Koronan kera Euroopassa

Mikkelin lyseon oppilaat vierailivat Euroopan parlamentissa Strasbourgissa maaliskuun alussa. (Kuva: Aarni Puupponen)

Mikkelin lukio pääsi syksyllä 2019 mukaan Euroopan Parlamentin Euroscola-ohjelmaan, jonka yhteydessä toteutettiin projektikurssi kevätlukukauden alussa.
Opiskelijaryhmämme koostui yhteiskuntaopin ja kielten opiskelijoista ja työskentelykieli oli suomen ja englannin lisäksi ranska tai saksa.

Euroscola on nuorten kokous, jossa lukioikäiset nuoret ympäri Euroopan kokoontuvat päiväksi Euroopan Parlamenttiin Strasbourgiin keskustelemaan ja väittelemään ajankohtaista EU-aiheista.
Projektin tavoitteisiin kuului työskentelyä ajankohtaisten aiheiden mm. ilmaston, ihmisoikeuksien, maahanmuuton ja nuorten työllisyyden parissa, sekä tutustumista erilaisiin työtehtäviin ja uramahdollisuuksiin Euroopan Unionissa.

Haastattelimme erilaisissa EU-tehtävissä toimivia suomalaisia, jotka avasivat omaa uratarinaansa sekä sitä, miten EU-uralle ylipäänsä on mahdollista hakeutua.
Haastattelut konkretisoivat ja havainnollistivat meille opiskelijoille, mitä Euroopan Unioni oikeasti pitää sisällään, minkälaisia työelämätaitoja he tarvitsevat kansainvälisissä työtehtävissä ja mitä vinkkejä heillä on nuorille, jotka miettivät kansainvälistä uraa.
Koko alkuvuoden kestänyt mielenkiintoinen ja ennen kaikkea opettavainen kurssimme sai arvoisensa huipennuksen, kun lähdimme opintomatkalle Ranskaan Strasbourgiin maaliskuun alussa. Valitettavasti Euroscola-päivä 5. maaliskuuta jouduttiin kuitenkin perumaan koronavirukseen varautumisen takia – saimme tiedon siitä vasta kun olimme jo matkalla.

Peruutuksesta huolimatta saimme kuitenkin opintomatkastamme paljon irti, onhan Strasbourg yksi EU-pääkaupungeista, jonka ansiosta sieltä löytyy paljon keskeisiä kansainvälisiä instituutioita, kuten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Euroopan vanhin ja laajin ihmisoikeusjärjestö Euroopan Neuvosto.
Tutustuimme myös kaupungin vaiheikkaaseen historiaan vierailemalla useassa museossa ja Notre-Dame katedraalissa.

Opintomatkamme huipentui Euroopan Neuvoston Suomen edustuston vierailuun. Siellä meille kerrottiin paljon itse Euroopan Neuvoston toiminnasta sekä ylipäänsä siitä, miten kansainvälistä urapolkua voi ryhtyä rakentamaan. Suomen edustuston pysyvän edustajan sijainen Toni Sandell kertoi meille työstään diplomaattina Euroopan Neuvostossa, sekä siitä, miten oli asemaan päätynyt.
Puheessaan hän korosti erityisesti työtehtävien vaihtelevuutta ja oman kiinnostuksen merkitystä; uskaliaisuutta tarttua tilaisuuteen, oli se sitten mitä ja missä päin maailmaa tahansa. Hänen uratarinansa varmasti inspiroi monia kansainvälisistä töistä haaveilevia.

Kokonaisuudessaan Euroscola-projekti oli ainutlaatuinen ja erittäin hyödyllinen erityisesti meille kielistä ja yhteiskuntaopista kiinnostuneille opiskelijoille.
Projekti avasi silmät myös sille, miten isossa roolissa Euroopan Unioni oikeasti onkaan elämässämme ja kuinka tärkeää kansainvälinen yhteistyö on Suomen kaltaiselle valtiolle.

Laura Marttinen
Laura Neuvonen