Juureva isäntä Juvalta

Piispalan tilan isäntä Jaakko Rouhiainen ehtii jatkossa useammin keinutuoliin. Hän jättää paikkansa Valion hallintoneuvoston varapuheenjohtajana kevään yhtiökokouksessa.

Ruoka ei lopu Suomesta, lupaa juvalainen viljelijä Jaakko Rouhiainen.
Rouhiainen tietää mistä puhuu. Hän viljelee Juvan Vuorenmaalla Piispala-nimistä sukutilaa ja tuntee juurta jaksaen maan suurimman ruokajätin Valion liki 20 vuoden ajalta.

Rouhiaisen suuressa tuvassa vallitsee iltapäivän rauha. Ikään kuin maailman myllerrys ei tänne yltäisi. Mutta kyllä se Vuorenmaallakin tuntuu. Onneksi tuvassa on niin väljää, että turvaväliä on helppo ottaa.
Sukutilan 300-neliönen päärakennus on nähnyt monet melskeet. Sodat ovat tästä tuvasta katsoen lähihistoriaa, sillä päärakennus on vuodelta 1830.

Jaakko Rouhiainen
tiesi jo kuusivuotiaana, että hänestä tulee tilan jatkaja. Pentti Jormanainen haastatteli isää maakuntalehteen, josta aloitteleva lukija sai tavattua, että vanhemmat odottavat hänestä tilalle jatkajaa.
Niin myös kävi, sillä kolme vanhempaa sisarusta suuntasivat muille aloille. Rouhiainen lunasti tilan nimiinsä 1984.

Paikat talossa ovat tiptop, sen näkee vieraskin heti. Karjaa on sata päätä, joista 50 lypsäväistä majoittuu parsinavetassa. Peltoa on vuokramaineen 80 ja metsää 250 hehtaaria.
–Olemme pitäneet tilaa hyvässä kunnossa. Rakennuksiin ja koneisiin on investoitu.

Yksi tarpeellinen investointi kuitenkin jää seuraaville emännille tai isännille.
–Jos olisin nuorempi, laittaisin ilman muuta pihattonavetan. Nyt enää siihen ryhdy, sanoo tänä vuonna 65 vuotta täyttävä Rouhiainen.
Tilanpidon rinnalla on Rouhiaisella riittänyt kiinnostusta yhteisten asioiden hoitamiseen. Kolme kautta hän oli aikanaan Juvan valtuustossa, mutta tärkeimmäksi väyläksi muodostui osuustoiminta.

Rouhiaisen ura tuottajien luottamusmiehenä alkoi 22-vuotinaana, kun hänet vuonna 1977 valittiin Juvan Osuusmeijerin hallintoneuvostoon. Nyt 43 vuotta myöhemmin hän on jättämässä Valion hallintoneuvoston varapuheenjohtajan paikan, koska yrityksen ikäpykälä estää jatkamisen.

Väliin mahtuu
useita portaita, joita pitkin Rouhiainen nousi suomalaisen elintarviketeollisuuden suurimman yrityksen johtoportaaseen. Hän on toiminut aikanaan Juvan Osuusmeijerissä hallintoneuvoston ja Idän Maidossa hallitusten puheenjohtajana.
Maidontuottajien osuuskunnat ovat kasvaneet fuusioiden kautta. Tuorein käänne koettiin viime vuonna, kun koko keskisen Suomen kattava jättimäinen Maitosuomi aloitti toimintansa
–Uskon, että valiolaisten maidontuottajien rakennekehitys on nyt joksikin aikaa nähty.

Vuodet Valion
ylimmässä luottamusjohdossa ovat tuoneet Rouhiaiselle eteen kiperiä paikkoja. Työläs ja kallis jupakka oli kilpailuviranomaisten tiukka syyni maidon hinnoittelusta. Valio sai lopulta maksettavaksi ennätyssakot.
Parasta on Rouhiaisen mukaan ollut se, että sai nähdä maitotilojen yli 10 vuoden nousujohteisen kehityksen. Tuottajahinnat nousivat tasaisesti vuoteen 2014 saakka.
–Kun Venäjä valtasi Krimin, pysähtyi nousu kuin seinään. Samaan saumaan osui myös EU:n maitokiintiöiden poistuminen.

Pakotteet veivät pohjan Valion Venäjän vienniltä, jonka arvo oli ollut vuositasolla 400 miljoonaa euroa. Maidon tuottajahinta vajosi 10 sentillä 37 senttiin litralta.
–Vaikeuksista on selvitty, koska Valiolla on kasvolliset omistajat. Maidontuottajien luottamus omaan yhtiöön on säilynyt kovissakin paikoissa.

Kova paikka on taas edessä, kun koronavirus jyllää. Rouhiainen näkee, että kotimaisuus on nyt arvossaan.
–Valion tuotteilla on nyt kova kysyntä. Näkee, että kuluttajat arvostavat kotimaisuutta enemmän kuin hintaa.

Rouhiainen sanoo, että suomalaiset maatilat pystyvä huutoon vastaamaan. Kotimainen ruoka ei lopu.
Piispalan isäntä toivoo, että omavaraisuus voidaan taata myös tulevaisuudessa. Etelä-Savossa ja koko Itä-Suomessa maatalouteen investoidaan tosin nyt liian vähän.

Esimerkiksi Juvalla
on maitotilojen määrä pudonnut 50 vuodessa 1200:sta nykyiseen 34:een.
–Elinkelpoistenkin tilojenkin on näillä tuottajahinnoilla oltava hyvin tarkkana, jotta investoinnit ovat mahdollisia.

Valion luottamusjohdosta on Rouhiaiselle avautunut näkymä suomalaisen päätöksenteon huipulle. Itse hän sanoo vieneensä maakunnan viestiä pääkaupunkiin, jos se vain on ollut mahdollista.
–Onhan se ollut mukava Erkki Liikasen kanssa aamukahvilla Töölön torilla käydä läpi Saimaan muikkusaaliita, naurahtelee Rouhiainen, jolla on kaupunkiasunto Töölössä.

Tärkeänä Rouhiainen pitää sitä, että maakunnan oma mies Jari Leppä (kesk) on maa- ja metsätalousmisterinä.
–Jari on toiminut ministerinä erittäin hyvin. Hän tietää tarkalleen, mikä on maatilojen arki.

Luottamustehtävät ovat tienneet Piispalan isännälle 45 reissupäivää vuosittaan. Perheensä ohella hän kiittää Reima Pekurista ja Ville Myyryläistä, jotka ovat pitkään auttaneet tilan töissä.
–He ovat mahdollistaneet sen, että minulla on ollut aikaa luottamustehtäviini.

Oman tilansa tulevaisuutta ei Rouhiainen ole vielä syvemmin pohtinut. Tytär suorittaa kaksoistutkintoa Mikkelissä.
–Olen hyvässä kunnossa, joten mennään toistaiseksi näin sanoo Rouhiainen.