Mikkeli vaatii laajaa päivystystä

Kansanliikkeen puheenjohtaja Oskari Valtola toivottaa kaikki mikkeliläiset tervetulleiksi puolustamaan omaa keskussairaalansa Stellaan ensi sunnuntaina klo 12.

Kansanliike vaatii, että Mikkelin keskussairaalan palvelut säilyvät myös tulevaisuudessa vähintään nykyisessä laajuudessa.

Mikkelin keskussairaalan puolesta -kansanliikkeen puheenjohtaja, työterveyslääkäri Oskari Valtola sanoo, että viimeistään nyt on vaikuttamisen aika.

-Jos esitetty keskittäminen toteutetaan, johtaa se kuuden maakunnan keskussairaaloiden nopeaan ja hallitsemattomaan alasajoon.

Valtola kysyy, onko hallituksen tarkoitus tosiaan hävittää julkiset 24/7-erikoissairaanhoidon palvelut kuudesta maakunnasta?

-Yksityiset terveyspalvelut vahvistavat samaan aikaan palveluitaan, mutta ne tuskin tulevat hoitamaan erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista päivystystä tai synnytyksiä tai tehohoitoa.

Valtola huomauttaa, että sotessa esitetty 18 maakunnan malli on saanut laajan kannatuksen.
-Näkemyksemme mukaan ei ole järkevää viedä muutosta terveydenhuoltolain ja asetusten kautta huomattavasti radikaalimpaan ja rajumpaan keskittämiseen.

Valtola lähtee siitä, että jokaisella maakunnalla tulee olla oma päivystävä keskussairaala. Etelä-Savo tarvitsee mallin, jossa turvataan riittävän laajat päivystyksen ja erikoissairaanhoidon palvelut edullisesti.

-Kuuden pienen maakunnan asukkaita ei pidä asettaa huonompaan asemaan kuin niiden 12 maakunnan, joihin kaavailtu laajan päivystyksen keskussairaalat. Se ei ole oikeudenmukaista eikä tasa-arvoista.

Keskittämisen perustelut ovat Valtolan mukaan kestämättömät. Mikkelin keskussairaalan laatu, potilasturvallisuus ja tuottavuuden parantaminen ovat hyvässä kunnossa.

Mikkelin keskussairaalan vatsaelinkirurgia, tekonivelkirurgian tai urologisten leikkausten laatu on ollut erinomainen. Myös THL tuottavuusvertailussa Etelä-Savon sairaanhoitopiiri oli aivan kärjessä.

– Nyt suunnitellut muutokset vaikuttavat monelta osin järjettömiä.

Valtola toivoo, että mahdollisimman moni mikkeliläinen saapuu puolustamaan keskussairaalaansa kauppakeskus Stellaan sunnuntaina kello 12-14. Paikalla on pääosa maakunnan kansanedustajista.