08.12.

Laitiset ovat palvelleet yksilöllisesti jo 140 vuotta

Tuomas Laitisen esittelemät sukelluslasit edustavat modernia osaamista. Raimo Laitisen kokoelmissa on kehyksiä perheyrityksen kaikilta sukupolvilta.

Optisen alan Suomen vanhimmalla perheyhtiöllä Mikkelin Silmäasema Optikko Raimo Laitinen Oy:llä täyttyi marraskuun lopussa kunnioitettavat 140 vuotta.
Raimo Laitinen (73) toimii yrittäjänä 4. polvessa ja poikansa Tuomas (43) 5. polvessa.

– Yrityksemme ei kuulu enää Silmäasema ketjuun, vaan toimimme itsenäisen optikkoliikkeenä. Tällä takaamme mahdollisuuden tarjota laajemmin eri linssivalmistajien tuotteita sekä yksilöllisen kehysvalikoiman. Meiltä on saatavissa myös mittojen mukaan tehdyt silmälasikehykset, Laitiset kertovat.

Silmätautien erikoislääkäri Timo Peltolan silmälääkäripalvelut ja silmänpohjankuvaukset kuuluvat perheyhtiön palveluihin.

– Linssien hionta kehyksiin tehdään omassa pajassa, mikä mahdollistaa joustavat toimitusajat, Raimo Laitinen korostaa.

Hänen mukaansa kilpailu alalla on kovaa, ja mainonta jopa aggressiivista.

– Asiakasrakenne on monipuolinen, mutta erityisesti varttuneet ihmiset ovat mieltyneitä yksilöllisiin palveluihin.

Erityisosaamista Laitiset tarjoavat harraste – ja urheilunäkemisen aloilta.

– Valmistamme yksilöllisiä sukellusmaskeja niin vahvuuksilla kuin ilman ja ammunnan ja metsästyksen harrastajien laseja moniin tarpeisiin.


Perheyrityksellä on monipuolinen taival
. Mikkelin maistraatti myönsi marraskuun 27. päivänä 1876 Mikkelin tarkkˋàmpujapataljoonan räätäliupseeri Peter Johan Laitiselle oikeuden “uurmaakarin” ammatin harjoittamiseen. Siitä sai Laitisten perheyritys alkunsa.

Peter Johan Laitisen ei tiedetä silmälaseja myyneen. Hän pysytteli kelloissa, mutta vanhin pojistaan eli Oskar Laitinen, joka jatkoi liikettä 1894 isänsä kuoleman jälkeen, otti silmälasit myyntiin.
1900-luvun alussa kellosepät ryhtyivät opiskelemaan näönmääritysten alkeita. Oskar Laitinen ensimmäisten opinhaluisten joukossa koko maassa.

Oskar Laitisen jälkeen 1931 hänen poikansa Reino ja Pauli ottivat vastuu liikkeenjohdosta. Yritys toi kelloja ja soittimia Euroopasta toimien myös tukkuliikkeenä. Veljekset ryhtyivät määrätietoisesti kehittämään optista osastoa ja laajentamaan tietämystään kelloseppäliiton alan kursseilla.
Reino O. Laitinen suoritti vastaavan optikon tutkinnon 1943. Silmälaseja ja linssejä tuotiin Saksasta.

Jatkosodan aikana Marskin päämajan seinäkello huollettiin Laitisella.
1996 osa perheyrityksen osakkaista halusi luopua yritystoiminnasta. Kello- ja musiikki liiketoiminta myytiin alan toimijoille. Optikko Raimo Laitinen lunasti optisen osaston, jonka kehittämistä hän on vastannut viisi vuosikymmentä. Toisena osakkaana toimiva Tuomas Laitinen edustaa jo viidettä sukupolvea.

Antero Heikkinen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.