Halonen haluaa Mikkeliin 2500 työpaikkaa

Tänään 60 vuotta täyttävä Timo Halonen viettää merkkpäiväänsä matkoilla. (Kuva: Anni Suomela)

Timo Halonen saapui viikko sitten syntymäpäivähaastatteluun suoraan ladulta. Talven hiihdot alkavat olla hiihdetyt nyt, kun takana on 3000 kilometriä.
–Kunto on kohdallaan, mutta en minä pelkästään fyysisen kunnon vuoksi tämmöisiä määriä hiihdä, sanoo tänään 19. maaliskuuta 60 vuotta täyttävä Halonen.

Nivalassa Pohjanmaalla vietetyt lapsuus- ja nuoruusvuodet ovat lyöneet pysyvän leimansa Haloseen. Toisaalta häntä on muokannut kestävyysurheiluharrastus, joka on vienyt hänet kilpailemaan 26 maahan.
Päivänsankari sanoo olevansa tavoitteellinen, sitkeä, rauhallinen ja suora ihminen.
–Rymistely on elämänkokemuksen myötä jäänyt vuosien varrella vähemmälle. Voimalla ei asioita saa eteenpäin.

Lukion ja armeijan jälkeen tie vei Helsingin yliopistoon valtiotieteen opintojen pariin. Myös oikeustiede ja arkkitehtuuri viehättivät yhteiskunnallisista asioista ja historiasta kiinnostunutta nuorukaista.
–Olin hyvin lähellä päästä opiskelemaan arkkitehdiksi. Harrastan edelleen rakennusten suunnittelua, sanoo Halonen, joka kuvaa itseään pöytälaatikkoarkkitehdiksi.

Halonen uskoo silti, että hänen uravalintansa meni oikein. Virkaura on kuljettanut Halosta Nivalasta Kalajoen, Huittisten ja Kajaanin kautta kaupunginjohtajaksi Kiuruvedelle ja Kuusamoon.
Vuodesta 2015 alkaen Halonen on ollut Mikkelin ykkösvirkamies. Tukala taloustilanne vaatii Mikkelissä kipeitä ratkaisuja ilman koronavirustakin.
–Voi olla, että olisin päässyt Kuusamossa helpommalla. Siellä oli ehkä pidempään ja selkeämmin muotoutunut strategia, joka perustuu matkailuun ja puunjalostukseen.

Halonen sanoo
saaneensa Mikkelissä kannustusta jämerämpään johtamiseen. Kaupunginjohtajana hän kuitenkin suo kärkipaikan luottamusjohdolle ja pyrkii itse olemaan yhteistyön rakentaja. Hän huomauttaa, että kunnallisessa demokratiassa kaupunginjohtajan tulee nauttia luottamushenkilöiden luottamusta, ei toisin päin.
–Mikkeli tarvitsee yli puoluerajojen arvostettua poliittista johtajuutta. Johtajuuden kaipuu näkyy nyt niin, että kaupunginjohtajan halutaan näkyvän enemmän.

Mikkeli on monien syiden summana liemessä, mikä näkyy kaupungin velkaantumisena ja asukasmäärän laskuna. Kestävästi tilanne voidaan Halosen mukana korjata vain yhdellä tavalla.
–Tarvitsemme 2500 uuttaa työpaikkaa eli noin 10 prosentin lisäyksen nykyiseen työpaikkamäärään. Se on suuri tavoite, muttei mahdoton.

Mikkelin mahdollisuudet ovat Halosen mukaan tutuissa asioissa, jotka on kirjattu niin maakunnan kuin kaupunginkin strategiapapereihin. Ne ovat vesi, ruoka, metsä ja matkailu.
–Meidän pitää luottaa vahvuuksiimme. Ikävien säästöjen lisäksi meidän on löydettävä keinot kehittää kaupunkia vahvuuksien pohjalta. Juuri nyt ovat odotukset Ecosairilaa kohtaan suuret.

Uusia asukkaitakin
seutu tarvitsee kipeästi. Halonen sanoo, että opiskeluun ja työhön perustuva maahanmuutto on säädettävä Suomessa ihan uuteen asentoon.
–Mikkeli tarvitsee uutta väkeä paljon.

Halonen on
viihtynyt perheineen Mikkelissä viisi vuotta mainiosti. Loistavalla paikalla Saimaan rannalla sijaitseva kaupunki on hänen mukaansa juuri sopivan kokoinen hänen kuusihenkiselle perheelleen.
Venäjän vallan aikaisesta kasarmirakennuksesta kunnostettu koti sijaitsee Tuukkalan kulttuurimaisemassa, missä historiallisia kerrostumia riittää. Hienoja tarinoita riittää alkaen Mannerheimistä, joka vietti sotavuosina aikaa Tuukkalassakin.
–Mikkeliläiset voisivat olla aidosti ylpeitä kotiseudustaan ja uskoa sen vahvuuksiin.

Kun on tarvetta saada tilaa omille ajatuksille, suuntaa kaupunginjohtaja lomalla mökille Sotkamoon. Jos on talvikausi, näkee hänet kotikaupungin laduilla – sitä varmemmin, mitä tukalammat ajat.
–Jotakin voi päätellä tämän talven 3000 hiihtokilometristä. Hoidan ladulla paitsi fyysistä kuntoa myös jaksamista. Yksin ajatusten kanssa loksahtavat monet asiat paikalleen.

Timo Halonen täyttää 60 vuotta tänään 19.maaliskuuta. Merkkipäivänään hän on matkoilla.

1. Vesa Pomell 20/03/2020 10:00

Eli jos laskisi tuon 2500 liikevaihdoksi vaikkapa 100.000 €/a niin uutta liikevaihtoa yhteen tai useampaan yritykseen 250 M€/a.