Yritykset tukevat toisiaan

Etelä-Savon Yrittyskummien Antero Heikkinen ja Etelä-Savon Yrittäjien Niina Kuuva pohtivat tiistaina yritysten kiharaista tilannetta koronaviruksen kynsissä.

Yrittäjien tilanne on Mikkelissä ja maakunnassa koronaviruksen takia vaikea, sanoo aluejohtaja Niina Kuuva Etelä-Savon Yrittäjät ry:stä. Nopeimmin ovat ongelmat kasaantuneet muun muassa tapahtumatuottajille, joilta on peruuntuneet viikkojen työt ilman tietoa jatkosta.

Kriisi iskee
laajalla rintamalla. Monilla alueen suurimmista yrityksistä on ongelmana ollut puute komponenteista, joita on tuotu ulkomalta. Hoivayrityksiä taas rasittaa se, etteivät asiakkaat aina halua siivousta tai muuta palvelua nyt kotiinsa.
–Ravintolat pohtivat asiakaskadossa kotiinkuljetuksen mahdollisuutta.

Matkailuala oli Kuuvan mukaan vielä viime viikolla toiveikas, mutta Venäjän rajan sulkeminen muuttaa huomattavasti kuvaa. Maakunnassa on panostettu paljon Kiinaan. Italiaan ja Keski-Eurooppaan, joissa kaikissa korona on jyllännyt pahasti.
–Kun ihmiset pääsevät taas kulkemaan, on se varmasti hyväksi kotimaan matkailulle, Kuuva arvioi.

Marjanviljelijöillä on mahdollisesti kesällä edessään iso ongelma, jos ulkomaisia kausityöntekijöitä ei saada Suomeen.
Voi koronasta ajallaan seurata jotakin hyväkin, jos työpaikkoja palaa ulkomailta kotimaahan. Kuuvan mukaan jotkin yritykset pohtivat alihankinnan palauttamista kotimaahan.

Moni yritys
tavoittelee nyt myös digiloikkaa ja virittelee verkkokauppaa. Kuuva toivoo, että kuluttajat löytävät paikalliset yritykset verkosta.
–Olisi hyvä, jos kuluttajat voisivat ostaa vaikka lahjoja ja lahjakortteja ennakkoon. Kulutusta olisi pidettävä nyt yllä.

Kovina aikoina yrittäjät hakevat tukea toisista yrittäjistä ja ratkaisuja etsitään yhdessä.
–Kentällä on vahva yhteishenki. Suomen Yrittäjien osta pieneltä -kampanja on hyvä.

Kuuva kiittää
verottajaa, pankkeja ja eläkevakuutusyhtiöitä nopeasta reagoinnista. Toiveena on, että henkilöstökuluihin löytyy valtiolta tukea.
Neuvontapalveluille on Kuuvan mukaan erittäin suuri kysyntä. Yrittäjäjärjestö virittää Etelä-Savon Yrityskummien kanssa.
–Olemme 30 kummin joukolla valmiit antamaan tukeamme joka puolella maakuntaa. Panikoituminen ei ole hyväksi, sillä esimerkiksi pankit ja eläkevakuutusyhtiöt ovat luvanneet joustoja, sanoo Antero Heikkinen Etelä-Savon Yrityskummit ry:stä.

Yrityksillä totinen paikka

Viidennes Etelä-Savon yrityksistä katsoo konkurssiriskin kasvaneen koronaviruksen takia. Kauppakamarien pikakyselyssä selviää myös, että yt-neuvotteluja käydään jo lähes joka kolmannessa yrityksessä.
–Kyselyn pohjalta näkee, että tilanne on todella vakava. Valtiovallalta odotetaan nyt tuntuvia toimia, jotta yritykset voivat pärjätä, sanoo Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen.

Maakunnan yrityksistä
95 prosenttia odottaa koronan vaikuttavan liikevaihtoonsa jonkin verran tai paljon seuraavien kahden kuukauden aikana. Lomautuksia tai irtisanomisia ennakoi runsaat puolet vastaajista
Vastaajat odottavat avuksi rahoituksen joustoja, lomautusten helpottamista sekä työnantajamaksujen vastuunjakoa. Tiistaina valmistuneeseen valtakunnalliseen kyselyyn vastasi 80 eteläsavolaista yritystä.

Suur-Savon Osuuspankin pankinjohtaja Mikko Antikainen sanoo, että lähitulevaisuuden näkymät ovat erittäin heikot lähes tulkoon toimialasta riippumatta. Ratkaisevaa on se, kuinka nopeasti ja miten luotettavasti yritykset kykenevät mukautumaan.
–Nyt ei voi halvaantua paikoilleen, vaan toimia on tehtävä nopeasti ja rohkeasti. Luonnollisesti yrityksen taseasemalla on iso merkitys kriisistä selviämisessä.

Kriisin kesto on hämärän peitossa, mutta seuraukset jatkuvat Antikaisen mukaan kuukausia tai todennäköisesti jopa vuosia. Hän sanoo pelkäävänsä, että käsissä on vielä reilun kymmenen vuoden takaista finanssikriisiä isompi haaste.
–Osuuspankkina olemme arvojemme mukaisesti sitoutuneita kulkemaan asiakkaidemme rinnalla kriisin yli.

LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Asko Lammela arvioi, että kriisin jäljet tulevat olemaan suuret. Kovilla ovat hänen mukaansa etenkin yritykset, joiden toiminta perustuu puhtaasti asiakkaiden henkilökohtaisiin käynteihin.

Osuuskauppa Suur-Savossa käynnistyi eilen keskiviikkona yhteistoimintaneuvottelut, jotka johtuvat koronaviruksen ja valmiuslain aiheuttamasta kysynnän ja asiakasmäärien vähenemisestä. Arvioitavana ovat lomauttamistarpeet.
−Mahdollisten lomautusten määrä ja vaikutukset pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, kertoo Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Yritysneuvojat apuna

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei perusti erillisen ryhmän, joka auttaa koronaviruksen vuoksi ahdinkoon joutuneita yrityksiä. Pian lanseerattava palvelupuhelin tarjoaa konkreettista tietoa ja neuvontaa esimerkiksi yrityksille suunnatuista tukimekanismeista. Ennen palvelupuhelinnumeroa tarjolla on kuuden henkilön kärkiryhmä.
-Moni yritys on nyt ahdingossa. Viestimme laajana rintamana on, että yhtään elinkelpoista yritystä ei haluta menettää, palvelujohtaja Petri Pelli toteaa. Tarjoamme palvelumme kautta tietoa ja käytännön neuvoja sekä tuista että toimenpiteistä, joita yrityksen kannattaa nyt pohtia. Kehotamme ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Etsitään yhdessä tietoa, asiat muuttuvat nyt nopeassa tahdissa.
Uuden neuvontaryhmän yhteystiedot ja lisätietoja löytyy MikseiMikkelin verkkosivuilta osoitteessa: www.mikseimikkeli.fi