Kolumni:
Kahden miljoonan piristysruiske

Mikkelin yliopistokeskus saa kaksi uutta professoria tutkimusryhmineen.

Vaikkei välttämättä luulisi, sisältyi Mikkelin syksyyn myös erittäin hyviä uutisia.
Lokakuussa näet selvisi, että Mikkelin yliopistokeskus saa kaksi uutta professoria tutkimusryhmineen.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) alaisuuteen tulevista oppituoleista toinen liittyy osuustoimintaan ja toinen pk-yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Rahaa viidenvuoden professuureihin tarvitaan paljon eli kaksi miljoonaa euroa, josta puolet kustantaa LUT.
Isoja summia käyttävät myös maakunnan osuuspankit, joilta lohkeaa 225 000 euroa ja Osuuskauppa Suur-Savo, jonka lahjoitus on 100 000 euroa.
Lisäksi kuvetta kaivavat Mikkelin kaupunki, maakuntaliitto ja Etelä-Savon kauppakamari.

Professuurien kohteet ovat osuvasti valitut. Etelä-Savo on vankka osuustoiminnallinen maakunta, jossa muun muassa osuuspankeilla ja osuuskaupalla on suuri rooli.
Toisaalta maakunnassa on väkilukuun nähden huomattavan paljon pienyrityksiä.

– Maakunnan tulevaisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että kasvuyrittäjyyden eri muotoja voidaan edistää tutkimuksen keinoin, on Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Kari Manninen perustellut.

Myös Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen on pitänyt sijoitusta tärkeänä.

– Uudet professuurit tutkimusryhmineen ovat erinomainen mahdollisuus alueemme yrityksille. Kannustan kaikkia kasvuhaluisia yrittäjiä ennakkoluulottomaan yhteistyöhön myös uusien akateemisten asiantuntijoiden kanssa, Hämäläinen toivoo.

Molemmat professuurit täytetään viiden vuoden määräajaksi avoimella hakumenettelyllä. Haku on parhaillaan käynnissä.
On erittäin positiivista, että Mikkelistä ja maakunnasta on löytynyt yhteistyöllä rahoitusta tähän tarkoitukseen.
Maakunta saa lisää korkeantason osaamista, josta Etelä-Savossa on pulaa. Lisäksi tarjolla on kasvua yrityksille, jotka tilaisuuteen toivottavasti rohkeasti tarttuvat.