielipidekirjoitus. Harvemmin niissä näkee vastapuolen kommentteja, ne kuuluvat uutisiin. Eikö kansanedustaja tunne lehtiä yhtään paremmin, huolestuttavaa. Ei kansanedustajat ole ennenkään toimittajia vallan vahtikoirina komennelleet, eläköön sananvapaus.

 5. Joopa joo 03/12/2016 11:17

  Vastineen viimeinen virke asettuu koomiseen valoon, kun sen lausuu pahaa verta ja pelkoa toimillaan edistävä poliitikko.

 6. Janne 03/12/2016 09:52

  Todella harmissani, että tulin kyseistä pääosin omaa etuaan tavoittelevaa itsekeskeistä naishenkilöä äänestäneeksi eduskuntavaaleissa. Perehtuyessäni tarkemmin kyseisen henkilön aiempiin toimiin havaitsin samankaltaisien ongelmien muun muassa työilmapiiriongelmien seuranneen hänen työhistoriaansa.

  Seuraavien eduskuntavaalien saattaa puoluekanta pysyä samana, mutta Satu Taavitsainen ei tule ainakaan minun ääntäni jatkossa saamaan minkään luottamustehtävän äänestyksessä.

  • D’hont 04/12/2016 08:38

   Mutta suhteellisen vaalitavan takia kannatat aina samalla puolueen kaikkia ehdokkaita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.