Kolumni: Pysykää poissa!

Suomalaiset vaelsivat viime viikonvaihteeksi suurin joukoin etelästä kohti pohjoista. Se ei ole tavatonta näihin aikoihin vuodesta.
Viikonvaihteen aurinkoinen sää suorastaan imi väen sisätiloista ulkoilmaan – lähelle ja kauemmaksi.

Äkkiseltään ajatus siirtymisestä loma-asunnolle juuri nyt on mitä parhain. Kukapa ei vaihtaisi korona-arkeaan mökkilomaan.
Puhdas luonto ja pitkät etäisyydet tuntuvat tarjoavan turvaa tartuntaa vastaan. Mökin monissa askareissa murheet unohtuvat paljon paremmin kuin kaupungin kerrostalossa.
Tuhansia matkalaisia suuntasi luontevasti tänne 50 000 loma-asunnon maakuntaan Etelä-Savoon. Useiden havaintojen perusteella väkeä oli liikkeellä kuin kesälomakaudella.

Niin hyvä ajatus ei tietenkään ollut kuin alkuun tuntui. Tiedot Norjassa ja Italiasta kertovat, että kulkijoiden matkassa kulkee myös virus. Korona tarttuu kyläkaupan tunnelmassa siinä kuin pääkaupungin tungoksessakin.
Lisäksi lomaseutujen sairaalat on mitoitettu omalle väelle. Tuhansia lomalaisia ne eivät voi ottaa vastaan.
Tätä viestiä on Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä saanut toistaa. Toivomme, että tänne ei muilta alueita tultaisi merkittävästi, koska se aiheuttaa kuormitusta terveydenhoidollemme, sanoi hän keskiviikkona Helsingin Sanomissa.
Viesti on kuultu Helsingissä. Hallitus on telkeämässä uusmaalaiset omaan karsinaansa, koska virustilanne on Uudellamaalla selvästi muuta Suomea vakavampi.
Eilen illansuussa saatujen tietojen mukaan päätös on tulossa voimaan pikaisesti niin, että matkat pääkaupungista maakuntiin loppuvat ehkä jo ensi viikonvaiheeksi.

Toivottavasti hyvin pian tulee taas aika toivottaa ihmiset kaikkialta Suomesta lämpimästi tervetulleiksi Etelä-Savoon.
Voimme silloin ehkä pohtia yhdessä sitä, mikä kriisiaikana vetää suomalaisia voimakkaasti metsien ja järvien keskelle. Matkaan lähdettiin, vaikka kotimaan matkoja pyydettiin välttämään.
Vielä ei ole sen aika. Nyt on aika huolehtia siitä, että kaikki läheisemme voivat mahdollisimman hyvin. Ja että jaksamme kaikki yhdessä kiivetä tämän valtavan koettelemuksen ylitse.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.