Satojen yllätysten mestari

Ammattitaikuri Riku Pajari esitteli kolikkotempputaitojaan toimittajalle paikallisessa konditoriassa. Taikurin hyppysissä kolikko voikin pudota väärään suuntaan, alhaalta ylöspäin. (Kuvat: Tommi Lempinen)

Mikkeliläinen ammattitaikuri Riku Pajari istahtaa kahvilan pöytään ja kaivaa taskustaan kolikon.
Hän haluaa näyttää muutaman taikatempun. Pajari aloittaa esityksensä itsevarmasti. Kolikko ilmestyy taikurin sormien väliin kuin tyhjästä, yhtä nopeasti kuin se hetki sitten katosikin.
–Nämä katoamis- ja ilmestymistemput ovat yksinkertaisia, mutta kaikkihan tietää, että pudottaessa kolikko putoaa ylhäältä alas. Voiko kolikko kuitenkin pudota alhaalta ylöspäin, Pajari kysyy virnistäen.
Toimittajan vastaus on selvä: ei voi.
Pajari kuitenkin todistaa, että sekin on mahdollista, ainakin ahkerasti harjoitelleen taikurin hyppysissä.
–Tätä temppua on treenattu ja treenattu, hän kommentoi tyynenä.

Riku Pajari, 32, kiinnostui taikuudesta jo pikkupoikana. Ensimmäisen mieleenpainuneen kokemuksen taikuudesta hän sai yhdeksänvuotiaana. Pajarin maailmaa järisyttäneen kokemuksen tarjosi Tuppuralan koulun silloinen rehtori Antti Veijonen, taikurinimeltään Paavo Slazenger.
Pian joulupukki kantoi kuusen alle taikuripaketteja, ja päälle puettiin mummon ompelema taikuriasu silintereineen.

Nyt, pari vuosikymmentä myöhemmin, mies on haalinut päänsisäiselle kovalevylleen satoja ja satoja taikatemppuja.
Tärkeintä ei hänen mukaansa kuitenkaan ole se, kuinka monta temppua osaa, vaan se, kuinka hyvin ne osaa.
–Olen todella itsekriittinen. Yleisön edessä on onnistuttava vähintäänkin täydellisyyttä hipoen. On fakta, että yleisö ei huomaa, jos teen pienen virheen, mutta itseäni se jää kaivelemaan, Pajari tunnustaa.

Hän palaa muistoissaan vuoteen 2007, jolloin teki ensimmäisen keikkansa taikurina. Ensiesiintyminen oli paikallisessa yökerhossa.
–Tein yksinkertaisia korttitemppuja. Kädet tärisivät, eivätkä temppuni olleet siinä vaiheessa muutenkaan taikuutta, vaan nimenomaan temppuja. Palaute oli kuitenkin hyvää, ja tilaaja tykkäsi.
Sittemmin Pajari on tehnyt lukemattomia esiintymisiä eri-ikäisille katsojille. Huippuvuosina keikkoja on ollut jopa sata.

Pajari ei halua olla vain näppärä sormistaan. Hän haluaa tehdä jotain, jossa katsojilla on oikeasti hämmästeltävää.
–Kuka tahansa voi osata sekoittaa korttipakan tehden kaikenlaisia kikkailuja. Taikuus onkin sitten ihan oma juttunsa. Viime vuosina olen korttien ja kolikoiden sijaan panostanut keikoillani lavashow’hun, ja katsojien palaute on ollut todella hyvää.
Vuosien saatossa Pajari on myös luennoinut taikuudesta ja korttihuijauksista muun muassa poliiseille, pokerinpelaajille ja muille taikureille.

Taikurit eivät yleensä paljasta temppujensa saloja, mutta Pajari puolestaan haluaa jakaa taikuuden salaisuuksia muillekin.
Hän julkaisi viime viikolla 25-sivuisen oppaan, jossa opetetaan jopa ammattitaikureiden käyttämiä kolikkotemppuja.
Opas on toistaiseksi julkaistu vain pdf-tiedostona. Se sisältää myös havainnollistavan opetusvideon.

Mies ei pelkää taikatemppujen paljastamisen johtavan yleisökatoon.
–Kaikkea voi nykyään oppia Youtubesta, taikatemppujakin. Suomenkielistä, ammattilaisen tekemää opetusmateriaalia on tarjolla kuitenkin hyvin vähän. Opas antaa hyvän pohjan kolikkotemppuihin. Osa tempuista on ihan ammattilaisten käytössä esityksissä.
Pajari on julkaissut myös aiemmin opetusmateriaalia. Viime vuoden lopulla hän julkaisi taikakortit ja ohjeet muutaman korttitempun tekemiseen.

Ihmisten hämmästyttäminen
ja yllättäminen on miehelle sydämenasia. Kun toimittaja kysyy tulevaisuuden haaveita, mies ei mieti kahta hetkeä.
–Haluan, että minusta jää tänne jotakin. Ehkä joku ammattitaikuri voi joskus sanoa saaneensa kipinän mikkeliläiseltä Riku Pajarilta. Samaan tapaan, kuten minä sain innostukseni Antti Veijoselta.

Riku Pajarin oppaan kolikkotemppuihin, taikakortit ja ohjeet niiden käyttöön voi tilata suoraan taikurilta itseltään, sähköpostitse osoitteesta taikuri@rikupajari.com.

Anni Suomela